Огляд ЗМІ за 15 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова провели зустріч, під час якої обговорили питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. Людмила Денісова заявила, що Україна включила військовополонених моряків до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ. Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеного наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації.

Президент Володимир Зеленський затвердив у персональному складі Ради національної безпеки і оборони керівника свого офісу Андрій Богдана та його заступників Вадима Пристайка і Руслана Рябошапку. Також цим документом Зеленський ввів до складу РНБО голову Служби зовнішньої розвідки Владислава Бухарєва та керівника Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського.  

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Представники партії “Європейська солідарність” під офісом ДБР вимагали люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. У ДБР наголосили, що діям прибічників партії “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР. У партії “Європейська солідарність” заявили про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу ДБР з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби.

Прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик заявила, що поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Президент Володимир Зеленський заявив, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. У партія “Слуга народу” заперечили, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявили партії.

МВС України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка.

Результати опитування, проведеного “Центром Разумкова”, свідчать, що найбільшу підтримку серед українців має партія “Слуга народу”, за яку готові віддати свої голоси 41,5% опитаних українців, які визначилися з вибором і братимуть участь у голосуванні. За партію “Опозиційна платформа – за життя” мають намір проголосувати 12,5%, за партію “Голос” – 8,8%, за партію “Європейська Солідарність” – 8,3%, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 7,0%, за партію “Сила і честь” –  4,6%.

Результати, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з Центром Разумкова, свідчать, що у червні поточного року більше ніж половина українців (60,5%) повірила в успіх реформ в Україні, при цьому переконані в успіху 16,5%, ще 44% загалом вірять, хоча мають певні сумніви. Не вірять в успіх реформ значно менше – 34%, тоді як не вірять зовсім лише 11%, 23% іще мають частку надії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Зеленський прокоментував ДТП із автомобілем його охорони у Запоріжжі (109 публікацій у ЗМІ)
  • Денисова та Москалькова поговорили про звільнення заручників (35 публікацій у ЗМІ)
  • “Нафтогаз” знизив ціну на газ для населення на 11,7% (25 публікацій у ЗМІ)
  • Суд зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості Коломойського (15 публікацій у ЗМІ)
  • Президент змінив склад РНБО (12 публікацій у ЗМІ)

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЛОНЕНИХ З РФ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова розпочали зустріч у Києві, під час якої обговорюватимуть питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. “Розпочала зустріч з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою в рамках її візиту до Києва. Ми обговоримо питання звільнення громадян України, які утримуються на території РФ та окупованого Криму, а також утримуваних громадян РФ в Україні”, – написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”. “Міжнародний суд не вислухав російської сторони, і рішення його не є обов’язковим для РФ, оскільки Росія не перебуває під юрисдикцією Міжнародного трибуналу з морського права. Але у нашої країни міжнародне рішення викликає повагу, і ми їх розглядаємо. Тому діалог із цього приводу триває. Але хотілося б, щоб ця вулиця була з двостороннім рухом, і хотілося б також зрозуміти, за що засуджено Баранова та Одинцова, які всього лише вибрали громадянство іншої країни? Так само можна засудити будь-яку іншу людину, яка вибрала громадянство США або Ізраїлю”, – сказала вона журналістам у понеділок у Києві після завершення суду у справі керівника “РИА Новости-Украина” Кирила Вишинського.

Україна включила військовополонених моряків, яких тримають у РФ, до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. “Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз здійснюємо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення щодо ситуації, яка стадія судового процесу (стосовно утримуваних – ІФ). А моряки, звісно, в списках”, – сказала Денісова в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

ЕКОНОМІКА.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеної наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації. Відповідну постанову №605 від 5 липня оприлюднено на сайті Кабінету Міністрів у понеділок.

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень 12 липня. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”, зазначено в матеріалах справи. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, вартості доставки і націнки постачальника), повідомила прес-служба НАК. У “Нафтогазі” акцентували увагу на тому, що кінцева ціна для споживачів залежатиме від тарифу на розподіл газу. Як повідомлялося, згідно з постановою уряду № 485 від 5 червня 2019 року, з червня “Нафтогаз” зобов’язаний продавати газ населенню за мінімальним значенням із чотирьох сформованих на ринку: середня ціна імпорту за даними МЕРТ (5,161 тис. грн); ціна НАК для промисловості (5,017 тис. грн); середньозважена ціна на торгах на Українській енергетичній біржі (4,905 тис. грн), спецозобов’язання за постановою №867 (ціна розрахована в розмірі 7,185 тис. грн).

Нинішнє зростання економіки України є дуже стриманим, а його природа не є постійною. Про це розповіла в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. За її словами, в 2016-2017 роках дуже великий внесок у ВВП був зроблений за рахунок хорошого врожаю, а це дуже мінливий і складно прогнозований фактор, тому що кожен рік рекордних врожаїв може і не бути. Інші сектори, які роблять великий внесок в зростання нашого ВВП, – це сектори, орієнтовані на внутрішнє споживання, що теж не найкращий з варіантів.

БЛОКУВАННЯ ДБР ПРИХИЛЬНИКАМИ ПОРОШЕНКА.

Представники партії “Європейська солідарність” у понеділок прибули до офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. Як повідомляється на сторінці “Європейської солідарності” у Facebook, у понеділок до бюро прибули активісти партії, військові запасу, добровольці, волонтери, громадські діячі та народні депутати. Вони озвучували вимоги люстрації директора ДБР Труби. “Головною вимогою акції було негайне припинення політично мотивованих переслідувань волонтерів та добровольців, які з 2014 року чинять опір російській агресії”, – зазначено в повідомленні “Євросолідарності”.

Діям прибічників партії колишнього президента Петра Порошенка “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР, щоб вплинути на справу щодо Порошенка. Пряма мова: “Сьогодні під ДБР відбулася акція політичної сили, окремі учасники якої вийшли за межі правового поля: увірвалися до приміщення правоохоронного органу, прикриваючись депутатським мандатом; заблокували в’їзд та виїзд транспорту з ДБР; зірвали проведення зустрічі з європейськими міжнародними партнерами стосовно розвитку та посилення ДБР; вимагали від директора правоохоронного органу “термінових результатів розслідування”, або взагалі його скасування.

У партії “Європейська солідарність” заявляють про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. “Партія “Європейська солідарність” заявляє, що і надалі пікетуватиме будівлю ДБР із метою люстрації директора Романа Труби, який через політичну заангажованість скомпрометував себе на посаді і своїми діями загрожує національній безпеці країни”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті партії в понеділок.

ДТП ЗА УЧАСТІ УДО.

Поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Про це “Укрінформу” повідомила прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик. “За фактом ДТП, яка мала місце 14 липня на автошляху Харків-Сімферополь за участі трьох автомобілів Volkswagen та колоною автобусів МАЗ, що перевозили дітей для оздоровлення до пансіонату, на водіїв легковиків поліцейськими було складено два адміністративних протоколи за ознаками ч.1 ст.124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна) Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – повідомила Людвик.

Президент Володимир Зеленський вважає, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. “Що стосується ДТП у Запорізькій області – це неприпустимо. Якщо працівники УДО, які їхали на мікроавтобусі до Києва, порушили правила й будуть визнані винуватцями ДТП, їх буде притягнуто до відповідальності. І слава богу, що всі залишилися живими”, – написав він.

Партія “Слуга народу” заперечує, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявила партія у Facebook. “Будьте уважні та довіряйте тільки офіційним джерелам інформації”, – попросили в партії президента Володимира Зеленського. Раніше бізнесмен Олексій Сердюков написав, що 13 липня спричинив ДТП: при обгоні на “Тойоті” зіткнувся з машиною ВАЗ, пасажирка якої загинула, а її чоловік та донька у лікарні. Супутниця Сердюкова теж у лікарні.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Міністерство внутрішніх справ України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка. Відповідна інформація міститься на сайті МВС у розділі “Особи, які переховуються від органів влади” в категорії “Особа, яка переховується від органів прокуратури”. Згідно із зазначеними даними, Юрій Володимирович Іванющенко зник у Києві. Датою його зникнення зазначено 15 грудня 2014 року.

ГОЛОВНЕ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова провели зустріч, під час якої обговорили питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. Людмила Денісова заявила, що Україна включила військовополонених моряків до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ. Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеного наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації.

Президент Володимир Зеленський затвердив у персональному складі Ради національної безпеки і оборони керівника свого офісу Андрій Богдана та його заступників Вадима Пристайка і Руслана Рябошапку. Також цим документом Зеленський ввів до складу РНБО голову Служби зовнішньої розвідки Владислава Бухарєва та керівника Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського.  

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Представники партії “Європейська солідарність” під офісом ДБР вимагали люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. У ДБР наголосили, що діям прибічників партії “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР. У партії “Європейська солідарність” заявили про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу ДБР з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби.

Прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик заявила, що поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Президент Володимир Зеленський заявив, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. У партія “Слуга народу” заперечили, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявили партії.

МВС України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка.

Результати опитування, проведеного “Центром Разумкова”, свідчать, що найбільшу підтримку серед українців має партія “Слуга народу”, за яку готові віддати свої голоси 41,5% опитаних українців, які визначилися з вибором і братимуть участь у голосуванні. За партію “Опозиційна платформа – за життя” мають намір проголосувати 12,5%, за партію “Голос” – 8,8%, за партію “Європейська Солідарність” – 8,3%, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 7,0%, за партію “Сила і честь” –  4,6%.

Результати, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з Центром Разумкова, свідчать, що у червні поточного року більше ніж половина українців (60,5%) повірила в успіх реформ в Україні, при цьому переконані в успіху 16,5%, ще 44% загалом вірять, хоча мають певні сумніви. Не вірять в успіх реформ значно менше – 34%, тоді як не вірять зовсім лише 11%, 23% іще мають частку надії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Зеленський прокоментував ДТП із автомобілем його охорони у Запоріжжі (109 публікацій у ЗМІ)
  • Денисова та Москалькова поговорили про звільнення заручників (35 публікацій у ЗМІ)
  • “Нафтогаз” знизив ціну на газ для населення на 11,7% (25 публікацій у ЗМІ)
  • Суд зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості Коломойського (15 публікацій у ЗМІ)
  • Президент змінив склад РНБО (12 публікацій у ЗМІ)

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЛОНЕНИХ З РФ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова розпочали зустріч у Києві, під час якої обговорюватимуть питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. “Розпочала зустріч з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою в рамках її візиту до Києва. Ми обговоримо питання звільнення громадян України, які утримуються на території РФ та окупованого Криму, а також утримуваних громадян РФ в Україні”, – написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”. “Міжнародний суд не вислухав російської сторони, і рішення його не є обов’язковим для РФ, оскільки Росія не перебуває під юрисдикцією Міжнародного трибуналу з морського права. Але у нашої країни міжнародне рішення викликає повагу, і ми їх розглядаємо. Тому діалог із цього приводу триває. Але хотілося б, щоб ця вулиця була з двостороннім рухом, і хотілося б також зрозуміти, за що засуджено Баранова та Одинцова, які всього лише вибрали громадянство іншої країни? Так само можна засудити будь-яку іншу людину, яка вибрала громадянство США або Ізраїлю”, – сказала вона журналістам у понеділок у Києві після завершення суду у справі керівника “РИА Новости-Украина” Кирила Вишинського.

Україна включила військовополонених моряків, яких тримають у РФ, до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. “Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз здійснюємо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення щодо ситуації, яка стадія судового процесу (стосовно утримуваних – ІФ). А моряки, звісно, в списках”, – сказала Денісова в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

ЕКОНОМІКА.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеної наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації. Відповідну постанову №605 від 5 липня оприлюднено на сайті Кабінету Міністрів у понеділок.

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень 12 липня. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”, зазначено в матеріалах справи. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, вартості доставки і націнки постачальника), повідомила прес-служба НАК. У “Нафтогазі” акцентували увагу на тому, що кінцева ціна для споживачів залежатиме від тарифу на розподіл газу. Як повідомлялося, згідно з постановою уряду № 485 від 5 червня 2019 року, з червня “Нафтогаз” зобов’язаний продавати газ населенню за мінімальним значенням із чотирьох сформованих на ринку: середня ціна імпорту за даними МЕРТ (5,161 тис. грн); ціна НАК для промисловості (5,017 тис. грн); середньозважена ціна на торгах на Українській енергетичній біржі (4,905 тис. грн), спецозобов’язання за постановою №867 (ціна розрахована в розмірі 7,185 тис. грн).

Нинішнє зростання економіки України є дуже стриманим, а його природа не є постійною. Про це розповіла в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. За її словами, в 2016-2017 роках дуже великий внесок у ВВП був зроблений за рахунок хорошого врожаю, а це дуже мінливий і складно прогнозований фактор, тому що кожен рік рекордних врожаїв може і не бути. Інші сектори, які роблять великий внесок в зростання нашого ВВП, – це сектори, орієнтовані на внутрішнє споживання, що теж не найкращий з варіантів.

БЛОКУВАННЯ ДБР ПРИХИЛЬНИКАМИ ПОРОШЕНКА.

Представники партії “Європейська солідарність” у понеділок прибули до офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. Як повідомляється на сторінці “Європейської солідарності” у Facebook, у понеділок до бюро прибули активісти партії, військові запасу, добровольці, волонтери, громадські діячі та народні депутати. Вони озвучували вимоги люстрації директора ДБР Труби. “Головною вимогою акції було негайне припинення політично мотивованих переслідувань волонтерів та добровольців, які з 2014 року чинять опір російській агресії”, – зазначено в повідомленні “Євросолідарності”.

Діям прибічників партії колишнього президента Петра Порошенка “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР, щоб вплинути на справу щодо Порошенка. Пряма мова: “Сьогодні під ДБР відбулася акція політичної сили, окремі учасники якої вийшли за межі правового поля: увірвалися до приміщення правоохоронного органу, прикриваючись депутатським мандатом; заблокували в’їзд та виїзд транспорту з ДБР; зірвали проведення зустрічі з європейськими міжнародними партнерами стосовно розвитку та посилення ДБР; вимагали від директора правоохоронного органу “термінових результатів розслідування”, або взагалі його скасування.

У партії “Європейська солідарність” заявляють про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. “Партія “Європейська солідарність” заявляє, що і надалі пікетуватиме будівлю ДБР із метою люстрації директора Романа Труби, який через політичну заангажованість скомпрометував себе на посаді і своїми діями загрожує національній безпеці країни”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті партії в понеділок.

ДТП ЗА УЧАСТІ УДО.

Поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Про це “Укрінформу” повідомила прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик. “За фактом ДТП, яка мала місце 14 липня на автошляху Харків-Сімферополь за участі трьох автомобілів Volkswagen та колоною автобусів МАЗ, що перевозили дітей для оздоровлення до пансіонату, на водіїв легковиків поліцейськими було складено два адміністративних протоколи за ознаками ч.1 ст.124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна) Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – повідомила Людвик.

Президент Володимир Зеленський вважає, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. “Що стосується ДТП у Запорізькій області – це неприпустимо. Якщо працівники УДО, які їхали на мікроавтобусі до Києва, порушили правила й будуть визнані винуватцями ДТП, їх буде притягнуто до відповідальності. І слава богу, що всі залишилися живими”, – написав він.

Партія “Слуга народу” заперечує, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявила партія у Facebook. “Будьте уважні та довіряйте тільки офіційним джерелам інформації”, – попросили в партії президента Володимира Зеленського. Раніше бізнесмен Олексій Сердюков написав, що 13 липня спричинив ДТП: при обгоні на “Тойоті” зіткнувся з машиною ВАЗ, пасажирка якої загинула, а її чоловік та донька у лікарні. Супутниця Сердюкова теж у лікарні.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Міністерство внутрішніх справ України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка. Відповідна інформація міститься на сайті МВС у розділі “Особи, які переховуються від органів влади” в категорії “Особа, яка переховується від органів прокуратури”. Згідно із зазначеними даними, Юрій Володимирович Іванющенко зник у Києві. Датою його зникнення зазначено 15 грудня 2014 року.

ГОЛОВНЕ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова провели зустріч, під час якої обговорили питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. Людмила Денісова заявила, що Україна включила військовополонених моряків до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ. Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеного наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації.

Президент Володимир Зеленський затвердив у персональному складі Ради національної безпеки і оборони керівника свого офісу Андрій Богдана та його заступників Вадима Пристайка і Руслана Рябошапку. Також цим документом Зеленський ввів до складу РНБО голову Служби зовнішньої розвідки Владислава Бухарєва та керівника Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського.  

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Представники партії “Європейська солідарність” під офісом ДБР вимагали люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. У ДБР наголосили, що діям прибічників партії “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР. У партії “Європейська солідарність” заявили про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу ДБР з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби.

Прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик заявила, що поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Президент Володимир Зеленський заявив, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. У партія “Слуга народу” заперечили, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявили партії.

МВС України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка.

Результати опитування, проведеного “Центром Разумкова”, свідчать, що найбільшу підтримку серед українців має партія “Слуга народу”, за яку готові віддати свої голоси 41,5% опитаних українців, які визначилися з вибором і братимуть участь у голосуванні. За партію “Опозиційна платформа – за життя” мають намір проголосувати 12,5%, за партію “Голос” – 8,8%, за партію “Європейська Солідарність” – 8,3%, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 7,0%, за партію “Сила і честь” –  4,6%.

Результати, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” спільно з Центром Разумкова, свідчать, що у червні поточного року більше ніж половина українців (60,5%) повірила в успіх реформ в Україні, при цьому переконані в успіху 16,5%, ще 44% загалом вірять, хоча мають певні сумніви. Не вірять в успіх реформ значно менше – 34%, тоді як не вірять зовсім лише 11%, 23% іще мають частку надії.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Зеленський прокоментував ДТП із автомобілем його охорони у Запоріжжі (109 публікацій у ЗМІ)
  • Денисова та Москалькова поговорили про звільнення заручників (35 публікацій у ЗМІ)
  • “Нафтогаз” знизив ціну на газ для населення на 11,7% (25 публікацій у ЗМІ)
  • Суд зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості Коломойського (15 публікацій у ЗМІ)
  • Президент змінив склад РНБО (12 публікацій у ЗМІ)

ЗВІЛЬНЕННЯ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЛОНЕНИХ З РФ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова й російський омбудсмен Тетяна Москалькова розпочали зустріч у Києві, під час якої обговорюватимуть питання звільнення утримуваних в РФ громадян України та утримуваних в Україні російських громадян. “Розпочала зустріч з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою в рамках її візиту до Києва. Ми обговоримо питання звільнення громадян України, які утримуються на території РФ та окупованого Криму, а також утримуваних громадян РФ в Україні”, – написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова заявила, що Росія не зобов’язана виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків, але ставиться до нього з повагою і готова до діалогу за принципом “вулиці з двостороннім рухом”. “Міжнародний суд не вислухав російської сторони, і рішення його не є обов’язковим для РФ, оскільки Росія не перебуває під юрисдикцією Міжнародного трибуналу з морського права. Але у нашої країни міжнародне рішення викликає повагу, і ми їх розглядаємо. Тому діалог із цього приводу триває. Але хотілося б, щоб ця вулиця була з двостороннім рухом, і хотілося б також зрозуміти, за що засуджено Баранова та Одинцова, які всього лише вибрали громадянство іншої країни? Так само можна засудити будь-яку іншу людину, яка вибрала громадянство США або Ізраїлю”, – сказала вона журналістам у понеділок у Києві після завершення суду у справі керівника “РИА Новости-Украина” Кирила Вишинського.

Україна включила військовополонених моряків, яких тримають у РФ, до списків утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України та РФ, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. “Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз здійснюємо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення щодо ситуації, яка стадія судового процесу (стосовно утримуваних – ІФ). А моряки, звісно, в списках”, – сказала Денісова в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

ЕКОНОМІКА.

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеної наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації. Відповідну постанову №605 від 5 липня оприлюднено на сайті Кабінету Міністрів у понеділок.

Печерський районний суд Києва 5 липня задовольнив клопотання ТОВ “Приватофіс”, пов’язаного з Ігорем Коломойським, і зняв арешт з 415 об’єктів нерухомості компанії. Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень 12 липня. Суддя дійшов висновку, що “арешт було накладено без доказів пропорційності вартості нерухомого майна, на яке було накладено арешт, з розміром збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням”, зазначено в матеріалах справи. Арешт було накладено 5 квітня 2017 року на земельні ділянки, нежитлові, офісні приміщення в різних регіонах України за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження, пов’язаного з видачею ПриватБанком до націоналізації кредитів пов’язаним особам на невигідних умовах, що призвело до заборгованості юросіб перед банком на 373 млн грн.

НАК “Нафтогаз України” в липні знизить ціну на природний газ для населення на 11,7% (на 648 грн) порівняно з червневою ціною – до 4,905 тис. грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ, вартості доставки і націнки постачальника), повідомила прес-служба НАК. У “Нафтогазі” акцентували увагу на тому, що кінцева ціна для споживачів залежатиме від тарифу на розподіл газу. Як повідомлялося, згідно з постановою уряду № 485 від 5 червня 2019 року, з червня “Нафтогаз” зобов’язаний продавати газ населенню за мінімальним значенням із чотирьох сформованих на ринку: середня ціна імпорту за даними МЕРТ (5,161 тис. грн); ціна НАК для промисловості (5,017 тис. грн); середньозважена ціна на торгах на Українській енергетичній біржі (4,905 тис. грн), спецозобов’язання за постановою №867 (ціна розрахована в розмірі 7,185 тис. грн).

Нинішнє зростання економіки України є дуже стриманим, а його природа не є постійною. Про це розповіла в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. За її словами, в 2016-2017 роках дуже великий внесок у ВВП був зроблений за рахунок хорошого врожаю, а це дуже мінливий і складно прогнозований фактор, тому що кожен рік рекордних врожаїв може і не бути. Інші сектори, які роблять великий внесок в зростання нашого ВВП, – це сектори, орієнтовані на внутрішнє споживання, що теж не найкращий з варіантів.

БЛОКУВАННЯ ДБР ПРИХИЛЬНИКАМИ ПОРОШЕНКА.

Представники партії “Європейська солідарність” у понеділок прибули до офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення бюро. Як повідомляється на сторінці “Європейської солідарності” у Facebook, у понеділок до бюро прибули активісти партії, військові запасу, добровольці, волонтери, громадські діячі та народні депутати. Вони озвучували вимоги люстрації директора ДБР Труби. “Головною вимогою акції було негайне припинення політично мотивованих переслідувань волонтерів та добровольців, які з 2014 року чинять опір російській агресії”, – зазначено в повідомленні “Євросолідарності”.

Діям прибічників партії колишнього президента Петра Порошенка “Європейська солідарність” мають надати правову оцінку, адже вони ввірвалися в будівлю ДБР, щоб вплинути на справу щодо Порошенка. Пряма мова: “Сьогодні під ДБР відбулася акція політичної сили, окремі учасники якої вийшли за межі правового поля: увірвалися до приміщення правоохоронного органу, прикриваючись депутатським мандатом; заблокували в’їзд та виїзд транспорту з ДБР; зірвали проведення зустрічі з європейськими міжнародними партнерами стосовно розвитку та посилення ДБР; вимагали від директора правоохоронного органу “термінових результатів розслідування”, або взагалі його скасування.

У партії “Європейська солідарність” заявляють про наміри і надалі пікетувати будівлю офісу Державного бюро розслідувань (ДБР) з вимогами люстрації директора бюро Романа Труби. “Партія “Європейська солідарність” заявляє, що і надалі пікетуватиме будівлю ДБР із метою люстрації директора Романа Труби, який через політичну заангажованість скомпрометував себе на посаді і своїми діями загрожує національній безпеці країни”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті партії в понеділок.

ДТП ЗА УЧАСТІ УДО.

Поліція склала адміністративні протоколи на водіїв Управління державної охорони, які були учасниками ДТП в Запорізькій області, кримінальна справа за фактом аварії відкриватись не буде через відсутність постраждалих. Про це “Укрінформу” повідомила прес-офіцер ГУНП в Запорізькій області Катерина Людвик. “За фактом ДТП, яка мала місце 14 липня на автошляху Харків-Сімферополь за участі трьох автомобілів Volkswagen та колоною автобусів МАЗ, що перевозили дітей для оздоровлення до пансіонату, на водіїв легковиків поліцейськими було складено два адміністративних протоколи за ознаками ч.1 ст.124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна) Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – повідомила Людвик.

Президент Володимир Зеленський вважає, що працівники Державної охорони мають понести покарання, якщо їхня вина у вчиненні ДТП в Запорізькій області буде доведена. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. “Що стосується ДТП у Запорізькій області – це неприпустимо. Якщо працівники УДО, які їхали на мікроавтобусі до Києва, порушили правила й будуть визнані винуватцями ДТП, їх буде притягнуто до відповідальності. І слава богу, що всі залишилися живими”, – написав він.

Партія “Слуга народу” заперечує, що винуватець аварії на дорозі Полтава – Диканька Олексій Сердюков входить до її лав. “Офіційно: Олексій Сердюков не є очільником осередку партії “Слуга Народу” у Полтаві, також він не є членом партії”, – заявила партія у Facebook. “Будьте уважні та довіряйте тільки офіційним джерелам інформації”, – попросили в партії президента Володимира Зеленського. Раніше бізнесмен Олексій Сердюков написав, що 13 липня спричинив ДТП: при обгоні на “Тойоті” зіткнувся з машиною ВАЗ, пасажирка якої загинула, а її чоловік та донька у лікарні. Супутниця Сердюкова теж у лікарні.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Міністерство внутрішніх справ України відновило розшук колишнього соратника екс-президента України Віктора Януковича, депутата від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка. Відповідна інформація міститься на сайті МВС у розділі “Особи, які переховуються від органів влади” в категорії “Особа, яка переховується від органів прокуратури”. Згідно із зазначеними даними, Юрій Володимирович Іванющенко зник у Києві. Датою його зникнення зазначено 15 грудня 2014 року.