Чи достатньо Росія сильна, щоб вистояти перед світовими санкціями?

Київ, 16 березня 2014 р. Провідні економіки світу стоять на межі введення жорстких політичних та економічних санкцій проти Росії у той час, як остання продовжує свою воєнну окупацію українського Криму. Розпочавши неприкрите воєнне вторгнення до України, Росія, можливо, запустила певні процеси, які рано чи пізно можуть призвести до колапсу російської економіки. Багато країн, в тому числі США та ЄС, закликали Росію дотримуватися міжнародних договорів, поважати суверенітет України, відкликати свої війська з Криму та розпочати діалог. Але все безрезультатно.

Міжнародна спільнота почала обговорювати загрози введення політичних та економічних санкцій відразу після того, як російські війська увійшли на територію Кримський півострів 1 березня. Європейський Союз та Сполучені Штати заявили про свою готовність застосувати санкції вже з 17 березня. Єдиним вирішальним моментом є те, чи Росія піде на окупацію Криму з подальшим проведенням нелегітимного референдуму 16 березня. Нікого не дивує, що Росія залишається єдиною державою, яка підтримує самопроголошену легітимність кримського референдуму. Така позиція різко контрастує з думкою переважаючої більшості решти світу, включаючи США, країни ЄС і більшість країн-членів Ради безпеки ООН, які відмовилися визнавати будь-яку легітимність референдуму.

Високопоставлені чиновники ЄС уже уклали список тих, хто «не поважає територіальну цілісність України», і відповідно підпадають під дію санкцій, замороження банківських рахунків та візові обмеження. Серед тих, хто знаходиться у списку, є такі відомі постаті, як лідер Росії Володимир Путін, міністр закордонних справ Сергій Лавров, голова Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков. Як повідомляє finance.ua, список містить приблизно 120-130 імен високопосадовців Росії, дипломатів та менеджерів великих компаній.

Минулої п’ятниці держсекретар США Джон Керрі зустрівся з Лавровим для останньої спроби переконати Росію відкликати війська та відмовитися від планів проведення референдуму в неділю. Результати переговорів були окремо прокоментовані сторонами так, що жодної «точки дотику» не було знайдено, однак держсекретар США попередив, що Захід буде змушений зробити «дуже серйозні кроки», якщо Росія «не знайде можливості змінити курс». Раніше президент Обама сказав, що візові санкції будуть застосовані до тих, «хто бере участь у воєнному вторгненні в Україну».

Європейський Союз є одним з найбільших торгових партнерів Росії, розірвання стосунків з яким спричинить серйозні наслідки для російської економіки. Майже 50% російського експорту іде до ЄС, у той час як до Росії іде лише 7% експорту ЄС. Більш того, введення санкцій стане загрозою для російських депозитів у західних банках, що у сумі перевищують 160 млрд дол. США.

З початку 2014 р. зовнішня політика Путіна не дуже допомагала російській економіці. Фондовий індекс ММВБ впав більш, ніж на 16% з часу, коли російські війська розгорнули на території України. Витрати на запобігання колапсу російської економіки на даний час збільшилися вдвічі з початку протистояння, вважає reuters.com. Один з найбільших банків Росії – Ренесанс Капітал – оцінює відтік капіталу протягом першого кварталу 2014 р. у 55 млрд дол. США, у той час як загальний відтік у 2013 р. становив 63 млрд дол. США. З початку 2014 р. вартість рубля впала на 9,8%.

Сьогодні у Криму проходить незаконний референдум. Завтра постане питання, чи громадяни Росії повірять, що підтримка нелегітимних дій на території суверенної держави всупереч основних підписаних угод варта цього.