Огляд ЗМІ за 11 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським обговорили ситуацію на Донбасі та обмін полоненими. Телефонна розмова відбулася з ініціативи української сторони. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що було досягнуто домовленості щодо продовження цієї роботи на рівні експертів. “Також обговорювалася можливість продовження контактів у нормандському форматі”, – повідомив Пєсков. Володимир Путін заявив, що Москва ніколи не відмовлялася від розширення “нормандського формату” щодо врегулювання ситуації на південному сході України, проте про якусь конкретику в питанні нормалізації ситуації на Донбасі можна буде говорити після парламентських виборів в Україні.

Президент Володимир Зеленський заявив про плани внести зміни до закону про очищення влади і внести у перелік посад, які підпадають під люстрацію,  всіх представників влади, які керували країною з 2014 по 2019 роки. За його словами, він щодня спілкується з чиновниками різних рівнів і розуміє – це “безнадійний діагноз”. “Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів, голову Верховної Ради, членів уряду, Генпрокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року”, – заявив Зеленський. Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що масова люстрація посадовців часів президентства Петра Порошенка торкнеться також і команди Володимира Зеленського.

Верховна Рада затвердила в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу, який запроваджує пропорційну систему парламентських виборів за відкритими списками. За відповідний законопроект №3112-1 проголосували 230 народних депутатів. Представник профільного комітету Олександр Черненко, який координував роботу над проектом кодексу, повідомив, що під час консультацій фракції парламенту домовилися, що в кодексі буде збережено прохідний бар’єр до парламенту на рівні 5%. Крім того, він додав, що в документі передбачено набуття ним чинності 1 грудня 2023 року. Черненко зазначив, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України, кримський округ приєднають до херсонського, Київ буде розділено на два округи й окремий буде в місті Дніпрі. Нова система виборів передбачає, що з’їзд партії затверджує загальнонаціональний список. І цей список ділитиметься на 27 або менше (але не менше ніж 2/3 регіонів) регіональних списків. І в кожному такому регіональному списку має бути не менше ніж п’ять кандидатів. У партії буде єдиний список і регіональні. Черговість кандидатів визначає з’їзд. Виборцю доведеться пам’ятати номер партії, визначений жеребкуванням, за яку хоче проголосувати. У відповідні віконця він вписує номер партії. Нижче в бюлетені виборець (за бажанням, не обов’язково) зазначає номер кандидата, але виключно від тієї партії, за яку голосує.

Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, продовжені для колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра у 2016-2017 роках, а для деяких його соратників – продовжені в 2018 році. Серед яких Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка й екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв. У ГПУ наголосили, що Суд ЄС скасував санкції проти Януковича лише за 2016-2018 роки, а санкції за 2019 рік надалі діють.

Голова газового бізнесу НАК “Нафтогаз України” Андрій Фаворов під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським з питань цін на газ підписав розпорядження про зниження ціни на природний газ для населення в липні на 10,4%. Фаворов пояснив таке рішення зростанням пропозиції російського та американського скрапленого палива на європейському ринку, що сприяє зниженню оптових цін.

Кабінет міністрів зобов’язав “Нафтогаз України” знизити ціну природного газу для населення в липні ще на 650 гривень за тисячу кубічних метрів.

Верховна Рада ухвалила законопроект №10357 і повернула власникам малих наземних сонячних електростанцій гарантії отримання “зеленого” тарифу.

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 1 листопада 2019 року ввести обов’язковий електронний облік деревини, а також розробити і внести до парламенту законопроект про порядок реалізації деревини на конкурсних засадах.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що поділ повноважень обраного киянами мера та голови Київської міської адміністрації – це позбавлення столиці місцевого самоврядування. “Позбавлення обраного мера виконавчих повноважень – це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування. Коли мер виконує декоративну функцію, а містом керує призначена згори людина, яку кияни не обирають і яка, відповідно, перед суспільством не має жодних зобов’язань”, – заявив Кличко.

Айвараса Абромавичуса обрано головою наглядової ради держконцерну “Укроборонпром”. Айварас Абромавичус очікує, що міжнародний фінансовий аудит підприємств-учасників концерну “Укроборонпром” може розпочатися вже у вересні.

StateWatch повідомляє, що держаудитслужба провела перевірку державного підприємства “Радіовимірювач” за 2014 – 2019 роки, що є учасником концерну “Укроборонпром”, та виявила численні фінансові порушення. Протягом перевіреного періоду головними споживачами експортованої продукції були Росія, Казахстан, Польща, Латвія, Литва, Азейбарджан, Іспанія та Білорусь на загальну суму 43,7 млн гривень. “Розмір прибутку при експорті становить10% від виробничої собівартості. Хоча розмір прибутку під час реалізації вітчизняним виробникам згідно калькуляцій становить 20% виробничої собівартості”, – йдеться у повідомленні. На складах ДП “Радіовимірювач” аудитори знайшли малоліквідну продукцію, яка зберігається більше 7 років і у випадку відсутності покупця може призвести до втрат на суму 13,6 млн гривень. При цьому, частина продукції, виготовленої на власний розсуд керівництва заводу на загальну суму 980 тисяч гривень, не може бути використана в літакобудуванні.

В Україні буде створено відкритий реєстр педофілів та запроваджено примусову хімічну кастрацію для людей, які вчинили злочини сексуального характеру відносно неповнолітніх. Відповідний законопроект №6449 підтримали 247 нардепів. Згідно з пояснювальною запискою, проект закону пропонує запровадити для педофілів покарання у вигляді примусової хімічної кастрації, створити публічний реєстр осіб, які були засуджені за зґвалтування чи сексуальне насильство відносно неповнолітніх осіб та встановити пожиттєвий адміністративний нагляд за такими особами після їх звільнення з в’язниці.

Згідно дослідження Research&Branding Group, за партію “Слуга народу” готові проголосувати 44,8% респондентів, котрі мають намір голосувати і вже визначилися з вибором, за партію “Опозиційна платформа – За життя” – 9,6%, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 8,4%, за партію “Голос” – 7,8%, за партію “Європейська солідарність” – 7%.

Згідно дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, “Слугу народу” готові підтримати 47% тих, хто має намір голосувати і визначився із симпатіями. Також наразі долають прохідний бар’єр партія “Опозиційна платформа – За життя” (11,6%), “Європейська солідарність” (8,2%), партія “Голос” (6,6%) і ВО “Батьківщина” (6,4%).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Рада проголосувала за новий виборчий кодекс із відкритими списками (129 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський і Путін провели телефонну розмову (71 публікація у ЗМІ)
  • “Незалежно від перебування посадовця у тій чи іншій команді”: у Зеленського заявили, що зміни до закону про люстрацію поширюватимуться на всіх (67 публікацій у ЗМІ)
  • Всіх педофілів примусово каструватимуть і вноситимуть у публічний реєстр (55 публікацій у ЗМІ)
  • “Нафтогаз” знижує ціни на газ для населення (16 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським обговорили ситуацію на Донбасі та обмін полоненими, повідомив прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков у четвер. “Обговорювалися питання врегулювання на південному сході України та спільної роботи щодо повернення утримуваних з обох сторін осіб”, – сказав Пєсков. За його словами, “досягнуто домовленості щодо продовження цієї роботи на рівні експертів”.

Москва ніколи не відмовлялася від розширення “нормандського формату” щодо врегулювання ситуації на південному сході України, проте про якусь конкретику в питанні нормалізації ситуації на Донбасі можна буде говорити після парламентських виборів, заявив журналістам у четвер президент РФ Володимир Путін. “Ми не відмовлялися від жодного з переговорних форматів, зокрема від розширення “нормандського формату”, – зазначив Путін. “Проте “нормандський формат” і зустрічі на найвищому рівні мають бути добре підготовлені, і це очевидні речі”, – сказав президент РФ.

ЛЮСТРАЦІЯ.

Президент України Володимир Зеленський пропонує законопроект щодо розширення дії закону про очищення влади (про люстрацію) на президента, депутатів, міністрів та інших топ-чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року. “Ми напрацювали законопроект про розширення норм закону “Про очищення влади”. Пропоную до переліку посад, які потрапляють під люстрацію, додати: президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, главу СБУ, голів Антимонопольного комітету та Фонду держмайна, глав Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року”, – сказав Зеленський у відеозверненні, оприлюдненому на сторінці Офісу президента у Facebook у четвер.

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що масова люстрація посадовців часів президентства Петра Порошенка торкнеться також і команди Володимира Зеленського. Про це він сказав у залі парламенту під час обговорення відставки міністра закордонних справ Павла Клімкіна і призначення на цю посаду Вадима Пристайка. Перед цим нардеп Володимир Ар’єв запитав, чи все впорядку з логічно-наслідковим зв’язком у глави держави, якщо він пропонує міністром людину, яку потім же, за його законом, можуть люструвати.

ЗМІНА ВИБОРЧОГО КОДЕКСА.

Верховна Рада затвердила в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу, який запроваджує пропорційну систему парламентських виборів за відкритими списками. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за відповідний законопроект №3112-1 проголосували 230 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Нардепи одним голосуванням затвердили пакет правок, які раніше було відхилено, а також проект Виборчого кодексу в другому читанні та в цілому. Представник профільного комітету Олександр Черненко, який координував роботу над проектом кодексу, повідомив, що під час консультацій фракції парламенту домовилися, що в кодексі буде збережено прохідний бар’єр до парламенту на рівні 5%. Крім того, він додав, що в документі передбачено набуття ним чинності 1 грудня 2023 року. Кодекс складається з трьох книг – загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори. У першій книзі визначено органи адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців і ведення списків виборців, питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки та проведення голосування і підрахунку голосів. Друга книга складається з двох розділів – “Вибори президента України” та “Вибори народних депутатів України”. Третя книга – про місцеві вибори. Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Верховної Ради, яка передбачає систему з відкритими списками.

САНКЦІЇ ЄС ПРОТИ ЯНУКОВИЧА.

Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, продовжені для колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра у 2016-2017 роках, а для деяких його соратників – продовжені в 2018 році. Відповідне рішення Суд ЄС ухвалив у четвер за результатами розгляду скарг колишніх високопоставлених чиновників, серед яких Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка й екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв. У прес-релізі, поширеному за результатами розгляду їхніх скарг, зазначено, що цих осіб було вперше включено у 2014 році до списку осіб, кошти яких підлягають замороженню, з огляду на те, що вони підлягали кримінальному переслідуванню в Україні у зв’язку з розслідуванням злочинів, пов’язаних із розтратою українських державних коштів та їх незаконним переведенням за межі України.

У Генеральній прокуратурі України наголошують, що Суд Європейського Союзу скасував санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра і деяких його соратників лише за 2016-2018 роки, а санкції за 2019 рік надалі діють. “Санкції зняли. Санкції 2016-2018 років. Санкції 2019 року діють! Провадження не закриті!” – написала прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер увечері.

ЦІНА НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ.

Голова газового бізнесу НАК “Нафтогаз України” Андрій Фаворов під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським з питань цін на газ підписав розпорядження про зниження ціни на природний газ для населення в липні на 10,4%, повідомляється на сайті глави держави. Згідно з ним, Фаворов пояснив таке рішення зростанням пропозиції російського та американського скрапленого палива на європейському ринку, що сприяє зниженню оптових цін. За словами представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса, сумарне зменшення ціни газу за травень-липень становитиме близько 21%.

Кабінет міністрів зобов’язав “Нафтогаз України” знизити ціну природного газу для населення в липні ще на 650 гривень за тисячу кубічних метрів. Відповідне доручення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана опубліковане на сайті уряду. Як нагадали в уряді, постановою №293 Кабмін зобов’язав “Нафтогаз” із червня продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків (ціна вказана без ПДВ):

ЕКОНОМІКА.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 1 листопада 2019 року ввести обов’язковий електронний облік деревини, а також розробити і внести до парламенту законопроект про порядок реалізації деревини на конкурсних засадах. Згідно з інформацією на сайті президента, указ про деякі заходи щодо збереження лісів і раціонального використання лісових ресурсів Зеленський підписав у вівторок. Згідно з указом, Кабінету Міністрів України доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект, в якому передбачити затвердження порядку реалізації деревини на конкурсних засадах; створення системи контролю та відстеження обігу деревини на ринку з моменту її заготовки до реалізації шляхом функціонування обов’язкової для всіх постійних лісокористувачів єдиної державної системи електронного обліку деревини; встановлення адміністративної та кримінальної відповідальності за неподання, несвоєчасне подання, подання завідомо недостовірної інформації до єдиної державної системи електронного обліку деревини.

УКРОБОРОНПРОМ.

Міністра економічного розвитку України в 2014-2016 рр. Айвараса Абромавичуса обрано головою наглядової ради держконцерну “Укроборонпром”, до якої його було введено 12 червня цього року указом президента Володимира Зеленського, повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело в уряді в четвер. За його даними, відповідне рішення наглядова рада ухвалила на першому засіданні в оновленому складі, що відбулось у Києві 10 липня. “Під час засідання було розглянуто плани майбутньої реструктуризації “Укроборонпрому”, включаючи проведення міжнародного аудиту держконцерну”, – повідомив співрозмовник агентства.

Новообраний голова наглядової ради держконцерну “Укроборонпром” Айварас Абромавичус очікує, що міжнародний фінансовий аудит підприємств-учасників концерну “Укроборонпром” може розпочатися вже у вересні. Як повідомила прес-служба держконцерну в четвер, ці оцінки було оприлюднено під час засідання оновленого складу наглядової ради ДК “Укробронпром”, яка обрала Абромавичуса новим головою НР, у Києві в середу.

Держаудитслужба провела перевірку державного підприємства “Радіовимірювач” за 2014 – 2019 роки, що є учасником концерну “Укроборонпром”, та виявила численні фінансові порушення. Про це повідомляє журналістка експертної організації StateWatch Ольга Євстігнєєва за даними звіту аудиторів. Протягом перевіреного періоду головними споживачами експортованої продукції були Росія, Казахстан, Польща, Латвія, Литва, Азейбарджан, Іспанія та Білорусь на загальну суму 43,7 млн гривень. “Розмір прибутку при експорті становить10% від виробничої собівартості. Хоча розмір прибутку під час реалізації вітчизняним виробникам згідно калькуляцій становить 20% виробничої собівартості”, – йдеться у повідомленні.