????????????????????????????????????

Необхідно затвердити алфавіт кримськотатарської мови латиницею та запровадити вивчення кримськотатарської мови та літератури у школах і вишах – активісти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 1 червня 2016 року – Представники кримських татар звертаються до Кабінету міністрів України, аби той затвердив кримськотатарський алфавіт латиницею. Відповідний проект уже створено. Над ним працювали, зокрема, науковці із Туреччини та Азербайджану. У цих країнах перехід на латиницю здійснили вже давно. Про це на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Ельхан Нурієв, голова робочої групи із розробки та впровадження кримськотатарського алфавіту. «Фонетика кримськотатарської мови не належить кирилиці. Те саме вимагають тюркські народи у Російській Федерації», – додав Ельхан Нурієв.
Перейти на латиницю раніше не вдалося через умови у Радянському Союзі, зазначає професор Микола Васьків.

Також представники кримських татар закликають впровадити вивчення їхньої мови у школах та університетах, у першу чергу у місцях компактного проживання цього народу. Активісти вважають, що запровадити зміни заважає бюрократична машина, та закликають Уряд підтримати пропоновані зміни.