Під час відбору суддів Вищого антикорупційного суду пріоритет краще надавати професійності кандидатів, ніж досвіду – Марк Л. Вулф, старший федеральний суддя США

WATCH IN ENGLISH

Вирішальну роль в ефективності майбутнього Вищого антикорупційного суду України відіграватиме якість відбору суддів до ВАСУ. Одним із надійних запобіжників для цього є участь колегії 6 міжнародних експертів. На цьому під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі наголосив Марк Л. Вулф, старший федеральний суддя США, голова неурядової організації Integrity Initiatives International, один із консультантів щодо розробки законодавства про Вищий антикорупційний суд.

«Міжнародні експерти не зможуть безпосередньо обирати суддів, але вони, рішенням мінімум 3 із 6 членів, можуть попередити призначення на посаду судді людини із сумнівною доброчесністю чи сумнівною компетентністю. […] Гадаю, їхня участь мінімізує ризики, що до цієї критично важливої антикорупційної інституції потраплять такі кандидати», – зазначив Марк Л. Вулф.

У рамках свого візиту до Києва пан Вулф зустрічався із членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів та надавав рекомендації щодо процедури відбору майбутніх членів ВАСУ. Серед них – надавати пріоритетну роль професійній компетентності кандидата, а не його досвіду. «Зараз створюється новий суд, і ви б дуже виграли від призначення на посади блискучих юристів, які раніше з тих чи інших причин не були суддями. […] У США це поширена практика – призначати юристів на посаду судді. Також я заохочую обирати відносно молодих людей, тому що старі звички змінити дуже важко, і якщо хтось звик працювати в умовах корумпованої системи, йому буде непросто почати працювати доброчесно», – зазначив він.

«Україна зараз у фокусі уваги всього світу як лабораторія методів ефективної боротьби з корупцією […]. Успіх ВАСУ визначатиме, як світ буде сприймати Україну далі, та наскільки українські громадяни почнуть довіряти лідерам країни, що важливо для демократичної держави, для залучення інвестицій та економічного розвитку», – наголосив суддя.

Марк Л. Вулф розповів також, що продовжить просувати ідею створення Міжнародного антикорупційного суду, який би займався розслідуванням справ топ-посадовців з різних країн у випадках, коли судова система їхніх держав внаслідок корупції і підконтрольності не може забезпечити адекватного розслідування і притягнення до відповідальності. «Обурення громадян корупцією зараз є дестабілізуючим фактором у багатьох країнах, як і в Україні. Крім того, корупція створює виклики для миру і стабільності у світі. Кошти, отримані корупційним шляхом, можуть витрачатися на фінансування терористичних організацій, таких як Боко Харам та ІДІЛ. […] Корупцію вже не можна вважати «внутрішньою проблемою», це питання потребує дій на міжнародному рівні», – наголосив пан Вулф. Він додав, що вже сформувалася серйозна міжнародна коаліція на підтримку цієї ідеї і найближчими роками можна очікувати перших кроків для безпосередньо створення суду.

Єгор Соболєв, народний депутат України (фракція «Самопоміч»), член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, зазначив, що доцільно було б створити спеціальну міжнародну місію для моніторингу процесу створення ВАСУ. «Дуже сподіваюся, що донори підтримають ідею створення міжнародної моніторингової місії для спостереження за створенням антикорупційного суду в Україні, щоб, як зазначив суддя Вулф, «лабораторія провідних ідей», якою сьогодні є Україна, дала світу результат, яким би світ міг скористатися разом з нами… Важливо, щоб ми не лише створили власний ефективний антикорупційний суд, але й допомогли світові створити міжнародну систему покарання за топ-корупцію», – зазначив Єгор Соболєв.

Фото з брифінгу доступні за посиланням.