Для державно-приватного партнерства в інфраструктурі на наступний рік визначили три пілотні проекти – проектний офіс «SPILNO»

WATCH IN ENGLISH

Проектний офіс з питань державно-приватного партнерства в інфраструктурі «SPILNO» відзвітував про рік роботи. Так, завдяки існуванню Офісу Адміністрація морських портів України уклала угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про співробітництво та розвиток державно-приватного партнерства (ДПП) в Україні. На сьогодні визначено 3 пріоритетні пілотні проекти, в яких планується розпочати процес ДПП. Найближчі зміни відбудуться у Стивідорній компанії «Ольвія», Херсонському порту та паромній переправі Чорноморського порту. Головна мета проектів – передача активів в концесію для будівництва нових об’єктів або модернізації вже наявних. Про це розповіла заступниця міністра інфраструктури України Надія Казначеєва під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Відповідно до пілотних проектів, на СК «Ольвія» передбачено будівництво зернового терміналу потужністю 4 мільйони тонн на рік та олійно-екстракційного заводу потужністю 0,5 мільйона тонн на рік. Також очікується, що до Херсонського порту надійдуть інвестиції у розмірі від 25 до 45 мільйонів доларів. За підрахунками Проектного офісу, Чорноморський порт має отримати капітальні інвестиції у розмірі 5 мільйонів доларів.

 Тарас Бойчук, голова Проектного офісу SPILNO, розповів про плани Офісу на наступні два роки. «Робота з консорціумом консультантів та потенційними інвесторами для того, щоб приготувати якісний прозорий тендер – перше завдання, яке ми ставимо перед собою. У 2019 році у нас повинно бути три концесіонери з досвідом, вантажами, які будуть готові інвестувати у порти України. Наша галузь дуже потребує інвестицій на сьогоднішній день», – наголосив Тарас Бойчук. Серед інших завдань – будівництво інституційної спроможності всередині Міністерства, розробка концепції PPP-unit’а, який міг би функціонувати без допомоги донорів та інше.

«Залучаючи FDI, ми змінюємо країну. Ми ставимо нашу еліту перед фактом, що світові компанії не будуть платити хабарів – вони розраховують на комфортне ставлення до себе, на захищення своїх інвестицій та абсолютно прозорі процедури. Взамін держава (а не хтось персонально) отримує робочі місця, надходження в бюджет і гарантію розвитку країни», – підсумував міністр інфраструктури України Володимир Омелян.