Протидія російській дезінформації: досвід InfoLight.UA

InfoLight.UA –незалежна дослідницько-аналітична група, заснована в 2022 році, що спеціалізується на протидії дезінформації. Її місія – підвищувати рівень обізнаності і громадянської свідомості суспільства шляхом донесення чіткої правдивої інформації про захист України, протидії дезінформації та підвищення медіа грамотності. Під час пресконференції в Українському кризовому медіа-центрі представники Групи розповіли, чого вдалося досягнути за два роки діяльності та представили своїх партнерів. Серед них – Osavul, яка є платформою для боротьби з дезінформацією. За допомогою ШІ вона може знаходити, аналізувати та поширювати інформацію про шкідливі та дизінформаційні наративи на різних мовах, геолокаціях та по всьому інтернету (від головних медіа до соціальних мереж та месенджерів типу Телеграм).

Керівник InfoLight.UA Юрій Гончаренко представив історію створення групи, її трансформацію з волонтерської ініціативи у професійну команду, та розповів про підтримку Фонду Ганнса Зайделя у розвитку проєкту.

Велику увагу він присвятив щомісячному дослідженню “Топ-40 українських публічних осіб, яких цитує російська пропаганда”, яке команда проводить з червня 2024 року. Його важлива особливість – визначення кола українських публічних осіб, яких використовує російська пропаганда у власних цілях.

«Частина українських публічних діячів несвідомо стають інструментом російської пропаганди, часто просто виконуючи свої службові обов’язки. Наприклад, якщо говорити про заяви представників енергетичного сектору, які попереджають про складності внаслідок ураження критичної інфраструктури. Проте і тут не варто переходити межу, коли регулярне повторення попереджень отримує ефект залякування. Але для нашого дослідження більш цікавим є наявність тих, хто ні з чого, буквально з повітря генерує новини для ворожого контенту. Безумовними лідерами тут є Олег Соскін, Олег Старіков та Олександр Дубінський. Стабільно на перших шпальтах – Мар’яна Безугла та Сергій Кривонос, яких можна назвати улюбленцями російських пропагандистів, оскільки регулярно і без формальних підстав роблять відповідні заяви. На жаль, ми вимушені були відзначити й присутність в пропаганді таких військових діячів як Ігор Лапін, якого регулярно цитують на росії, особливо ріа новості» – відзначив Юрій Гончаренко.

Серед інших успішних кейсів фактчекінгу команди – виявлення мереж протидії мобілізації, спростування фейку щодо початку виходу шоу Такера Карлсона на “Росія 24” в травні 2024 року, спростування дезінформації про евакуацію Одеської області, викриття фейку про підготовку перевороту Залужним і Будановим.

Однією з тем стало застосування нейромереж для протидії зловмисним російським наративам. Команда InfoLight.UA презентувала результати співпраці з платформою Osavul,

«Наш інструмент за допомогою штучного інтелекту дозволяє виявляти організовані інформаційні кампанії. Ми вміємо виділяти синтетичні публікації/повідомлення від натуральних, що є інструментом аналізу інформаційного простору. Ми дозволяємо аналізувати джерела та ланцюжки поширення повідомлень наскрізь, по різних типах каналів, мов і країн розповсюдження, що дозволяє робити аналітичні висновки щодо організованості цієї інформації або що», – зазначив представник Osavul Станіслав Лур’є.

InfoLight.UA також представила аналітичну розробку “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти”, яка розкриває стратегії росії в інформаційній війні проти України.

Наприкінці заходу команда анонсувала окремі майбутні напрямки діяльності, а саме розширення освітньої діяльності через онлайн та офлайн навчання, випуск посібників та брошур з інформаційної безпеки та розвиток технологічної бази та методології досліджень.

У планах InfoLight.UA створення рейтингу/спільноти «малих», передовсім регіональних та прифронтових ЗМІ, яким було запропоновано підтримку у здійсненні фактчекінгу, в тому числі – безоплатні тренінги, поширення їх матеріалів для збільшення охоплення та впізнаваності, а також стати учасниками «Рейтингу незалежних ЗМІ».