«Дорожня карта» реформи Міноборони і Генштабу передбачає зміну структури відомств відповідно до стандартів НАТО і посилення принципу демократичного цивільного контролю – Міноборони

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 березня 2016 року – У рамках реформи оборонного відомства України підготували дорожню карту, яка передбачає реформування Міноборони до 2018 року та Генерального штабу до 2020 року. Згідно з цим документом, структуру МОУ та Генштабу перебудують відповідно до стандартів НАТО. Крім того, посилять принцип демократичного цивільного контролю над Збройними силами. «Реформа передбачає цивільну посаду Міністра оборони України після 2018 року, введення посади Державного секретаря, комплектування керівних посад в апараті Міноборони переважно цивільними особами», – повідомила підполковник Оксана Гаврилюк, речник Міністерства оборони України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У зоні АТО триває розмінування території. «За минулий тиждень інженерно-саперні підрозділи Збройних сил України знайшли та знешкодили понад 700 вибухонебезпечних предметів», – зазначила речник оборонного відомства. Всього з початку проведення АТО сапери ЗСУ знешкодили вже понад 30 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Оксана Гаврилюк розповіла, що у 2016 році на озброєння ЗСУ прийняли автоматизовану станцію оптико-електронних перешкод СПЕ-1. Крім того, з початку року вже закупили і поставили 5 комплектів безпілотних авіаційних комплексів «Фурія», 24 автомобілі КрАЗ та МАЗ і 30 наземних радіолокаторів; на державних підприємствах модернізували 46 одиниць техніки – зокрема, бойових і транспортних вертольотів, штурмової авіації і техніки радіотехнічних військ. За минулий тиждень до зони АТО направили 233 одиниці відремонтованого озброєння та військової техніки. «Ефективне виконання державного оборонного замовлення на вітчизняних підприємствах, в установах і організаціях забезпечують військові представництва Міністерства оборони України», – повідомила полковник Гаврилюк. Вона зазначила, що лише з початку 2016 року завдяки такому контролю попередили надмірні витрати бюджетних коштів на суму 147,4 млн. гривень.

Оксана Гаврилюк повідомила також, що на сьогодні статус учасника бойових дій вже отримали 126 тисяч 774 військовослужбовців ЗСУ, 27 тисячам із них вже виплатили грошові винагороди на загальну суму понад 122 мільйонів гривень. «Ще понад 200 тисяч гривень буде виплачено найближчим часом 56 бійцям», – зазначила речник оборонного відомства. Вона додала, що з початку 2016 року бажання служити у ЗСУ за контрактом вже висловили понад 12 тисяч осіб, контракт підписали понад 9 300.

Речник оборонного відомства зазначила, що група курсантів з Одеської морської академії на запрошення Посольства Французької Республіки в Україні пройдуть стажування на кораблях Військово-морських сил Французької Республіки.