Генрик Літвін: Європейська спільнота повинна ефективно, сильно і сміливо відповісти на кроки Російської Федерації

Київ, 25 березня 2014 року Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Генрик Літвін ще раз повідомив офіційну позицію Польщі щодо подій в Українському Кризовому Медіа Центрі.

Коментуючи події в Україні пан Литвин висловив офіційну позицію Польщі: «Я дуже коротко визначу ту просту позицію, яка вже багаторазово була заявлена Президентом, Прем’єр-міністром та Міністром Закордонних Справ: ми не визнаємо відділення Криму та тих територіальних змін, що відбуваються. Європейська спільнота повинна ефективно, сильно і сміливо відповісти на кроки Російської Федерації. Ми визнаємо, що ці кроки – початок погрози для європейської стабільності».

Пан Літвін зазначив, що є сектори польської економіки, які дуже сильно пов’язані з Росією, але одночасно зрозуміло, що найбільш серйозною загрозою є відсутність стабільності. Він зауважив – для деяких контактів і секторів будуть реалізовані захисні дії. Але незважаючи на те, що чергові кроки зроблені, європейські партнери підтримують необхідность застосовування санкцій. ЄС – структура, яка була створена, щоб зменшувати конфліктні ситуації зсередини, тому вона може дуже багато чого зробити, щоб допомогти Україні. Можливо впливати не тільки через санкції до Росії, але також через допомогу Україні.

За словами пана Литвина, офіційної статистики щодо кількості українців, які звернулися за допомогою до Польщі нема, але керівництво країни готово допомагати у всіх випадках, коли виникне така потреба.

Коментуючи лист заступника голови Держдуми РФ Володимира Жириновського до МЗС Польщі, Посол Литвин зазначив, що Жириновський дійсно написав листа стосовно проведення референдуму по приєднанню до Польщі п’яти західних регіонів України, але відповіді не буде: «Ми не трактуємо його як поважну пропозицію, ми вважаємо це провокацією. Нема потреби робити якісь офіційні коментарі».

Стосовно економічних змін, яких потребує Україна зараз, пан Литвин висловив свою думку: «Навіть у найскладніші часи, коли треба було проводити реформи, ми відзначали зростання економіки. Нема альтернативи для економічних реформ, для побудови нової структури економіки.  Є складні часи і треба витримати зміни, але ефект очевидний. Я думаю, що усі наші партнери, які їздили до Польщі, бачили різницю між Польщею 20 років тому і зараз. Це дуже складна справа. Краще робити зміни одразу. Зараз в Україні відбуваються великі політичні зміни. Наш досвіт каже, що у вас не має іншого виходу».

Генрик Літвін – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні. До призначення в Україну був заступником міністра закордонних справ Польщі, Послом Польщі в Республіці Білорусь, заступником директора Департаменту Східної політики в МЗС. З 2001 до 2005 року працював на посаді повноважного міністра – заступника Посла в Посольстві Польщі в Російській Федерації, у 1991 – 1994 роках – Генеральним консулом Республіки Польща у Львові та Консулом – керівником Консульського агентства у Львові.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]