Огляд ЗМІ за 10 травня 2019

ВИСНОВКИ

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права заявила, що внаслідок захоплення і затримання українських кораблів та екіпажу Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права. Адвокат Марні Чік пояснила, що захоплення Росією військових кораблів України не підпадає під виняток щодо військової діяльності. Українська сторона має підстави вважати, що морський трибунал ООН 25 травня ухвалить рішення на користь України у справі про захоплення Росією українських моряків. Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що відповідь Європейського Союзу на відкриту агресію РФ на українські судна в міжнародних водах поблизу Керченської протоки була недостатньою, впроваджені санкції стосуються лише окремих осіб, відповідальних за атаку та захоплення в полон українських моряків.

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель закликав Берлін підтримати посилення санкцій проти Росії у зв’язку з рішенням Москви щодо видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер знову звинуватив Росію в погіршенні ситуації на Донбасі й закликав Москву до виконання Мінських угод.

Новообраний президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної ради з вимогою ухвалити дату інавгурації 19 травня. “Поки що ви дієте виключно у своїх інтересах, боїтесь розпуску Ради і затягуєте призначення дати інавгурації”, – сказав Зеленський. “І доки ви трясетесь за свої мандати, колишній президент Порошенко коїть незворотнє: він робить активні перестановки у вищому командуванні армії, намагається пропихнути свого голову Нацради з питань радіо і телебачення, призначає суддів Верховного суду, серед яких юрист Рошена, судді Майдану та родичі пана Ківалова”, – сказав він. Також Зеленський нагадав про те, що Порошенко роздає звання генерала та дав звання героя України голові Служби безпеки України Василю Грицаку. Народний депутат України фракції “Блок Петра Порошенка” Олександр Сугоняко вніс до Верховної Ради проект постанови про проведення інавгурації новообраного президента України 1 червня.

Голова громадської організації “Сила і честь” заявив, що не отримував жодних пропозицій про заняття тих чи інших посад від Володимира Зеленського, але готовий до можливого діалогу.

Місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ в найближчі тижні. “У мене немає конкретних дат щодо першої оглядової місії в рамках програми МВФ, однак ми очікуємо, що місія повернеться до Києва орієнтовно в найближчі тижні, щоб оцінити прогрес в рамках програми і обговорити політику до кінця року з новою адміністрацією”, – заявив офіційний представник Фонду Джеррі Райс.

Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко повідомила, що державні виконавці стягнули на користь України понад $3 млн у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича.

34 судді Окружного адмінсуду Києва, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію Приватбанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли. Вища кваліфікаційна комісія не може спростовувати чи перевіряти медичні довідки.

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії спікера Верховної Ради Андрія Парубія з надання представнику президента Ірині Луценко слова для виступу на засіданнях погоджувальної ради депутатських фракцій і груп у період із 5 лютого 2018 року до 8 квітня 2019 року.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Як Україна через суд хоче змусити Росію звільнити моряків (124 публікації у ЗМІ)
  • Перший виклик Ситника щодо втручання у вибори США: поки що директор НАБУ не свідчив (53 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський закликав Раду призначити інавгурацію на 19 травня (45 публікацій у ЗМІ)
  • Суд визнав протиправними дії Парубія щодо надання слова представнику президента (41 публікація у ЗМІ)
  • Суд об’єднав п’ять позовів Коломойського до НБУ і ПриватБанку (7 публікацій у ЗМІ)

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ У РФ.

Внаслідок захоплення і затримання українських кораблів та екіпажу Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це заявила агент України, заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі. Розпочавши свій виступ, Зеркаль зазначила, що Україна не мала іншого вибору, окрім як перейти до судових процедур, оскільки вирішити спір з Росією дипломатичними засобами не вдалося.

Українська сторона пояснила у морському трибуналі ООН, чому виняток щодо військової діяльності у Конвенції ООН з морського права, на який посилається Росія, не може бути застосований у справі щодо нападу в районі Керченської протоки 25 листопада минулого року. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ, агент України у цій справі Олена Зеркаль, передає “Європейська правда”. Під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі у п’ятницю адвокат Марні Чік пояснила, що захоплення Росією військових кораблів України не підпадає під виняток щодо військової діяльності.

Українська сторона має підстави вважати, що морський трибунал ООН 25 травня ухвалить рішення на користь України у справі про захоплення Росією українських моряків. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ, агент України у цій справі Олена Зеркаль, передає “Європейська правда”. “Ми очікуємо, що 25 травня буде прийняте рішення трибуналу щодо звільнення трьох українських військових кораблів, а також 24 членів екіпажу, і вони повернуться в Україну, де ми їх дуже чекаємо”, – сказала вона. “В нас є всі підстави вважати, що суд прийме рішення на нашу користь, і моряки, які незаконно утримуються РФ, повернуться в Україну”, – підкреслила Зеркаль.

Рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо запровадження тимчасових заходів проти РФ у справі нападу на українські судна та екіпаж біля Керченської протоки очікується орієнтовно 25 травня. Як повідомляє “Європейська правда”, про це за підсумками слухань у трибуналі в п’ятницю повідомив головуючий засідання. У рамках поданої скарги Україна вимагає застосувати тимчасові заходи щодо РФ з метою звільнення українських військових та кораблів.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Відповідь Європейського Союзу на відкриту агресію РФ на українські судна в міжнародних водах поблизу Керченської протоки була недостатньою, впроваджені санкції стосуються лише окремих осіб, відповідальних за атаку та захоплення в полон українських моряків, заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. “Ми закликаємо міжнародних партнерів до подальших санкцій проти російських портів, суден, що входять до кримських портів, а також компаній, які експлуатують незаконний міст через Керченську протоку”, – заявила І. Климпуш-Цинцадзе на Міжнародній конференції “Майбутнє Європи. Перспективи сучасного розвитку” в м. Сібіу (Румунія).

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель закликав Берлін підтримати посилення санкцій проти Росії у зв’язку з рішенням Москви щодо видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Як повідомила у п’ятницю прес-служба президента, під час розмови сторони обговорили розвиток ситуації на Донбасі у світлі останніх провокаційних кроків Росії. “Петро Порошенко закликав Берлін підтримати посилення санкцій проти Москви у відповідь на так звані паспортні укази”, – йдеться в повідомленні.

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер знову звинуватив Росію в погіршенні ситуації на Донбасі й закликав Москву до виконання Мінських угод. “За останні п’ять років російські бойовики та ставленики Росії зробили життя людей на Донбасі гіршим, зокрема й російськомовних, про яких, як вони заявляють, піклуються. Росія повинна припинити бойові дії, виконати Мінські угоди й дозволити реконструювати та реінтегрувати Донбас назад під контроль України”, – написав К. Волкер у своєму акаунті у Twitter.

ІНАВГУРАЦІЯ.

Новообраний президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної ради з вимогою ухвалити дату інавгурації 19 травня. Відповідне відеозвернення опубліковане у Facebook Команди Зеленського. Він висловив сподівання, що за три тижні відпочинку нардепи не забули слова депутатської присяги виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників. “Поки що ви дієте виключно у своїх інтересах, боїтесь розпуску Ради і затягуєте призначення дати інавгурації”, – сказав Зеленський. “І доки ви трясетесь за свої мандати, колишній президент Порошенко коїть незворотнє: він робить активні перестановки у вищому командуванні армії, намагається пропихнути свого голову Нацради з питань радіо і телебачення, призначає суддів Верховного суду, серед яких юрист Рошена, судді Майдану та родичі пана Ківалова”, – сказав він.

Народний депутат України фракції “Блок Петра Порошенка” Олександр Сугоняко вніс до Верховної Ради проект постанови про проведення інавгурації новообраного президента України в суботу, 1 червня. Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради, відповідний документ зареєстровано у п’ятницю під №10270-4. “Провести 1 червня 2019 року о 10:00 у залі засідань Верховної Ради України урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди складення присяги українському народові новообраним президентом України”, – йдеться в тексті проекту постанови.

ЕКОНОМІКА.

Місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ в найближчі тижні. Про це повідомив офіційний представник Фонду Джеррі Райс, передає “Інтерфакс-Україна”. “У мене немає конкретних дат щодо першої оглядової місії в рамках програми МВФ, однак ми очікуємо, що місія повернеться до Києва орієнтовно в найближчі тижні, щоб оцінити прогрес в рамках програми і обговорити політику до кінця року з новою адміністрацією”, – сказав він. Глава МВФ Крістін Лагард тримає зв’язок з українською владою, зокрема з новообраним президентом Володимиром Зеленським, в спілкуванні з яким вона підкреслила, що МВФ, як і раніше, готовий підтримати Україну.

Державні виконавці стягнули на користь України понад $3 млн у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича, повідомила заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко. “Повернення коштів на користь держави Україна відбулось під час виконання вироку суду про застосування спецконфіскації з примусовим вилученням у власність держави грошових коштів компаній Erosaria Ltd і Aldoza Investments Limited, які містилися на рахунках в АБ «Укргазбанк»”, – наведено її слова в прес-релізі Мін’юсту в п’ятницю.