Огляд ЗМІ за 9 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Європейський Союз не визнає незаконної анексії Росією українського Криму та Севастополя, тому не визнає проведення так званих місцевих виборів. Прокуратура АР Крим повідомила про підозру особам, які брали участь в організації і проведенні “референдуму” та “виборів” на території тимчасово окупованого півострова.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що обмін утримуваними особами між РФ та Україною, що відбувся, дає підстави для обережного оптимізму – і в плані нормалізації двосторонніх відносин, і для виконання Мінських угод.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що Володимир Зеленський готовий взяти участь у зустрічі лідерів країн “Нормандського формату” у вересні. Пристайко зазначив, що є домовленість “практично з усіма учасниками “Нормандського формату”.“Ми спробуємо посприяти цьому і проведемо ще одну розмову, можливо, телефонну, з усіма радниками глав держав і урядів, для того щоб вийти (на конкретну дату) максимально швидко”, – додав глава українського МЗС. Представник кабінету міністрів ФРН Штеффен Зайберт заявив, що підготовка до саміту “нормандського формату” триває. Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Франція виступає за те, щоб уже найближчими днями в Парижі відбувся саміт “Нормандської четвірки”. “Звісно ж, не може бути мови про довгострокову, тривалу взаємодію з Росією, якщо не зміниться на краще ситуація в Україні”, – наголосив французький міністр.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко підтвердив, що президент України Володимир Зеленський відвідає США 23 вересня для участі в Генасамблеї ООН.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що Верховна Рада розгляне проект державного бюджету України на 2020 року на пленарному тижні 17-20 вересня. Він нагадав, що Кабінет Міністрів України до 15 вересня має внести до парламенту проект Державного бюджету на наступний рік.

Перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко повідомив, що законопроекти зі змінами до Регламенту Верховної Ради готові до розгляду, парламент розгляне їх наступного тижня. «Я бачу підготовлені регламентним комітетом законопроекти, які дадуть нам змогу спростити регламентні процедури, тому що вони заплутані, як ми вважаємо. Щоб Верховна Рада надалі могла більш ефективно і злагоджено працювати», – заявив Корнієнко.

Партія “Голос” презентувала своє бачення реформи Служби безпеки України, яка, серед іншого, передбачає ліквідацію департаменту “К” і захисту економіки, а також скорочення кількості співробітників спецслужби. Народний депутат Олександра Устінова повідомила, що фракція “Голос” запропонує свій законопроект щодо реформування спецслужби.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що ціну на природний газ для населення у вересні може бути знижено на 115 грн за 1 тис. куб м порівняно з ціною ресурсу в серпні. «Таким чином, за останні п’ять місяців зниження ціни на газ для населення становитиме близько 30%», – заявив Герус.

Генеральний прокурор Руслан Рябошпака заявив, що для ГПУ пріоритетним є розслідування резонансних кримінальних справ, в тому числі журналіста Павла Шеремета. “… Для нас же важливо показати, що журналістів не можна вбивати і що на це буде відповідь держави навіть через три або п’ять років, але винні будуть сидіти в тюрмі”, – заявив Рябошапка. Руслан Рябошапка також вважає за необхідне провести аудит справ про злочини проти учасників “Революції гідності”. «Гадаю, що потрібен аудит, не лише за моєї участі як керівника, але й професійних незалежних юристів, у тому числі адвокатів Небесної сотні. Мені здається, що за 6 років можна було просунутися далі, і суспільство вимагає значно більших результатів», – заявив Рябошапка. Після ліквідації військової прокуратури генпрокурор Руслан Рябошапка бачить необхідність у підрозділі, який би здійснював процесуальне керівництво з розслідування військових злочинів. За його словами, співробітники військових прокуратур пройдуть переатестацію.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Одразу декілька країн заявили про невизнання виборів в окупованому Криму (66 публікацій у ЗМІ)
  • Тристоронні переговори щодо газу відбудуться 19 вересня, – віцепрезидент Єврокомісії (55 публікацій у ЗМІ)
  • Макрон і Путін обговорили майбутню зустріч “нормандської четвірки” (23 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський відвідає США 23 вересня — Пристайко (19 публікацій у ЗМІ)
  • Сущенку на 20 років заборонили в’їзд до Росії – адвокат (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Європейський Союз не визнає незаконної анексії Росією українського Криму та Севастополя, тому не визнає проведення так званих місцевих виборів. Про це йдеться в заяві офіційного представника Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні, поширеній у понеділок у Брюсселі.

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру особам, які брали участь в організації і проведенні “референдуму” та “виборів” на території тимчасово окупованого півострова, повідомляється на сайті прокуратури Автономної Республіки Крим. “Так звані вибори, які вчора незаконно відбулися на території тимчасово окупованого півострова, порушують норми законодавства, не визнаються в Україні та світі. На даний час організатору та його заступниці повідомлено про підозру”, – зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов. За його словами, найближчим часом до суду в порядку спеціального досудового розслідування буде скерований обвинувальний акт відносно голови “Избирательной комиссии Республики Крым”.

У Кремлі заявили, що обмін утримуваними особами між РФ та Україною, що відбувся, дає підстави для обережного оптимізму – і в плані нормалізації двосторонніх відносин, і для виконання Мінських угод. “Ми позитивно оцінюємо і вітаємо обмін, що відбувся. Безумовно, він дає привід для обережного оптимізму в плані продовження роботи в руслі пошуку шляхів для нормалізації відносин між Росією та Україною”, – сказав журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Підготовка до саміту “нормандського формату” триває, заявив офіційний представник кабінету міністрів ФРН Штеффен Зайберт. За його словами, він поки що не може назвати точної дати саміту. “Підготовка триває, уряд активно бере в ній участь”, – сказав Зайберт журналістам у понеділок, відповідаючи на запитання “Інтерфаксу”. Він привітав обмін ув’язненими між РФ і Україною, при цьому висловивши думку, що він відбувся із запізненням. “Сподіваємося, що обмін може дати позитивний імпульс процесу”, – сказав Зайберт.

Франція виступає за те, щоб уже найближчими днями в Парижі відбувся саміт “Нормандської четвірки”. “Ми хотіли б, щоб найближчими днями в Парижі було організовано нову зустріч на найвищому рівні в рамках “нормандського формату”, – заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан на прес-конференції в Москві у понеділок за підсумками зустрічі у форматі “два плюс два” глав зовнішньополітичних та оборонних відомств двох країн.

Президент України Володимир Зеленський готовий взяти участь у зустрічі лідерів країн “Нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія) у вересні, заявляє український міністр закордонних справ Вадим Пристайко. “Ми плануємо найближчим часом провести зустріч у “Нормандському форматі”. Щонайменше, президент Зеленський готовий це зробити навіть не до грудня, а цього місяця”, – сказав він на спільній прес-конференції з главою МЗС Молдови Ніку Попеску в понеділок у Києві.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада розгляне проект державного бюджету України на 2020 року на пленарному тижні 17-20 вересня, повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. “На пленарному тижні з 17 до 20 вересня планується розглянути ще 38 питань, зокрема державний бюджет України на 2020 рік”, – сказав Разумков на погоджувальній раді керівників фракцій і груп у понеділок у Києві. Він нагадав, що Кабінет Міністрів України до 15 вересня має внести до парламенту проект Державного бюджету на наступний рік.

Партія “Голос” презентувала своє бачення реформи Служби безпеки України, яка, серед іншого, передбачає ліквідацію департаменту “К” і захисту економіки, а також скорочення кількості співробітників спецслужби. На прес-конференції в понеділок в агентстві “Інтерфакс-Україна” народний депутат Олександра Устінова (фракція “Голос”) зазначила, що реформа СБУ була прописана в коаліційній угоді парламенту минулого скликання, але жодних кроків у цьому напрямку не було зроблено.

Ціну на природний газ для населення у вересні може бути знижено на 115 грн за 1 тис. куб м порівняно з ціною ресурсу в серпні, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус. “Згідно з останньою інформацією, ціну газу для населення у вересні буде знижено, приблизно на 115 грн за 1 тис. куб м. Таким чином, за останні п’ять місяців зниження ціни на газ для населення становитиме близько 30%”, – сказав він під час засіданні погоджувальної ради парламенту в Києві в понеділок.

РЕФОРМА ПРОКУРАТУРИ.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка пропонує створити в органах прокуратури два блоки розслідувань злочинів, пов’язаних із військовими, – щодо злочинів безпосередньо на лінії розмежування і щодо злочинів у сфері національної безпеки і оборони. “Є у нас думка – зробити два важливих спеціалізованих блоки в рамках Генпрокуратури. Перший – це процесуальне керівництво тих злочинів, які вчиняються безпосередньо на лінії конфлікту, на лінії розмежування, оскільки там є своя специфіка, і ми всі розуміємо, що… прокурори в гарячих точках повинні мати пакет соціального забезпечення”, – розповів Рябошапка в понеділок на засіданні комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, висловлюючи свою позицію щодо законопроекту про реформу органів прокуратури.

Рябошапка: “За кілька місяців буде 6 років відтоді, як було скоєно злочини на Майдані, коли були вбивства. Крім цього, пройшло 7 чи 8 років із моменту інших злочинів, за якими триває слідство, наприклад, зловживань при будівництві цього приміщення (нової будівлі ГПУ – ред.). Можете собі уявити, наскільки перспективно завершити ці справи через стільки часу. Гадаю, що потрібен аудит, не лише за моєї участі як керівника, але й професійних незалежних юристів, у тому числі адвокатів Небесної сотні. Мені здається, що за 6 років можна було просунутися далі, і суспільство вимагає значно більших результатів”.

Генеральний прокурор Руслан Рябошпака називає пріоритетним розслідування резонансних кримінальних справ, в тому числі журналіста “Української правди” Павла Шеремета. Пряма мова до питання, на які справи звертає увагу очільник МВС Аваков: “Є дві справи, про які ми говорили з Арсеном Борисовичем. Одна стосується дуже відомого журналіста Павла Шеремета. Інша пов’язане з Одесою. Не буду розкривати деталі, але воно теж резонансне і на слуху”. “… Для нас же важливо показати, що журналістів не можна вбивати і що на це буде відповідь держави навіть через три або п’ять років, але винні будуть сидіти в тюрмі”.

Після ліквідації військової прокуратури генпрокурор Руслан Рябошапка бачить необхідність у підрозділі, який би здійснював процесуальне керівництво з розслідування військових злочинів. Про це він сказав в інтерв’ю виданню “РБК-Україна”. “Закон, який передбачає ліквідацію, буде розглядатися парламентом на наступному тижні. Буде визначено порядок передачі проваджень, хто що повинен робити, хто за що відповідає і в які терміни”, – розповів Рябошапка.