Огляд ЗМІ за 10 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зустрівся в Москві з керівництвом української “Опозиційної платформи – За життя”, зокрема, Віктором Медведчуком, Юрієм Бойком та Вадимом Рабіновичем. Юрій Бойко заявив, що  Україна має можливість до початку серпня підписати контракт із “Газпромом” на прямі постачання газу в Україну. Дмитро Медведєв на зустрічі виступив за відновлення міжпартійного діалогу. Нардеп Тарас Козак заявив, що українсько-російський телеміст відбудеться у п’ятницю на російському телебаченні. «Українська правда», посилаючись на джерела в ОПЗЖ, повідомляє, що ідея про телеміст між українським NewsOne і російським “Россия 24” належала Сергію Льовочкіну і була лиш передвиборчою стратегією. “За задумом колишнього глави Адміністрації президента Януковича, ідея з телемостом і його подальшою забороною мала мобілізувати електорат “Опозиційної платформи”, – повідомило джерело у партії.

Президент Володимир Зеленський заявив, що не дозволить монополізувати українське телебачення куму президента Росії Віктору Медведчуку. “Під час війни будь-які люди, у яких не проукраїнське бачення, не можуть монополізувати український канал. Ми повинні з цим розбиратися”, – заявив Зеленський.

В районі південної околиці Гранітного ворожим ПТРК був уражений вантажний автомобіль КрАЗ одного з підрозділів Об’єднаних сил. Під обстріл потрапило авто з колони, в якому пересувався голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко. Володимир Зеленський назвав обстріл автомобіля Збройних сил на Донеччині спробою зірвати Мінський процес і поставити під загрозу відновлення переговорів у Нормандському форматі. Він доручив начальнику Генерального штабу – головнокомандувачу Збройних сил Руслану Хомчаку максимально посилити активність підрозділів ЗСУ з виявлення та знешкодження диверсійних груп і миттєво та жорстко реагувати на будь-які інші спроби збройних провокацій проти українських мирних громадян і військовослужбовців.

Володимир Зеленський призначив головою Київської обласної державної адміністрації Михайла Бно-Айріяна. Володимир Зеленський вимагає від Михайла Бно-Айріяна і влади Бориспільського району Київської області за рік зробити Бориспільську районну лікарню сучасним медичним закладом. При цьому Зеленський наголосив, що якщо питання не вирішуватиметься, то “всіх звільнимо”.

Володимир Зеленський у Борисполі змусив секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка покинути офіційну зустріч, знайшовши інформацію про його судимість. «Я тут прочитав: газета – скажіть, правда це чи ні. Член “Батьківщини”, секретар Бориспільської міської ради, раніше засуджений за ч. 3  ст. 142 ККУ – “розбій, поєднаний з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень”. Ярослав Миколайович, це Ви?» – запитав Зеленський. “Вийдіть отсюда. Вийди отсюда, розбійник ти. Плохо чуєш мене? Я Вас спрашиваю, це Ви? Будете на райдміністрації кричати”, – сказав Зеленський. Святошинський райсуд Києва рішенням від 16 травня 2002 року засудив Ярослава Годунка до 5 років, бо той як водій машини “Беркуту” (МВС) брав участь у квартирних крадіжках, – але звільнив від відбування покарання, встановивши випробувальний термін на 3 роки з урахуванням каяття і відшкодування шкоди.

Президент Володимир Зеленський запропонував перетворити Чорнобильську зону на одну з точок економічного зростання для України. Зеленський зазначив, що спочатку буде створено “зелений коридор” для туристів і прибрано передумови для корупції. Володимир Зеленський додав, що Чорнобильська зона відчуження має припинити бути символом корупції і порушень закону. “Це і хабарі, які беруть із туристів, і нелегальне вивезення металобрухту, і використання природних ресурсів. Усе це ми дуже скоро припинимо”, – заявив він.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що уряд планує протягом тижня підготувати для президента варіанти, як можна направити на доплати військовим 300 млн грн, не відмовляючись від проведення параду на День Незалежності.

НБУ повідомляє, що Україна більше не входить до топ-20 країн світу, які мають найвищий рівень інфляції – наразі за цим показником вона поділяє 22-24 позиції з низкою інших держав. “З показником 9% рік-до-року наша країна ділить 22-24-ий щабель за цим показником. При цьому Україна залишається державою з найбільшою інфляцією серед європейських країн”, – наголосили в НБУ.

Дослідження Соціологічної групи “Рейтинг” свідчить, що за партію «Слуга народу» готові проголосувати 50% українців, серед тих, хто визначився із вибором та збирається прийти на вибори. За “Опозиційну платформу – За життя” – 12%, “Голос” – 8%, “Європейська солідарність” – 7%, “Батьківщина” – 6%,  “Сила і честь” – 4%. Більше половини українців (65%) хочуть, щоб президент Володимир Зеленський завершив війну, а понад третина 36,6% чекає на покращення економіки країни.

Результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать, що до Володимира Зеленського 67,8% мають позитивне ставлення, 8% – негативне. Дмитро Разумков має такий рівень підтримки: 51,6 – позитивної, 10,7% – негативної, Руслан Стефанчук: 41,1% позитивного ставлення, 16,6% – негативного, 25.5% – нейтрального. Найбільш негативне ставлення, згідно з дослідженням, – до п’ятого президента Петра Порошенка – 70,9%. Позитивно ставляться до нього – 12,7% респондентів, нейтрально – 13,4%. Юрія Бойка хочуть бачити на чолі Кабміну 12,8%, Юлію Тимошенко – 12,3%. Ще 9,6% воліли б, щоб у прем’єрському кріслі лишився Володимир Гройсман, а 7,7% – щоб його зайняв Ігор Смешко. 

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Українсько-російський «телеміст» проведуть на ТБ РФ 12 липня, – Козак (137 публікацій у ЗМІ)
  • “Вийди звідси, розбійник”. Зеленський вигнав чиновника з Бориспільської міськради (84 публікації у  ЗМІ)
  • Вантажівку сил ООС, поруч з якою був голова ДонОГА, обстріляли: загинув військовий (76 публікацій у ЗМІ)
  • ЧАЕС отримала новий саркофаг від ЄС, Зеленський хоче перетворити Чорнобиль на точку зростання (31 публікація у ЗМІ)
  • Зеленський підписав указ про “зелений коридор” у зоні ЧАЕС (14 публікацій у ЗМІ)

ВІЗИТ МЕДВЕДЧУКА ДО МОСКВИ.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зустрівся в Москві з керівництвом української “Опозиційної платформи – За життя”, зокрема, кумом російського президента Віктором Медведчуком і його однопартійцями. Про це повідомляють “РИА Новости”. Зустріч політиків проходить в офісі “Єдиної Росії”, політсили президента РФ Володимира Путіна. Участь в ній беруть співголови української партії Вадим Рабинович і Юрій Бойко. Також до Москви приїхав член політради “Опозиційної платформи – За життя” Тарас Козак, офіційний власник телеканалів, які пов’язують з Медведчуком.

Співголова української партії “Опозиційна платформа – За життя” Юрій Бойко заявляє про можливість до початку серпня підписати контракт із “Газпромом” на прямі постачання газу в Україну. “Ми вже готові на початок серпня до підписання прямого контакту між споживачами України та “Газпромом”, який дасть істотне зниження вартості газу для нашої економіки”, – сказав Бойко на зустрічі з прем’єр-міністром РФ, лідером “Єдиної Росії” Дмитром Медведєвим у середу у Москві.

Член політради партії “Опозиційна платформа – За життя”, депутат Верховної Ради Тарас Козак заявив, що українсько-російський телеміст відбудеться у п’ятницю. “Сьогодні вранці дивився, що він у п’ятницю відбудеться на російському телебаченні”, – сказав власник каналу NewsOne Козак на зустрічі з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим у середу в Москві.

Ідея про телеміст між українським NewsOne і російським “Россия 24” належала члену партії “Опозиційна платформа – За життя” Сергію Льовочкіну і була лиш передвиборчою стратегією. Пряма мова: “За задумом колишнього глави Адміністрації президента Януковича, ідея з телемостом і його подальшою забороною мала мобілізувати електорат “Опозиційної платформи”. Реакція Льовочкіна: Прес-служба нардепа заявила, що він жодним чином не впливає на редакційну політику NewsOne, а сам Льовочкін вважає, що влада відреагувала на телеміст неадекватно та необгрунтовано.

Президент Володимир Зеленський заявив, що не дозволить монополізувати українське телебачення куму президента Росії Віктору Медведчуку. Про це він сказав у Борисполі 10 липня, повідомляє прес-служба офісу глави держави. “Під час війни будь-які люди, у яких не проукраїнське бачення, не можуть монополізувати український канал. Ми повинні з цим розбиратися”, – відповів Зеленський на запитання про телеканал NewsOne, який мав намір провести телеміст з російським пропагандистським каналом. Зеленський запевнив, що це питання врегулюють на законодавчому рівні після обрання нового складу Верховної Ради.

ОБСТРІЛ КОЛОНИ З ГУБЕРНАТОРОМ.

В районі південної околиці Гранітного ворожим ПТРК був уражений вантажний автомобіль КрАЗ одного з підрозділів Об’єднаних сил. Про це повідомляє прес-служба штабу ООС. “В результаті влучання протитанкової керованої ракети в кузов вантажного автомобіля один військовослужбовець загинув. Ще один військовослужбовець отримав поранення середньої важкості”, – йдеться в повідомленні.

Президент Володимир Зеленський назвав обстріл автомобіля Збройних сил на Донеччині спробою зірвати Мінський процес і поставити під загрозу відновлення переговорів у Нормандському форматі. Про це повідомляє прес-служба президента. За її інформацією, під час обстрілу автівка голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка “стояла неподалік” і не постраждала. Сам інцидент стався 10 липня на виїзді з села Гранітне в бік КПВВ “Гнутове”. “Цей зухвалий напад чітко показав, хто саме насправді не хоче миру на Донбасі. Обстріл у Гранітному розцінюю як спробу зірвати Мінський процес та поставити під загрозу домовленості про відновлення переговорів у Нормандському форматі. Але розрахунки провокаторів не справдяться. Наша відданість дипломатичним рішенням – незмінна”, – наголошує Зеленський.

ПРИЗНАЧЕННЯ ГОЛІВ ОДА.

Президент України Володимир Зеленський призначив головою Київської обласної державної адміністрації Михайла Бно-Айріяна. Зеленський представив нового голову Київської ОДА під час візиту до м. Борисполя. Бно-Айріян Михайло Каренович. 35 років. Закінчив КНУ ім. Т. Г. Шевченка. Спеціаліст з міжнародних відносин, економіст-міжнародник, перекладач з арабської мови (диплом магістра з відзнакою). Працював заступником директора з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП “Національна енергетична компанія “Укренерго”. У 2015-2016 рр. – директор департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Також обіймав посаду відповідального секретаря Ради експортерів при МЗС України.

Президент України Володимир Зеленський вимагає від новопризначеного голови Київської обласної державної адміністрації Михайла Бно-Айріяна і влади Бориспільського району Київської області за рік зробити Бориспільську районну лікарню сучасним медичним закладом. “Це стратегічне питання, я хочу, щоб новий голова (Бно-Айріян – ІФ) зібрав усіх вас завтра за столом, щоб ви написали план, щоб за рік була нова Бориспільська клініка. За один рік. Спільними зусиллями”, – сказав Зеленський під час зустрічі з активом Київської області в середу в Борисполі.

Президент Володимир Зеленський у Борисполі змусив секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка покинути офіційну зустріч, знайшовши інформацію про його судимість. Спершу голова держави відчитав директора Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, що той не вирішує стратегічні питання функціонування лікарні зі місцевою владою. Директор лікарні сказав, що конче потрібно збудувати новий корпус – а президент обірвав його: “Ви ж локальні речі вирішуєте! Вам треба підняти на ноги цю лікарню. Підняти дуже швидко, тому що люди у страшних умовах”.