Огляд ЗМІ за 24 червня 2019

ГОЛОВНЕ

У ПАРЄ зареєстрували два офіційних запити про проведення дебатів за назвами “Завершити російський шантаж: Росія має понести відповідальність за неплатежі” та про “Зобов’язання притягнути до відповідальності тих, хто збив MH17”. Обидва запити подали друзі України – британський депутат, консерватор Роджер Гейл та голова групи ЄНП, польський депутат Александр Почей. Запити на термінові дебати були відхилені двічі.

Держсекретарка МЗС Франції з питань Європи Амелі де Моншален впевнена, що для виконання вимог ПАРЄ Росія має заплатити внесок і допустити комісара РЄ з прав людини на свою територію, не назвавши зміну політики щодо України у переліку вимог. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що у Російської Федерації є значні шанси повернутися в ПАРЄ. “Шанси значні. Багато з європейських країн таким чином хочуть купити прогнозованість у відносинах із Росією. Вони розуміють, що Росія є такою, як вона є, вони хочуть мати важіль впливу на Росію і тримати її в Раді Європи. Я вважаю, що це за визначенням погана і помилкова стратегія”, – заявив Клімкін.

Голова делегації Верховної Ради в Асамблеї Володимир Ар’єв повідомив, що українська делегація вимагає відсторонити президента ПАРЄ Ліліан Марі Паск’є від ведення нею засідання через порушення регламенту. Він пояснив, що президент ПАРЄ допустила порушення регламенту: “Довільно змінила порядок денний, коли голосування показало, що не було достатньо голосів (2/3 від присутніх)”. Ірина Геращенко повідомила, що делегація України в ПАРЄ підготувала більше ніж 200 поправок до проекту резолюції, яка пропонує повернути делегацію Росії до ПАРЄ.

Президент Росії Владімір Путін вніс правки до свого указу, якими дозволив автомобільний і залізничний транзит українських товарів через територію РФ за умови наявності на транспортних засобах та товарах пломб, що використовують технологію “ГЛОНАСС”. Зміни стосуватимуться транзиту українських товарів, які йдуть до третіх країн через територію Росії, зокрема, до країн Середньої Азії.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабінет Міністрів України на наступному засіданні ухвалить рішення про підвищення пенсій пенсіонерам із великим стажем, але невеликими заробітними платами на постійній основі з 1 липня. Отже, жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем більше ніж 35 років отримають підвищення пенсій. Гройсман зазначив, що пенсії становитимуть не менше ніж 2 тис. грн.

Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що “Нафтогаз України” не може фінансово підтримати АТ “Укртрансгаз”, яке перебуває в передбанкрутному стані через багатомільярдні борги, накопичені перед ним облгазами. “Нафтогаз” підтримував “Укртрансгаз” скільки міг, і ми є їх найбільшим кредитором. Однак більше такої можливості немає. Ми повинні накопичувати газ у підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів”, – заявив Коболєв.

Президент Володимир Зеленський призначив блогера, IT-підприємця та четвертого номера партії “Слуга народу” Давида Арахамію секретарем Національної інвестиційної ради. “Не хочу декларувати багато на старті, але всі попередні консультації з великими інвесторами свідчать про те, що Україна може щонайменше втричі збільшити нинішній обсяг інвестицій у країну. Отримав завдання від президента зробити цей процес якнайшвидшим”, – прокоментував своє призначення Арахамія.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм позаштатним радником митця, кандидата в народні депутати від партії “Слуга народу” Гео Лероса. “Перше що я хочу ініціювати, це якийсь “обід з Президентом” раз на місяць. Це серія зустрічей з людьми з різних сфер, які формують культурний імідж країни на світовій арені. Це режисери, архітектори, художники, кінооператори, українські дизайнери, музиканти, креативники, організатори фестивалів, люди які борються за збереження культурної спадщини (включаючи будівлі епохи модернізму і мозаїки) та інші. Завдяки цим сферам/людям світ отримує позитивний меседж про нашу країну”, – заявив Лерос.

Заступник глави АП Олексій Гончарук повідомив, що АП розглядає можливість скорочення низки міністерств і має намір найближчим часом підготувати проект коаліційної угоди. “Ми думаємо про те, щоб скоротити кількість міністерств, дивимося на різні моделі. Хочеться підійти до формування нового уряду максимально прагматично, щоб не було зайвих посад”, – заявив Гончарук.

Президент України Володимир Зеленський призначив тимчасових виконувачів обов’язків голів Житомирської, Рівненської та Черкаської ОДА. Виконання обов’язків голови Житомирської та Черкаської обласних державних адміністрацій тимчасово покладено на заступників голів цих обладміністрацій – Ярослава Лагуту та Ігоря Тимошенка. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови Рівненської обладміністрації став перший заступник голови цієї обладміністрацій Тарас Висоцький.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду 24 червня розглянула апеляційну скаргу, подану Кабінетом міністрів у справі №640/6674/19, та постановила відновити дію розпорядження про проведення конкурс на посаду голови Державної митної служби.

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким відповідальність за надання розстрочок компаніям Олександра Онищенка фактично перекладається з екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова на керівників місцевих податкових інспекцій.

Після 12-денного перебування в комі помер член партії “Громадянська позиція” Олександр Комарницький із Вінниці, якого раніше побили поліцейські. У “Громадянській позиції” вимагають жорсткого і невідворотного покарання причетних до цього інциденту поліцейських, а також звільнення керівництва обласної Нацполіціі. Голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив про звільнення заступника начальника поліції Вінницької області Сергія Сокиряна та відсторонення від посад кількох керівників, зокрема поліції області.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Українська делегація у ПАРЄ подала понад 200 поправок до “російської” доповіді (137 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський призначив своїм радником куратора київських муралів (42 публікації у ЗМІ)
  • Росія частково дозволила транзит українських товарів через свою територію (40 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський вніс зміни в указ стосовно Національної інвестиційної ради (37 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський звільнив трьох голів ОДА і призначив тимчасових (25 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКАТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що у Російської Федерації є значні шанси повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ). “Шанси значні. Багато з європейських країн таким чином хочуть купити прогнозованість у відносинах із Росією. Вони розуміють, що Росія є такою, як вона є, вони хочуть мати важіль впливу на Росію і тримати її в Раді Європи. Я вважаю, що це за визначенням погана і помилкова стратегія”, – заявив Клімкін в інтерв’ю “5 каналу”.

Держсекретарка МЗС Франції з питань Європи Амелі де Моншален впевнена, що для виконання вимог ПАРЄ Росія має заплатити внесок і допустити комісара РЄ з прав людини на свою територію, не назвавши зміну політики щодо України у переліку вимог. Про це вона заявила у залі ПАРЄ, відповідаючи на запитання українського депутата Олексія Гончаренка, повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”. Коментуючи можливість зняття санкційного тиску з РФ, Амелі де Моншален нагадала, що Рада Європи вже зробила кілька поступок російській владі, щоби дозволити повернення російської делегації до Страсбурга, але заявила, що чекає на зустрічні кроки Москви.

Українська делегація вимагає відсторонити президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліліан Марі Паск’є (Liliane Maury Pasquier) від ведення нею засідання через порушення регламенту, повідомив голова делегації Верховної Ради в Асамблеї Володимир Ар’єв. “Саморуйнування ПАРЄ почалося. Ми звернулися до регламентного комітету і вимагаємо від Паск‘є відсторонитися від ведення сесії через зафіксований факт нехтування голосуванням делегатів до комітетських висновків”, – написав Ар’єв на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи підготувала більше ніж 200 поправок до проекту резолюції, яка пропонує повернути делегацію Росії до ПАРЄ, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. “Наша делегація підготувала більше ніж 200 поправок до цієї доповіді, яка поглиблює політичну кризу в ПАРЄ, й руйнує організацію”, – написала Геращенко у Facebook у понеділок. Вона повідомила, що наразі в ПАРЄ розпочалися дебати щодо резолюції, ключові меседжі якої – “повернути РФ і щоб РФ платила внески”.

Парламентська асамблея Ради Європи відхилила пропозиції про проведення дебатів щодо порушень принципів РЄ з боку Росії. Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”. У понеділок у ПАРЄ зареєстрували два офіційних запити про проведення дебатів за назвами “Завершити російський шантаж: Росія має понести відповідальність за неплатежі” та про “Зобов’язання притягнути до відповідальності тих, хто збив MH17”. Обидва запити подали друзі України – британський депутат, консерватор Роджер Гейл та голова групи ЄНП, польський депутат Александр Почей. Запити на термінові дебати були відхилені двічі. Спершу проти нього проголосувало Бюро ПАРЄ, керівний орган асамблеї. “Я пропонував і намагався просунути це рішення, але його відхилили впевнено більшістю”, – розповів Почей у коментарі “Європейській правді”.

ЕКОНОМІКА.

Президент Росії Владімір Путін вніс правки до свого указу, якими дозволив автомобільний і залізничний транзит українських товарів через територію РФ за умови наявності на транспортних засобах та товарах пломб, що використовують технологію “ГЛОНАСС” (аналог GPS). Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал правової інформації РФ. Зміни стосуватимуться транзиту українських товарів, які йдуть до третіх країн через територію Росії, зокрема, до країн Середньої Азії.

Кабінет Міністрів України на наступному засіданні ухвалить рішення про підвищення пенсій пенсіонерам із великим стажем, але невеликими заробітними платами на постійній основі з 1 липня, заявляє прем’єр-міністр Володимир Гройсман. “Півтора роки тому – в січні 2018 року, в Маріуполі – я пообіцяв: урядова пенсійна реформа торкнеться всіх без винятку категорій пенсіонерів. Відтоді виплати збільшувалися – і для військових пенсіонерів, і для представників “шкідливих” і небезпечних професій. Єдиною категорією, яка вимагала нашої посиленої уваги, були працівники, які мали великий трудовий стаж, але маленькі зарплати, а отже малі відрахування”, – сказав Гройсман на робочій нараді в Кабміні в понеділок.

НАК “Нафтогаз України” не може фінансово підтримати АТ “Укртрансгаз”, яке перебуває в передбанкрутному стані через багатомільярдні борги, накопичені перед ним операторами газорозподільних систем (облгазів). “Уже півроку ми говоримо про те, що “Укртрансгаз” може стати банкрутом через штучно занижені тарифів та несанкціонований відбір газу. На жаль, відповідальні органи обрали стратегію ігнорування поганих новин, і ситуація стала критичною. “Нафтогаз” підтримував “Укртрансгаз” скільки міг, і ми є їх найбільшим кредитором. Однак більше такої можливості немає. Ми повинні накопичувати газ у підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів”, – наводяться в прес-релізі слова голови НАК Андрія Коболєва.

КАДРОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент Володимир Зеленський призначив блогера, IT-підприємця та четвертого номера партії “Слуга народу” Давида Арахамію секретарем Національної інвестиційної ради. Відповідний указ № 423/2019 оприлюднений на сайті глави держави.  “Не хочу декларувати багато на старті, але всі попередні консультації з великими інвесторами свідчать про те, що Україна може щонайменше втричі збільшити нинішній обсяг інвестицій у країну. Отримав завдання від президента зробити цей процес якнайшвидшим”, – прокоментував своє призначення Арахамія. Відзначається, що Арахамія народився 23 травня 1979 року в Сочі. Закінчив Європейський університет, має ступінь магістра економіки. Пройшов магістерську програму Professional management в Open University (Лондон).

Адміністрація президента України розглядає можливість скорочення низки міністерств і має намір найближчим часом підготувати проект коаліційної угоди, повідомив заступник глави АП Олексій Гончарук. “Ми думаємо про те, щоб скоротити кількість міністерств, дивимося на різні моделі. Хочеться підійти до формування нового уряду максимально прагматично, щоб не було зайвих посад”, – сказав він у понеділок у Києві піл час конференції, присвяченій реформі державного управління.

Президент Володимир Зеленський призначив своїм позаштатним радником митця, кандидата в народні депутати від партії “Слуга народу” Гео Лероса. Відповідний указ від 24 червня оприлюднено на сайті глави держави. Лерос – київський режисер, арт-куратор, ініціатор створення низки столичних муралів. Творець проектів City-Art та Art United U. Він має номер 23 у списку “Слуги народу”.

Президент України Володимир Зеленський призначив тимчасових виконувачів обов’язків голів Житомирської, Рівненської та Черкаської обласних державних адміністрацій (ОДА). Відповідні укази №№428/2019-430/2019 від 24 червня оприлюднено на офіційному сайті глави держави. Зокрема, виконання обов’язків голови Житомирської та Черкаської обласних державних адміністрацій тимчасово покладено на заступників голів цих обладміністрацій – Ярослава Лагуту та Ігоря Тимошенка. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови Рівненської обладміністрації став перший заступник голови цієї обладміністрацій Тарас Висоцький.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким відповідальність за надання розстрочок компаніям Олександра Онищенка фактично перекладається з екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова на керівників місцевих податкових інспекцій. Про це повідомляють “Наші гроші”. Таке рішення 24 червня ухвалила трійка суддів апеляційного суду у складі Андрій Парінов (головуючий), Олександр Беспалов, Наталія Літвіна. Рішення Окружного адмінсуду у листопаді 2017 року прийняла трійка суддів у складі Євгеній Аблов (головуючий), Павло Григоровича, Ігор Смолій. Справа була розподілена на цю трійку з порушеннями.