Чи посилилися в Україні антисемітські настрої, або що не так із дослідженням Антидифамаційної ліги?

21 листопада організація Anti-Defamation League презентувала дослідження рівня антисемітизму у 18 країнах світу, включно з Україною. За висновками дослідження, кожен четвертий з опитаних респондентів має яскраво виражені антисемітські переконання, а у Східній Європі такі переконання посилилися, порівняно з попереднім дослідженням ADL Global 100 survey. Зокрема, в Україні 72% респондентів погодилися з твердженням, що «євреї мають надто багато влади у бізнесі». Загалом Україна в індексі опинилася на 2му місці з показником 46% — після Польщі із 48% на першому місці. На третьому місці — Угорщина із 42%.

Водночас, дослідження Конгресу національних громад України, презентоване у 2019 році, засвідчує, що у 2018 році ситуація щодо злочинів на ґрунті антисемітизму покращилась: кількість актів вандалізму зменшилась вдвічі, а фізичних нападів не було зареєстровано. Дослідження Pew Research Center (US), опубліковане у 2018 році, демонструвало, що українці найбільш дружні до євреїв серед усіх опитаних країн. Лише 5% українців не хотіли би бачити євреїв своїми співгромадянами. Це найменший показник з усіх країн Східної та Центральної Європи.

Під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі ми запитали правозахисників та соціологів: чи є підстави вважати, що рівень антисемітизму в Україні зростає? Читати далі >>>

Посилання на матеріал