Зменшити рівень тривожності серед вчителів і заохотити їх до участі в інклюзивному процесі – завдання нового онлайн-курс з інклюзивного навчання

Безкоштовний онлайн-курс з інклюзивного навчання у початковій школі запустили у пілотному режимі.  «Соціологічні опитування показують, що  лише 38% батьків і  вчителів абсолютно підтримують інклюзивне навчання. Решта ще мало про це знають, сумніваються. Люди хочуть конкретних порад. Що я маю робити у класі з цими дітьми, що я маю говорити батькам цих дітей і інших дітей, як батькам себе поводити, якщо вони дізнались, що їхня дитина має особливі освітні потреби, як поводитись батькам інших дітей, які дізнаються, що вони будуть навчатись у інклюзивому класі. На всі ці болючі питання будуть відповіді у цьому курсі», – розповіла Оксана Макаренко, радниця міністра освіти і науки України, співзасновциця Громадської організації «Смарт освіта», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Мета курсу – понизити рівень тривожності серед вчителів і заохотити їх до участі в інклюзивному процесі. Опитування за участі 490 респондентів показало, що вчителі сильно занепокоєні відсутністю практичних знань, щодо того, як ефективно організувати роботу в інклюзивному класі. «За інформацією, яку отримали, ми побачили, що вчителі дуже сильно бояться. Тому що вони неправильно підозрюють, що вони стануть корекційними педагогами і їм крім того, що потрібно буде навчати 30 дітей, ще й потрібно буде займатись із дитиною з особливими освітніми потребами. Вчителі не знають якими чином не втратити якість навчання у всьому класі, як запобігти буллінгу і як співпрацювати з асистентом вчителя, який буде у цьому класі. Це зовсім інші умови, в яких вчителі опиняються і як їм із цим взаємодіяти», розповіла Галина Титиш, директорка Громадської організації «Смарт Освіта».

До курсу залучили лекторів, які є фаховими спеціалістами по кожній окремій освітній особливості, а також представників успішної інклюзії для пониження рівня тривоги вчителів. «Нашою першою метою був пошук тих фахівців, які можуть фахово і доступно пояснити як працювати з різними дітьми з особливими потребами. Було завдання об’єднати практиків фахівців з усієї країни. Основним було не просто дати теорію – а дати практику і проілюструвати її якомога краще, щоб навіть проста вчителька в обласному центрі могла подивитись і сказати – я теж можу це зробити. І на наступний день реалізувала це на практиці», – розповіла Ольга Семко, укладач курсу.

«Ми хотіли надати максимально практичні інструменти, які вже є в Україні, але вчителі просто про них не знають; показати як запобігти буллінгу, цькуванню у класі, та надати структуровані пояснення щодо того, яка є нормативно-правова база у сфері інклюзії, що робити і хто за що відповідає», – додала Галина Титиш.

Курс складається з 4-х блоків. Найбільший блок – для вчителів, окремий блок зробили для батьків, а також інтерактивний блок для дітей, у якому дітям зрозуміло пояснюють, хто такі діти з особливими освітніми потребами. Останній четвертий блок присвятили домедичній допомозі. Кожен блок побудований за модульною системою. «Лекції розбиті на невеличкі релевантні шматочки відео із закінченою думкою, допоміжними матеріалами та обов’язково із проміжним тестом після кожного шматочку цього релевантного матеріалу. Людина, яка проходить курс постійно бачить свій прогрес і актуалізує знання. В кінці кожного модуля і загалом курсу – тест», – розповів Ілля Філіпов, співзасновник та керівник EdEra.

На курс уже зареєструвались 13921 людей. «Уже понад 4 тисячі проходять 2-й модуль і приходить багато питань, які дозволять нам покращити матеріали. Ми вибрали такий формат і це є особливістю нашого курсу, коли експерти отримують запитання від слухачів і можуть надати відповідь. Запитання і повна відповідь будуть викладені у вільний доступ, щоб ширше коло вчителів і долучених до курсу могли побачити те,  що можливо вони самі не наважились запитати», – розповів Володимир Брискін, керівник проекту.

«Ми збираємо зворотній зв’язок і дуже закликаємо всіх писати якомога більше щодо першого модулю і відкритих лекцій другого модулю. Зворотного зв’язку уже досить багато і на майбутнє ми ще зможемо покращити матеріали і внести певні корективи у розробку цього продукту», – додав Ілля Філіпов.

Курс можна знайти на платформі EdEra та на порталі «Нова українська школа».

Презентація до брифінгу – за посиланням.

 

Empty gallery. Add some images.