Асамблея діячів культури України вичерпала себе, має відбутися трансформація – Лариса Артюгіна

Асамблея діячів культури України вичерпала себе. Варто подумати про створення політичної партії, щоб мати реальні інструменти впливу на владу, на Міністерство культури України. Це єдиний демократичний спосіб змінювати політичну систему. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила кінорежисер та громадський активіст Лариса Артюгіна.

Самоорганізована Асамблея, яка виникла під час Революції Гідності, потребувала розвитку. Створили групу «Культура» Реанімаційного пакету реформ. «Рівно через місяць експерти, які зібрались  у цій групі, виявили активне бажання стояти поруч з новим міністром (Міністр культури України Євген Нищук – прим. УКМЦ) і з ним домовлятися. Почались нові домовленості, які мене не влаштовували, і я пішла з групи РПР», – розповіла пані Лариса. Вона зауважила, що під час тих буремних подій активісти не зробили головного – не висунули свої політичні вимоги. Володимир Кузнецов, художник, громадський активіст, додав, що тоді активістам забракло сил та інструментів ефективно тиснути на владу та бути координаційним центром змін. «Для мене це є форматом переоцінки. […] Я зрозумів, що нас водять по колу», – згадав  Микола Марусик, ГО «Мистецька платформа», про свій досвід спілкування з чиновниками Мінкульту. Кожен митець має працювати, і своєю творчістю говорити про важливе і впливати.

Олександр Шаліт, голова Президії Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання, консультант Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності розповів про намір переіменувати дитячі школи естетичного виховання у дитячі мистецькі школи. Це ставить під загрозу саме їхнє існування. Хореограф та перформер Віктор Рубан зазначив: «Для мене особисто Асамблея діячів культури як явище мало своє місце, мало свою роль, і може продовжуватися, бо це є процесом». Рівень активності всередині спільноти є низьким. Немає спільної мови серед діячів культури.

Асамблея діячів культури України була створена 23 лютого 2014 року у Міністерстві культури України під час зборів громадських активістів, діячів культури та митців. Учасники взяли на себе ініціативу у виробленні та опрацюванні стратегічних реформ у галузі культури. Оприлюднили основні тези бачення реформ у різних галузях культури, які влада досі до уваги не взяла.