Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх ідей, а також готові ділитись власним досвідом. Цей конкурс реалізується за підтримки програми USAID DOBRE у партнерстві зі Старлайт Медіа та Українським кризовим медіа-центром. 

Наразі триває подача заявок від учасників, і організатори отримують багато запитань. На найпопулярніші з них організатори та члени журі конкурсу відповіли під час інформаційної сесії конкурсу. Повний запис можна переглянути на Youtube-каналі. А текстова версія – у цьому матеріалі.

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE:

Головна мета цього конкурсу – популяризація місцевого самоврядування. Це конкурс про громади, про людей, які живуть у громадах, які працюють, лікують людей, навчають дітей, випікають хліб, збирають врожаї. Це конкурс про наше життя. Уже третій рік повномасштабної війни, яка принесла багато страждань нашому українському народові. І цим конкурсом ми хочемо показати позитив, ми хочемо показати світле майбутнє. Це конкурс про креативні ідеї, про розвиток, про відновлення, про героїзм. Це дуже цікавий проєкт, він – унікальний. 

Хто може подаватися на конкурс? Чи можуть подаватися громадські організації, благодійні фонди, ЦНАПи, школи, старостинські округи, асоціації? 

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

Цей конкурс – для органів місцевого самоврядування. Той, хто може податися на конкурс – це громада, орган місцевого самоврядування саме громади. Громадські організації, приватні ініціативи, кооперативи, на жаль, не можуть взяти участь у конкурсі. Тобто, ми будемо враховувати анкети тільки від органів місцевого самоврядування. Це пов’язано ще й зі специфікою Програми USAID DOBRE. Коли буде визначений переможець, то щоб отримати заявлений приз (а це еквівалент 100 тисяч доларів) орган місцевого самоврядування має укласти меморандум з нашою програмою. Потім цей меморандум ми реєструємо в Кабінеті Міністрів України. Відповідно, орган місцевого самоврядування стає офіційним партнером і він заноситься в спеціальну облікову картку. Від цього моменту ми можемо вже передавати матеріальні цінності.

Які є обмеження для територіальних громад-учасниць щодо кількості населення? 

Валентина Полтавець, голова ГО «Центр якості місцевого самоврядування»:

Відповідно до умов конкурсу, брати участь можуть громади з кількістю населення до 100 тисяч. Тобто, Програма USAID DOBRE завжди працювала з маленькими громадами. І це дійсно величезна підтримка для маленьких громад. Конкурс також зорієнтований саме на такі громади. 

Якщо у територіальній громаді кількість населення 101 тисяча? І громади апелюють до того, що зараз надзвичайно велика міграція людей, люди переміщаються у зв’язку з війною. Чи прийматимуться анкети з такою чисельністю населення? І як громаді підтвердити свою чисельність населення? 

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

Ми гнучкі. І чудово розуміємо, що останній перепис населення був давно, і демографія стрімко змінюється. Тому, якщо громада має відомості, реєстри своїх громадян, і може до заявки докласти документ, в якому буде засвідчена кількість населення на поточний момент, то він буде врахований.

За якими напрямками можна подавати проєкти? Чи можна, наприклад, подавати створення хабу, проведення ретриту? А послуги можна вказувати? Чи можна освітній напрямок? Чи можна враховувати в проєкті заробітну плату? Чи можливе фінансування в проєкті на розробку стратегічного документа?

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

Покладайтесь на власну креативність, подавайте будь-які свої ідеї. Ми зазначили пріоритетність – місцевий економічний розвиток і соціальна сфера. Але не обмежуємося цим – можна подавати будь-які креативні ідеї. Є обмеження стосовно технічних моментів реалізації цього проєкту: оплатити заробітну плату ми не зможемо. І головний приз може бути направлений лише на придбання матеріалів або обладнання. Причому громада формує заявку, відповідно до якої все купуватиме Програма USAID DOBRE. Відповідно до діяльності Програми, ми не можемо передавати кошти. Але приймаємо заявку і проводимо закупівлю матеріалів, обладнання тощо. Це і є головний приз. Громада може запропонувати свою частину внеску: будь-які витрати, які дозволені законодавством.

Як правильно подати проєкт, щоб він був успішним?

Олена Фроляк, редакторка, ведуча програми ФАКТИ. ICTV та телемарафону «Єдині новини»:

Колись я була в Каннах на фестивалі. На великій пресконференції одного кінорежисера спитала, що треба зробити, щоб фільм отримав «Оскара» чи Каннського лева? Він відповів: якби це хтось знав, то всі би вже отримали «Оскара» чи «Лева». Важко сказати, який проєкт буде успішним – це завжди несподівано. Це може бути звичайний проєкт, який забере серця журі і переможе.

Але в мене є кілька прохань до заявників. По-перше, бути лаконічними в заявках. Ви думаєте, що 1,5-2 хвилини відеозаявки – це мало. Насправді це не мало. У «Фактах» спеціальний репортаж триває 3,5 хвилини. Там може бути п’ять синхронів, багато відео, декілька локацій. Це великий матеріал. Тобто, 1,5-2 хвилини – насправді це велика відеозаявка. Я вас прошу не гнатися за тим, щоби щось дуже довго розповідати. Припустимо, у вас є сортувальна станція, на якій ви сортуєте пластик. Але хочете ще сортувати папір, метал і скло. Покажіть цю станцію, що тут працюють люди. І ви громадою це підтримуєте, але хочете розвивати, і якщо виграєте цей конкурс, то зробите такі кроки. І синхрон (фрагмент інтервʼю – ред.) людини, яка про це розповість.

Можливо, ви захочете розвивати ферму. І скажете, що у вас є три племінні корови, які дають багато молока. Ви вже можете відкрити магазинчик – виготовляти і продавати сир. Тому покажіть цю ферму, хто там працює, в чому ви можете розвиватися. Якщо у сусідньому селі є магазин або маленьке виробництво сиру, покажіть їх як приклад того, як це може бути у вашій громаді.

У відеозаявці має бути коротко розкрито, що ви робите, що плануєте. Не женіться за професійним відео. Ми дивимося на суть: покажіть, що у вас є, і що би ви хотіли зробити завдяки перемозі у конкурсі.

Яка ваша порада громадам, що реалізовують нову ідею? Буде частина анкет, які стосуватимуться розвитку діючих проєктів і буде частина абсолютно нових проєктів. Що показувати в такому випадку?

Олена Фроляк, редакторка, ведуча програми ФАКТИ. ICTV та телемарафону «Єдині новини»:

Пам’ятаю, був у нас проєкт створення музею в громаді. Люди виїхали на місце, де мав би бути цей музей, розказали про це і показали 3D-графіку, візуалізували ідею. Причому вони приїхали на те місце, то був курган. Вони цікаво розказали про його історію. Якщо це нова ідея, все одно вона має суть. Тобто, знайдіть героїв, які в цьому зацікавлені, покажіть місце, де це могло би бути, і спробуйте якимось чином це візуалізувати.

За якими напрямками можна подавати проєкти на конкурс? 

Валентина Полтавець, голова ГО «Центр якості місцевого самоврядування»:

Умови конкурсу – це проєктна заявка. Ті критерії, за якими журі буде оцінювати, саме вони лягають в основу того, що ви напишете. Як і у відео, так і в анкеті – будьте лаконічними, але дуже конкретними.

Що стосується економічного напрямку чи соціальних ініціатив. Це має ґрунтуватися на актуальних проблемах, які сьогодні є у наших громадах. Із одного боку орган місцевого самоврядування знає, які це проблеми. Але добре, якщо ви поспілкуєтеся, опитаєте, й прорейтингуєте проєктні ідеї. Наголошу: частину громад, які підуть на третій етап конкурсу, будуть обирати голосуванням саме мешканці. Тому проєкти та їхні відеовізуалізації повинні бути яскравими.

А для експертного журі буде важливою проблема, як ви її розумієте, наскільки вона актуальна, яка у вас є мотивація. Тобто, всі кроки й пункти, з яких складається взагалі проєкт. Важливі і мета проєкту, і завдання, і графік виконання. Й тут ваше мистецтво бути чіткими, лаконічними, показати всю суть вашої проєктної ідеї, вашої задумки.

Успіх залежить все-таки від інноваційності та креативності. Покажіть, які будуть ефекти від проєкту, який бюджет, чи будуть створені робочі місця, який потенціал, чи буде це сприяти розвитку в громаді певних сфер. Це має бути дійсно проєкт. А проєкт – це не закупка обладнання. Проєкт – це діяльність. Є проблема, ми її конкретними заходами вирішуємо, і маємо чудові результати. А обладнання чи технічні засоби стануть лише ресурсом, який допоможе це реалізувати.

Громада має приміщення для тих хабів, центрів, коворкінгів. Там сьогодні вже працює молодь, можливо, люди з інвалідністю, створені волонтерські центри. У них є маса чудових соціальних ініціатив. Тож шукайте саме там, креативте разом з ними.

Які в конкурсі є обмеження та заборони? Що ж не можна подавати в анкеті?

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

На жаль, є обмеження. Не все ми можемо закупити в межах цього проєкту. Як ви знаєте, це програма Агентства США з міжнародного розвитку, вона фінансується за рахунок платників податків Сполучених Штатів. Відповідно, ми маємо виконувати правила, закони, які встановлені в США. Згідно з цими законами, є певні товари, обладнання, які ми не можемо закупити. У правилах конкурсу, є згадка про сайт, де англійською мовою можна буде почитати, перекласти.

Коротко це такі типи обладнання і товарів: товари подвійного призначення, які можуть бути використані для військових потреб. Наприклад, квадрокоптер, дрон, навчальна зброя. Це заборонено, тому що Програма DOBRE, суто цивільна, вона не  дає військову підтримку, яка йде зовсім за іншими напрямками.

Друге, медичні засоби також не можуть закуповуватися. Обладнання, медичне обладнання, яке так чи інакше може використовуватися для переривання вагітності – теж заборонено. Добрива, різні сільськогосподарські товари типу насіння і все, що з цим пов’язано. Отрути, хімікати також заборонені.

Товари, які можна розцінити як товари для розваг. На жаль, це всі музичні інструменти. А також інші види товарів. Я назвав основні. З іншими можна буде ознайомитися за посиланням, яке є в правилах конкурсу.

Чи можна купувати будинки, приміщення, закуповувати будівельні матеріали для ремонту, проводити капітальні й поточні ремонти?

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

Купувати будинки і будь-яку нерухомість неможливо, принаймні за рахунок Програми. Якщо це передбачено внеском громади, то тоді можна. Але треба враховувати терміни проєкту. Ми не вимагаємо внесок громади, але він може бути. Здійснювати будівельні і ремонтні роботи ми не можемо. І важливо:  проєкт дуже обмежений в часі. Ми плануємо підбити підсумки в лютому наступного року, і, відповідно, на реалізацію проєкту від початку до завершення лише п’ять місяців. Громадам треба враховувати і планувати цикл реалізації цього проєкту на п’ять місяців. Принаймні в тій частині, яка буде передбачати передачу обладнання, використання цього обладнання, матеріалів тощо. Тому будівництво, на жаль, ні. Будівельні матеріали, обладнання, машини, механізми можна.

А як щодо проєктів, пов’язаних із реабілітацією військових?

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE:

Можна. Це все підходить під наші критерії.

За якими критеріями експертне журі буде оцінювати проєкти?

Валентина Полтавець, голова ГО «Центр якості місцевого самоврядування»:

Журі буде оцінювати отриману анкету, і вона має відповідати правилам конкурсу. Якщо якогось із потрібних пунктів у вас немає, ви вже знаєте, що не виконуєте критерій.

Наприклад, немає стратегії розвитку? 

Валентина Полтавець, голова ГО «Центр якості місцевого самоврядування»:

В умовах написано, що проєкт має відповідати вашим стратегічним цілям, тобто вашому стратегічному документу. Це означає, що ви можете подавати. Такого обмеження, що не подавати, в цій ситуації немає. Але в тій частині, де проєкти будуть оцінюватися експертним журі, ми в цій графі поставимо нуль.

Один із важливих критеріїв – це актуальність проєкту. Її ви формулюєте саме через мету і проблему. Тобто, є проблема й вона актуальна, і мета, яким чином вирішити цю проблему.

Наступний критерій – це мотивація в реалізації проєкту. Тут ви повинні показати всі сторони зацікавлених учасників у вашій громаді, для того щоб проєкт було реалізовано. Можливо ви над цим проєктом вже працюєте, можливо, щось зробили. Або якщо новий проєкт, то як його реалізація змінить ситуацію в громаді. Мотивація теж буде досить високо оцінена.

Спроможність учасника й партнерів. Якщо в органах місцевого самоврядування, окрім Програми USAID DOBRE, ще передбачаються партнери, які будуть підтримувати реалізацію цього проєкту, важливо теж лаконічно показати цю спроможність: і власну, і своїх партнерів. Тут описуйте, хто буде залучений, які фахівці, які у вас уже є з ними успіхи в реалізації чогось подібного, або цього проєкту. Покажіть себе, покажіть свою спроможність реалізувати проєкт і що приз від Програми DOBRE забезпечить вам один із кроків. 

Відповідність проєкту стратегічним цілям те, що я вже сказала.

Очікувані результати. Тут йдеться про ваші кількісні і якісні результати проєкту. Хто отримає, які групи людей? Покажіть, як це буде впливати на молодь, на людей з інвалідністю. Можливо, проєкт орієнтований на ветеранів чи на іншу спільноту. Покажіть у цифрах і  впливах, що буде змінено, які виникнуть тенденції завдяки реалізації цього проєкту.

Сталість проєкту. Важливо, як цей проєкт буде функціонувати після впровадження. Ви отримали підтримку, зробили власний внесок та реалізували. І як далі функціонуватиме той простір, хаб, центр чи те підприємство, яке отримало обладнання? Які його перспективи і хто це буде забезпечувати? Хто буде відповідати, в кого на балансі буде отримане обладнання, які фахівці будуть працювати з ним далі. Тобто, це також надзвичайно важливо.

Про інформування – на етапі голосування важливо, щоб мешканці підтримали проєкт. Тому в анкеті важливо показати, як ви комунікуєте з громадою:  через які соціальні мережі, засоби масової інформації, інструменти ви комунікуєте з громадою.

І останній критерій – це креативність ідеї, інноваційність. Вразьте своєю ідеєю не лише журі, а й мешканців, які повинні проголосувати за цей проєкт. 

За результатами голосування журі і мешканців 40 громад отримають можливість ще попрацювати, показати свій проєкт, свою ідею, громаду,  спроможність реалізувати проєкт більш яскраво.І лише один переможець отримає приз. Тому у проєкті має бути родзинка, своя особливість. 

Хочу наголосити і мотивувати вас. Можливо ви скажете, що подадуться 300-500-1000 проєктів, а відберуть один. І відразу, мабуть, мотивація пропадає. Але у вас буде власний цікавий готовий проєкт. І якщо ви потрапите в 40 відібраних громад,то про цей проєкт розкажуть, він стане розрекламованим і популярним. Думаю, що тут знайдеться інший донор чи інші можливості для реалізації проєкту, який побачить вся країна. Він буде в засобах масової інформації, на телемарафоні, на каналах ICTV, інших. 

Із загальної кількості анкет, які надійдуть на адресу організаторів конкурсу відбираються 40 громад: 20 – за результатами голосування експертного журі, а 20 громад відбираються за результатами голосування глядачів. І про ці 40 громад буде створено відеосюжети. Що це будуть за відеосюжети?

Олена Фроляк, редакторка, ведуча програми ФАКТИ. ICTV та телемарафону «Єдині новини»:

Про ці 40 громад будуть створені сюжети, які подивиться вся Україна. Оскільки ми через війну працюємо в телемарафоні, то їх точно подивиться не тільки один канал. Тому що у нашому слоті ми працюємо на всю Україну. Це загальнонаціональний ефір.

Планується спеціальний репортаж, орієнтовно 3,5 – 4 хвилин. Все буде залежати від того, що це буде за проєкт. Звичайно, головне навантаження піде на журналіста й на його майстерність розказати про ваш проєкт, але якщо проєкт цікавий, то він уже потрапить у зону інтересу, і, повірте, ми зробимо його добре і якісно.

Потрібно бути готовими до спілкування з журналістами. Бути готовими щиро розповісти нам про проєкт. І бути готовими переконати журналістів у тому, що це дійсно дуже важливо. І ми це спробуємо передати нашим глядачам. Тобто, мотивація у вас має бути вже навіть заради того, щоб потрапити в ефір і щоб вас подивилася вся Україна.

Цей сюжет може подивитися той, хто зацікавиться вашим проєктом. 

Дуже важливо знайти корисну історію, яка буде працювати, яка покращить ваше життя, яка допоможе розвитку вашої громади, яка збільшить робочі місця, яка, залишить у вашій громаді більше людей, звідти не будуть виїжджати. Тобто, ви повинні думати над тим, як зробити життя в своїй громаді кращим. 

Часто громади нас запитують, як комунікувати з людьми, які виїхали. Відеосюжети можуть бути також цікавим посилом, інформацією. Це не тільки для людей, які в країні, а й для жителів громад, які виїхали, але хочуть повернутися додому, які цікавляться, що  відбувається вдома. Тому це місток, який можна буде побудувати з людьми, які сьогодні, розсіяні по різних світах у зв’язку з вторгненням росії.

Олена Фроляк, редакторка, ведуча програми ФАКТИ. ICTV та телемарафону «Єдині новини»:

Уже 2,5 роки повномасштабної війни, ми робимо дуже багато сюжетів. Але, мені здається, мало комунікації з боку влади, можливо, і місцевої влади, мало комунікації з людьми, які виїхали. Я розумію, що в кожного своє життя, своя ситуація. Але мені здається, потрібно кожен день кричати, що ми їх чекаємо, що вони нам потрібні. Вони потрібні економіці, країні. Це, як будинок. Якщо ти з нього виїжджаєш, що він робить? Він вмирає, в ньому немає життя. Так само країна.

У мене повернулися сусіди. Вони жили два роки в Німеччині. Приїхала велика сім’я в Україну, з трьома дітьми. Це повернулося маленьке господарство. Тому якщо сюжет подивляться ті, хто зараз в Австрії, Німеччині, Польщі, і подумають: Боже мій, дивіться, а там життя не зупинилося, а люди працюють, живуть попри все, а, можливо, ми таки поїдемо додому. Це дуже класна ідея. І якщо ми повернемо навіть одну сім’ю, мені здається, це вже буде велика перемога.

За скільки проєктів можуть голосувати люди? 

Ірина Малик, модератор, координаторка комунікації децентралізації УКМЦ DOBRE:

Кожен з вас може голосувати за пʼять проєктів, але не може голосувати кілька разів за один і той самий проєкт. При цьому ви можете підтримати проєкт своєї громади й проголосувати за цікавий проєкт ваших сусідів або друзів. Тож не все буде вирішуватися від імені журі. 

Чи буде вважатися поточним ремонтом, створення безбар’єрності в школах і в садочках громади? 

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE:

Поточні ремонти, будь-які ремонти не заборонені. Але ми не зможемо їх виконати. Ми можемо, наприклад, купувати матеріали й передавати громаді, а громада буде виконувати роботи, тобто робити цей ремонт. Тому ремонти не заборонено. А той приклад, який ви навели, може бути ідеєю для цього конкурсу.

Як проголосувати за проєкт виборцям?

Ірина Малик, модератор, координаторка комунікації децентралізації УКМЦ DOBRE:

Проголосувати можна буде, зареєструвавшись на сайті «Факти. ICTV» через свій обліковий запис у соціальній мережі Facebook. Ми не дозволяємо голосувати представникам білорусі і росії. Всі жителі України, люди, які виїхали за кордон, зможуть проголосувати. Голосування буде відбуватися на сайті «Факти. ICTV», у розділі «Громада на всі 100», відкрийте його. Також там ви можете ознайомитися із правилами, членами експертного журі. Там є рубрика «Запитання-відповіді»

Що важливіше, рівень підтримки проєкту чи кількість мешканців? Як справедливо врівноважити голоси виборців, якщо в одній громаді 4 тисячі населенні, а в іншій до 100 тисяч населення? 

Ірина Малик, модератор, координаторка комунікації децентралізації УКМЦ DOBRE:

Очевидно, що громада до 100 тисяч населення може надати більше голосів. Для цього організатор передбачив таку формулу, як рівень підтримки, яка обчислюється наступним чином. Кількість голосів виборців, ділиться на кількість жителів громади й, помножиться на 100 відсотків. Таким чином визначається рівень підтримки. І саме за рівнем підтримки буде визначатися рейтинг голосування за вашими глядацькими голосами.

Який приз передбачено для переможця?

Максим Бурдавіцин, заступник керівника Програми USAID DOBRE: 

Головним призом цього конкурсу буде еквівалент 100 тисяч доларів за курсом Національного банку на момент визначення переможця. Зараз це 4 мільйони 100 тисяч гривень. Відповідно, на цю суму ви маєте подати бюджет, опис проєкту, заповнити анкету. У формі бюджету, ви вкажете, що саме ви хочете, щоб ми придбали і передали вам. Це можуть бути матеріали, обладнання. Нагадую, що не можна вказувати товари подвійного призначення. Одразу, дрон сільськогосподарський не можна, бо товар подвійного призначення, який може використовуватися для військових потреб. 

Будь-які інші матеріали не заборонені. Можливо будівельні матеріали, меблі, машини, механізми, які не пов’язані з війною, комп’ютерна техніка. Медичне обладнання, але за винятком, який я також наводив. Хлібопекарське обладнання для бізнесів. Швейне обладнання тощо.

Але якщо це обладнання буде мати вплив на навколишнє середовище, на екологію, то ми будемо проводити окрему процедуру. І громаді, яка перемогла, треба буде заповнити окрему форму оцінки впливу на навколишнє середовище. Це стандартна форма для проєктів Агентства США з міжнародного розвитку. І також потрібно передбачити заходи мінімізації цього впливу на навколишнє середовище. Що може впливати на екологію? Наприклад, будь-яка техніка має викиди, вона впливає на екологію. Будь-яка техніка має рідини, мастила, які треба повністю замінювати, утилізовувати.

Чи можуть брати участь у конкурсі окуповані громади та громади, які розташовані близько біля фронту? 

Валентина Полтавець, голова ГО «Центр якості місцевого самоврядування»:

Стосовно тих громад, які окуповані або розташовані дуже близько до фронту  обмежень немає. Якщо релокований орган місцевого самоврядування, чи створена військова адміністрація, і вона перебуває на підконтрольній території, ви можете подавати проєктну заявку. Звичайно, що її реалізація має бути теж на території, яка неокупована. Якщо є ідеї й ви працюєте зі своїми мешканцями там, де ви перебуваєте, будь ласка, можете подаватися.

Ірина Малик, модератор, координаторка комунікації децентралізації УКМЦ DOBRE:

Усі запитання, які у вас виникнуть в процесі подання заявки, яку ви маєте надіслати до 29 вересня,  ви можете подавати через форму на сайті.


***
Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик.
Підтримка з боку Програми DOBRE враховує низку секторів: стратегічне планування; просторове планування; фінансове управління; надання муніципальних послуг; місцевий економічний розвиток; зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування; практики доброго урядування; а також гендерно орієнтовані та молодіжні політики. Упродовж 2022-2025 років Програма DOBRE співпрацюватиме напряму із щонайменше з 60 ТГ України, аби допомогти їм подолати наслідки війни, відновити та відбудувати, і продовжувати їхню траєкторію позитивного та сталого розвитку. Партнерами Глобал Ком’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа-центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульського (FSLD/FRDL), та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща.