Огляд зарубіжних ЗМІ за 20-21 вересня 2014

ВІЗИТ ПОРОШЕНКА ДО США.
Український лідер, який перебуває у полоні проблем, залишив Вашингтон, маючи підтримку у вигляді значної кількості заяв з боку адміністрації Обами, але отримавши дуже мало з того, чим він може відвернути постійну російську агресію проти своєї країни.
Washington Post:
Попри заклики Порошенка надати українцям зброю, США нададуть Україні нелетальну допомогу вартістю 46 млн доларів. “Але слабка підтримка США та ЄС дозволила російському президенту Володимиру Путіну нав’язати своє власне військове рішення, оскільки він постійно посилює агресію”, – констатує Washington Post, закликаючи Конгрес якомога швидше прийняти закон, що посилює санкції проти Росії та надає Україні військову допомогу вартістю 350 млн доларів 2015 року.
www.washingtonpost.com

МАРШ МИРУ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ ТА РОСІЙСЬКИХ МІСТАХ.
У «Марші миру» у столиці Росії, за твердженням її організаторів, взяли участь десятки тисяч людей.
Deutsche Welle, Al Jazeera, AFP, Washington Post:
Московська поліція називає значно меншу кількість. Член партії «Солідарність» і один з організаторів Маршу миру Петро Царьков повідомив, що співробітники поліції забороняла проносити багато плакатів. За словами очевидців, серед тих, хто прийшов на акцію, були представники партій «Яблуко», «РПР-Парнас». Присутні були також активісти «Другой России», а також малочисельні групи прихильників угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним.
www.dw.de
www.aljazeera.com
news.yahoo.com
www.washingtonpost.com
Паризький «Марш миру» пройшов під гаслом «Росія вставай».
RFI:
Організатором акції став колектив паризького «Евромайдану». Як розповів RFI один з учасників мітингу, на антивоєнну акцію в центрі французької столиці біля фонтану Невинних прийшли понад 50 осіб. Учасники паризької акції вийшли з плакатами «Росіяни Франції проти російської армії в Україні», а також «За Росію і Україну без Путіна». Раніше організатори паризького «Маршу миру» повідомили на сторінці заходу в Facebook, що проведуть цю акцію, «щоб підтримати російських активістів, які виступають проти російського вторгнення в Україну та порушення прав людини».
ru.rfi.fr
“Марш миру” в Римі зібрав близько тисячі осіб.
Deutsche Welle:
www.dw.de

САНКЦІЇ США ТА ЄС ПРОТИ РОСІЇ.
Американська нафтова компанія ExxonMobil зупиняє буріння на російській частині Арктичного шельфу.
Financial Times:
Видання називає це “найбільшою корпоративною втратою від санкцій, оголошених США та ЄС минулого місяця”, адже проект вартістю 700 млн доларів зупиняється на невизначений час.
В коментарі для Financial Times Бен Ейліф, голова Арктичної нафтової кампанії в “Грінпіс”, назвав новину про призупинення роботи американської компанії в Карському морі “суттєвим ударом для акціонерів ExxonMobil.”
www.ft.com

КАТАСТРОФА РЕЙСУ «МН-17».
Сім’ї жертв MH17 подадуть в суд на Україну.
Deutsche Welle:
Близькі родичі громадян Німеччини, які перебували на борту MH17, звинувачують українську владу у скоєнні “вбивства шляхом бездіяльності” у 298 випадках та мають намір подати позов до Європейського суду з прав людини. Про це виданню Bild am Sonntag повідомив адвокат Ельмар Ґімулла, який представляє інтереси сімей трьох загиблих у авіакатастрофі громадян Німеччини, передає AFP у неділю, 21 вересня. Адвокат і водночас професор повітряного права пояснив, що згідно з нормами міжнародного права “кожна держава відповідає за повітряний простір над своєю територією, якщо вона відкриває його для перельотів”. За словами Ґімулла, коли держава не в змозі гарантувати безпеку авіапростору, його необхідно закривати, чого не сталось у випадку з рейсом малайзійських авіаліній MH17.
www.dw.de