84% батьків вакцинують своїх дітей відповідно до календаря щеплень – Ольга Стефанишина

WATCH IN ENGLISH

Розпочинається європейський тиждень імунізації. Відповідно до опитування ЮНІСЕФ за 2017 рік 84% батьків  роблять або намагаються робити своїм дітям щеплення за національним календарем профілактичних щеплень. «У 2014 році цей показник був 63%. Тобто у нас уже батьки приділяють цьому більше уваги. Але цього недостатньо. Потрібно, щоб як мінімум 95% мали всі щеплення відповідно до календаря і тоді ми зможемо говорити про колективний імунітет», – зазначила Ольга Стефанишина, заступник міністра охорони здоров’я України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За даними за 2016 рік невакциновані діти в Україні складають 45% від усіх невакцинованих дітей у Європі. Складна ситуація в Україні щодо вакцинації дітей від дифтерії, правця і кашлюку. «Зараз відсоток вакцинованих дітей віком від 18 місяців становить лише трохи більше половини. Відсоток вакцинованих дорослих від дифтерії та правцю –  теж лише половина.   Невтішною є також ситуація з щепленням від поліомієліту – лише 75% дітей вакциновані, проти гепатиту Б – 50%», – деталізував  Владислав Збанацький, заступник генерального директора «Центру громадського здоров’я МОЗ України».

У Києві за підтримки ЮНІСЕФ презентують нову дитячу книгу про імунізацію авторства Катерини Бабкіної. «Це книга про віруси, бактерії і вакцини, які допомагають їх подолати. Ми будемо надавити ці книги дітям у дитячих садочках по всій країні. Це найкращий спосіб інформувати сім’ї про вакцинацію», – розповіла Джованна Барберіс, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

У рамках тижня імунізації 23 квітня на Хрещатику проведуть акцію «Батьки-супергерої». Просвітницьку подію спільно з виставкою дитячих малюнків проведуть  у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 Голосіївського району. 27 квітня відбудеться громадський форум «Об’єднані та вакциновані», а 28 квітня – одноденний майстер-клас «Школа вакцинації». «Необхідно підвищити обізнаність щодо імунізації для покращення життя людей. Вперше такі тижні стали проводити у 2005 році саме для того, щоб надавати інформацію, здійснювати комунікацію і проводити різні види активності у підтримку імунізації», – додав Сі Сакмак, керівник напрямку «Зміцнення систем імунізації» Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).