Огляд ЗМІ за 17 липня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що надає можливість отримання російського громадянства не тільки жителям ОРДЛО, а й усім, хто раніше проживав на території Донецької та Луганської областей України.

Лефортівський суд Москви задовольнив клопотання слідчих ФСБ і продовжив арешт до осені всім 24-м військовополоненим українським морякам.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення чиновників, а також передбачає введення інституту стягнення необґрунтованих активів чиновників.

Президент Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням скликати позачергове пленарне засідання парламенту 18 липня, для розгляду внесених до парламенту главою держави законопроектів. Зокрема, Зеленський просив парламент розглянути законопроекти про незаконне збагачення, початок роботи Антикорупційного суду та продовження терміну пільгового розмитнення «євроблях». Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що наразі може скликати позачергову сесію парламенту, а не засідання, в зв’язку з чим просить президента України привести свого листа до Верховної Ради у відповідність із законом.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що він ще не визначився з питання про те, чи доцільно проводити позачергові місцеві вибори. “Я думаю, що може бути занадто багато виборів в ці терміни. Мені так здається поки що. Але подивимося, як працюватимуть усі місцеві люди. Тому що я проїхав кілька областей і бачу, що з ними дуже складна ситуація, у мене дуже складний діалог. Тому, можливо, і вирішимо (проводити позачергові місцеві вибори)”, – повідомив Зеленський. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що дострокові місцеві вибори перешкодять формуванню об’єднаних територіальних громад та законсервують неефективну систему місцевого самоврядування.

Президент Володимир Зеленський під час робочої подорожі до Миколаївської області зажадав, щоб виконувач обов’язки голови ОДА В’ячеслав Бонь написав заяву про звільнення за власним бажанням, на що останній відповів згодою. Володимир Зеленський запропонував місцевому активу скласти список людей, які могли б очолити Миколаївську ОДА, і пообіцяв після цього протягом тижня призначити главу ОДА. Зеленський також  пообіцяв вирішити питання звільнення голови Укртрансбезпеки Михайла Ноняка після призначення нового складу Кабінету Міністрів. «Я прізвище “Ноняк” чую останні 10 днів. З першого дня зрозумів, у чому проблема, хлопці (команда Офісу президента) показали мені статистику, які проблеми виникають через це прізвище», – заявив Зеленський.

Заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка заявив, у команді президента Володимира Зеленського йде робота над ініціативами щодо скорочення кількості членів уряду, “віце-прем’єрів без портфелів” і органів виконавчої влади, які перебувають у сфері управління відповідних міністерств. Рябошапка зазначив, що адміністративну реформу потрібно проводити, і вона не має виходити з принципу створення якогось державного органу під людину.

Кабінет Міністрів звільнив Олександра Власова з посади в.о. голови ДФС України.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що на 2020 рік буде встановлено мінімальну заробітну плату на рівні 5,5 тис. грн. Прем’єр також зазначив, що протягом кількох років середня зарплата в країні має збільшитися до 620 доларів.

Кабінет Міністрів дозволив Міністерству охорони здоров’я закупити вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) на кошти, зекономлені за рахунок міжнародних закупівель у 2016-2017 рр. Згідно з документом, оприлюдненим на сайті Кабміну, планується додатково закупити близько 2,273 млн доз вакцин КПК на загальну суму близько 276,262 млн грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 18 липня очолить Світлана Рекрут замість Костянтина Ворушиліна. Раніше Рекрут обіймала посаду заступника голови ФГВФО.

Партія “Батьківщина” подала до Окружного адміністративного суду м.Києва позов проти уряду, Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду про порушення права громадян на мінімальну пенсію. Ми вимагаємо визнати незаконними всі рішення уряду, завдяки яким пенсіонерам весь рік платили пенсії, менші за прожитковий мінімум, – 3094 грн”, – заявила Юлія Тимошенко.

Володимир Гройсман просить правоохоронні органи перевірити можливі порушення виборчого законодавства під час антиагітації в інтернеті проти партій демократичного спрямування. Зокрема, лідер “Української стратегії” зазначив, що в інформпросторі пропагується думка, що необхідно на парламентських виборах голосувати за “Європейську солідарність” як нібито єдину політсилу, яка має прохідний рейтинг. У “Європейській солідарності” розцінюють висловлювання прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на їхню адресу, як погрози і застосування адміністративного ресурсу з боку лідера політсили “Українська стратегія”.

Петро Порошенко не прийшов на допит до ДБР у середу і буде викликаний повторно після 21 липня, заявляє директор ДБР Роман Труба. У партії “Європейська солідарність” вважають, що директор ДБР Роман Труба діє під диктовку Андрія Портнова.

Головний державний виконавець Подільського районного відділу Державної виконавчої служби Києва Борис Полінський постановив заарештувати кошти партії “Європейська солідарність” з огляду на невиплати боргу на користь колишнього заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова.

У матеріалі «Економічної правди» йдеться, що з перших днів липня неофіційним куратором державного енергетичного сектору став донецький бізнесмен Віталій Бєляков, який замінив Віталія Кропачова. Підкреслюється, що тиждень тому під контроль Бєлякова потрапило держпідприємство “Центренерго”, приватизація якого кілька років відкладається.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Суд у Москві подовжив арешт українським морякам ще на три місяці (90 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський зажадав відставки в.о. глави Миколаївської ОДА подав у відставку (72 публікації у ЗМІ)
  • Парубій просить Зеленського привести свій лист до ВРУ у відповідність до вимог закону (29 публікацій у ЗМІ)
  • Новим директором-розпорядником ФГВФО стала Світлана Рекрут (15 публікацій у ЗМІ)
  • Кабмін звільнив Олександра Власова з посади в.о. голови ДФС (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що надає можливість отримання російського громадянства не тільки жителям ОРДЛО, а й усім, хто раніше проживав на території Донецької та Луганської областей України. Розміщений на Офіційному інтернет-порталі правової інформації документ вносить зміни до раніше опублікованого указу глави держави від 29 квітня 2019 року “Про окремі категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право звернутися з заявами про прийняття до громадянства РФ у спрощеному порядку”.

Відкритість президента України Володимира Зеленського імпонує представникам влади США, там із нетерпінням очікують його візиту і виходу українсько-американських відносин на новий якісний рівень, наголошує помічник президента Андрій Єрмак. “У мене склалося тверде переконання, що в США вірять Зеленському, адже американців переконати дуже непросто. Мені здається, відкритість і щирість президента, бажання насамперед залишатися людиною дуже імпонують американцям. Наші партнери розраховують, що відносини з Україною вийдуть на новий якісний рівень, про це йшлося на всіх зустрічах. У США також знаходять відгук мирні ініціативи президента Зеленського”, – сказав він в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, розповідаючи про свій нещодавній візит до США 10-11 липня, куди також їздив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення чиновників, а також передбачає введення інституту стягнення необґрунтованих активів чиновників. Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, відповідний законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” зареєстровано за №10461 17 липня.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням скликати позачергове пленарне засідання парламенту у четвер, 18 липня, для розгляду внесених до парламенту главою держави законопроектів. “Прошу скликати 18 липня 2019 року позачергове пленарне засідання Верховної Ради, до порядку денного якого включити розгляд внесених президентом України проектів законів: “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування…”, “Про внесення змін до Закону України “Про Вищий антикорупційний суд (про початок роботи суду)”,”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відстрочення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митні території України”, – йдеться в листі, текст якого є в розпорядженні агентства “Інтерфакс-Україна”.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що наразі може скликати позачергову сесію парламенту, а не засідання, в зв’язку з чим просить президента України привести свого листа до Верховної Ради у відповідність із законом. “Президент України Зеленський звернувся до мене з проханням про скликання позачергового засідання Верховної Ради України. Однак скликання такого засідання не передбачено законом, адже Регламент Верховної Ради України передбачає можливість скликання позачергового пленарного засідання у невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради України”, – написав він на своїй сторінці у Facebook у середу.

МІСЦЕВІ ВИБОРИ.

Президент України Володимир Зеленський ще не визначився з питання про те, чи доцільно проводити позачергові місцеві вибори. “Я не знаю, я думаю”, – сказав Зеленський у середу в Харкові, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна” про його позиції щодо доцільності проведення позачергових місцевих виборів з урахуванням того, що його прихильники озвучують різні думки. За словами президента, є аргументи як “за”, так і “проти”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що дострокові місцеві вибори перешкодять формуванню об’єднаних територіальних громад та законсервують неефективну систему місцевого самоврядування. “У нас є вибір, що буде далі з децентралізацією: або ми завершимо формування об’єднаних територіальних громад, або законсервуємо систему достроковими місцевими виборами, ще досить неефективну систему”, – заявив Гройсман на засіданні уряду в середу. Також прем’єр наголосив на необхідності збереження принципів децентралізації під час формування державного бюджету на 2020 рік.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський під час робочої подорожі до Миколаївської області зажадав, щоб виконувач обов’язки голови обласної державної адміністрації В’ячеслав Бонь написав заяву про звільнення за власним бажанням, на що останній відповів згодою, повідомляє місцеве інтернет-видання “НикВести”. “Ви ж працюєте на них (на жителів Миколаївської області – ІФ)! Ваша зарплата – це вони платять податки! Ви ж це розумієте? Структурно в голові потрібно все поміняти, щоб зрозуміти, звідки взагалі гроші. Якби ви не були першим замом – я вам повірив би. А ви були першим замом, все прекрасно знаєте. Всі говорять, Миколаїв – бандитське місто! Чому? Ви всі живете в цьому місті. Всі говорять: лети до Миколаєва – це саме бандитське місто. Це нормально? Люди нормальні. Чиновники поводяться, як бандити, що тут не зрозуміло?” – сказав Зеленський в обласному центрі, звертаючись до Боня.

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Миколаєва запропонував місцевому активу скласти список людей, які могли б очолити Миколаївську обласну державну адміністрацію, і пообіцяв після цього протягом тижня призначити главу ОДА. “Знайдете голову? Знайдіть. Ви ж адекватні, відповідальні громадяни. Зберіться усіма просунутими людьми, випишіть людей, які гідні”, – сказав він у середу під час поїздки до Миколаєва, спілкуючись з активістами і місцевими чиновниками.

У команді президента України Володимира Зеленського йде робота над ініціативами щодо скорочення кількості членів уряду, “віце-прем’єрів без портфелів” і органів виконавчої влади, які перебувають у сфері управління відповідних міністерств, повідомив заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка. “Мова йде не тільки про скорочення членів уряду, зменшення кількості так званих віце-прем’єрів без портфелів, що не очолюють міністерства. Мова також йтиме про скорочення центральних органів виконавчої влади, які не є міністерствами і перебувають у сфері впливу або управління відповідних міністерств. Робота триває, більше деталей я поки що повідомити не можу”, – сказав він на брифінгу в середу в Києві.

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв вирішити питання звільнення голови Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) Михайла Ноняка після призначення нового складу Кабінету Міністрів. “Я прізвище “Ноняк” чую останні 10 днів. З першого дня зрозумів, у чому проблема, хлопці (команда Офісу президента – ІФ) показали мені статистику, які проблеми виникають через це прізвище. Я подзвонив прем’єр-міністрові (Володимиру Гройсману – ІФ) і дуже попросив його звільнити цю людину. А прем’єр-міністр сказав, що зараз це рішення від нього не залежить”, – повідомив Зеленський під час робочої поїздки до Миколаєва у середу.

Кабінет Міністрів звільнив Олександра Власова з посади в.о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) України. “Як ви знаєте, щодо ДФС Власов написав заяву на звільнення. З понеділка це звільнення буде реалізовано – сьогодні рішення схвалено”, – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Кабміну в середу.

ЕКОНОМІКА.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що на 2020 рік буде встановлено мінімальну заробітну плату на рівні 5,5 тис. грн. “Я бачу те, що наступного року мінімальна зарплата вже буде не 4173 грн, а буде 5500 грн”, – сказав Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів у середу.

Кабінет Міністрів України дозволив Міністерству охорони здоров’я закупити вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) на кошти, зекономлені за рахунок міжнародних закупівель у 2016-2017 рр. Відповідну постанову уряд затвердив на засіданні в середу. Згідно з документом, оприлюдненим на сайті Кабміну, планується додатково закупити близько 2,273 млн доз вакцин КПК на загальну суму близько 276,262 млн грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 18 липня очолить Світлана Рекрут замість Костянтина Ворушиліна. Як повідомляється на сайті ФГВФО, відповідне рішення ухвалила адміністративна рада фонду. “16 липня адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зв’язку з наближенням до кінця п’ятирічного терміну, визначеного законом України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” задовольнила заяву про звільнення за власним бажанням з 18 липня 2019 року директора – розпорядника ФГВФО Ворушиліна Костянтина Миколайовича. Також своїм рішенням адміністративна рада з 18 липня 2019 року призначила директором-розпорядником ФГВФО Рекрут Світлану Валеріївну”, – йдеться в повідомленні.

ВИБОРИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ.

Партія “Батьківщина” подала до Окружного адміністративного суду м.Києва позов проти уряду, Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду про порушення права громадян на мінімальну пенсію. “Ми вимагаємо визнати незаконними всі рішення уряду, завдяки яким пенсіонерам весь рік платили пенсії, менші за прожитковий мінімум, – 3094 грн”, – повідомила лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко після подачі позову в середу в Києві, йдеться на сайті політсили.

Прем’єр-міністр України, лідер партії “Українська стратегія” Володимир Гройсман просить правоохоронні органи перевірити можливі порушення виборчого законодавства під час антиагітації в інтернеті проти партій демократичного спрямування. “Хотів би звернутися до вас, Арсен Борисович (глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков – ІФ), і Нацполіції… Сьогодні дискредитуються абсолютно всі політсили демократичного табору. Більше того, нав’язуються історії, які не мають нічого спільного з реальністю… Я розраховую, що правоохоронні органи дадуть цьому питанню серозну оцінку”, – наголосив Гройсман на засіданні уряду в середу.

У прес-службі партії “Європейська солідарність” розцінюють висловлювання прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на їхню адресу, як погрози і застосування адміністративного ресурсу з боку лідера політсили “Українська стратегія”, котра не долає прохідного бар’єру на позачергових парламентських виборах, на адресу одного з лідерів перегонів. “Ми ніколи не реагували на агресивні випади Володимира Гройсмана на адресу команди, якій він цілком зобов’язаний своїм кар’єрним зростанням. Кілька років тому його критика могла б сприйматись, як сміливість. Але тепер, коли вона лунає в спину, це свідчить про зовсім інші риси характеру… Про те, що партія Гройсмана не долає п’ятивідсоткового бар’єру, переконливо свідчать опитування всіх провідних соціологічних центрів”, – йдеться в заяві прес-служби “Євросолідарності”, оприлюдненій у середу вдень.