Потрібно законодавчо забезпечити контроль за утилізацією небезпечних відходів і використанням пестицидів в Україні – активісти

Половина підприємств, які мають ліцензії на небезпечні відходи, насправді не мають потрібної матеріально-технічної бази для того, щоб утилізувати такі відходи у спосіб безпечний для довкілля. «З 17 ліцензіатів, до яких наша громадська організація звернулась із запитом щодо того, що вони роблять із небезпечними відходами, жодне підприємство не дало відповіді. Тобто ніхто не знає, що насправді відбувається з небезпечними відходами», – розповіла  Алла Войціховська, еколог Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», експерт групи «Охорона довкілля» Реанімаційного пакету реформ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Головним чином проблема полягає у сьогоднішньому законодавстві. «Ліцензія може бути анульована лише, якщо виявлено порушення ліцензійних умов. А перевірку, чи такі порушення є, може здійснити лише Міністерство екології, тобто воно контролює саме себе чи воно правильно видало ліцензії на поводження з небезпечними відходами», – розповіла Марта Панькевич, юрисконсульт Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина».

Ситуація із використанням пестицидів також загострюється із кожним роком. «Агропідприємства просто безконтрольно використовують пестициди, і жоден контролюючий орган не здійснює контролю за цим. Таким чином пестициди вносяться без правил і кордонів, порушуючи державні санітарні норми», – наголосила Алла Войціховська.

Міністерство екології та природних ресурсів України має забезпечити належний контроль за екологічною ситуацією в країні. «Профільне міністерство на сьогодні, яке мало би забезпечити екологічну безпеку для нашого суспільства замовчує цю проблему і самоусунулося. Ми хочемо звернутись до Мінприроди –  скликати робочу групу. Потрібно зробити декілька кроків – доручити Держспоживслужбі проводити атестацію на вимірювання пестицидів, розробити окремий порядок на використання пестицидів, вивести контроль за пестицидами із під будь-яких мораторіїв, перевірити усіх ліцензіатів, внести зміни до ліцензійних умов, де буде обов’язково передбачена необхідна матеріально-технічна база для утилізації відходів, та обов’язково передбачити відповідальність за порушення», – зазначила Алла Войціховська.