Повноцінна виборча реформа до парламентських виборів неможлива, але імовірний варіант «одноразового» закону – експерти

Повноцінна виборча реформа до парламентських виборів 2019 року вже неможлива, але шанси для альтернативних рішень залишаються. Таку точку зору висловили експерти під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

На думку політичного експерта Володимира Цибулька, змінити виборче законодавство до виборів не вдасться, хоча такі спроби будуть, у тому числі як частина політичної гри окремих сил. «Змінити виборчу систему вже неможливо, тим більш терміни спливли, і це буде виправданням навіть для західних партнерів», – зазначив він.

За словами Олексія Кошеля, голови Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», для повноцінної реформи не залишається часу, але можливо прийняти «одноразовий» закон рамкової дії. «Провести повноцінну виборчу реформу, прийняти Виборчий кодекс із моделлю відкритих списків сьогодні вже фактично нереально – половина поправок ще не прийнята, робота буде тривати ще довго. Але я не виключаю, що буде прийнятий «одноразовий» закон під парламентські вибори 2019 року. […] Було б найкраще зосередитися на цьому «разовому» законі і спокійно продовжувати працювати над Виборчим кодексом», – зазначив голова КВУ.

Однією з відмінностей майбутніх виборів від попередніх, на думку Олексія Кошеля, буде гра на темах, які під час попередніх виборів остерігалися піднімати. «Якщо під час попередніх президентських і парламентських виборів досить обережно обходили тему євроінтеграції, можливого членства в НАТО, війни і миру, то зараз ми бачимо, що «табу зняті» і ці теми будуть звучати. Ми вже бачимо низку дискусій щодо теми війни», – зазначив експерт.

На думку Миколи Давидюка, директор аналітичного центру «Політика», однією із особливостей цих виборів буде велика роль церкви. «Незалежно від того, дадуть Томос чи ні, за роки незалежності це буде найбільша роль релігії у політичних виборах, мобілізація релігійного виборця буде достатньо сильно […] і це буде широка національна кампанія», – зазначив експерт. Технології, які використовують політичні сили, додав він, скоріш за все не зміняться, але варто очікувати значно активнішу роботу через інструменти соціальних мереж, зокрема Фейсбук, у який перейшла значна частина аудиторії заборонених «ВКонтакте» та «Однокласників».

Експерти наголошують, що президентські вибори та їх підсумки суттєво вплинуть на загальну картину парламентських виборів та рейтинги політичних сил, тому робити прогнози поки що рано. Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», зазначив, що залишається висока вірогідність виникнення нових політичних сил, створених під певних кандидатів, і це суттєво вплине на формування коаліції. На його думку, наступний парламент буде більш строкатим за складом фракцій і  більш поляризованим.

Олексій Кошель звернув увагу, що наступні 2 роки Україна буде перебувати у майже безперервному виборчому циклі, оскільки попереду президентські, парламентські, потім місцеві вибори; паралельно будуть проходити вибори в  об’єднаних територіальних громадах.