Активісти та адвокати вимагають створити механізм перегляду справ невинно засуджених

Активісти та адвокати вимагають ухвалити законопроект 2033а щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок. Завдяки цьому законопроекту запроваджується механізм перегляду справ невинно засуджених людей. Законопроект 2033а вже понад 2 роки лежить у Верховній Раді. Він досі не ухвалений у другому читанні. 4 грудня активісти зберуться під Верховною Радою, щоб звернутися до Андрія Парубія з проханням поставити законопроект на голосування. Про це вони заявили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

 «Мені соромно, що в нашій державі є люди, які без вини відбувають покарання. Україна обирає шлях гуманізації кримінально-виконавчої системи, і на сьогодні новим проектом про пенітенціарну систему запроваджується можливість умовно-дострокового звільнення для «довічників», – зазначила адвокат Тетяна Панасенко.

Віктор Колбанцев, голова ГО «Майдан – Громадський контроль», зауважив, що потрібно не тільки ухвалити новий закон, але й повністю змінити систему. Нещодавно Верховний Суд України ухвалив Постанову про те, що явка з повинною вже не є доказом, на підставі якого можна обґрунтувати наявне обвинувачення, розповів він. Через наявність механізму явки з повинною засуджених навмисне катували для того, щоб вони зізналися у злочині, якого не скоювали, після чого їх саджали за ґрати. «Можна взяти будь-яку справу, повірте мені, де немає жодних доказів, немає знаряддя злочину, відбитків пальців, крові, у людини є алібі. Але явка з повинною тягне на те, щоб людину просто засудили», – підкреслив Віктор Колбанцев.

«Невинно засуджені просять лише одного – забезпечити їхнє право на справедливий суд. Якщо ці справи будуть переглянуті – це будуть реальні кроки нової судової реформи, які зможуть відчути на собі усі пересічні українці», – підсумувала Тетяна Панасенко.