Рефат Чубаров: Припинення репресій кримськотатарського народу має стати окремою вимогою до Росії і ще однією причиною посилення санкцій

WATCH IN ENGLISH

1 жовтня 2014, Київ. Всесвітня конференція ООН з корінними народам, всупереч запереченням Росії, запросила Главу Меджлісу кримсько-татарського народу Рефата Чубарова і прийняла декларацію, згідно з якою в рамках ООН будуть створені органи моніторингу та сприяння дотриманню прав корінних народів. Генеральна Асамблея підтримала документ, який створює певні механізми, які повинні сприяти реалізації цієї декларації. Прийняття такого документа – величезний і важливий крок, в той же час ще важливіше контролювати дотримання його норм усіма країнами-членами ООН. Про це заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. «Саме відсутність ефективної форми захисту корінних народів вбиває в людях віру в справедливість і верховенство міжнародного права. Міжнародна практика, в принципі, влаштована так, що реакція і втручання відбувається на етапі, коли вже пролита кров, після ескалації конфлікту, тому в найгостріший період для кримських татар – в кінці лютого на початку березня 2014 року – ми не отримали належної підтримки світової спільноти. Сьогодні ж, я переконаний, що питання припинення репресій кримськотатарського народу має стати окремою вимогою до Росії і ще однією причиною посилення санкцій міжнародного співтовариства щодо неї», – сказав пан Чубаров.

Згідно з резолюцією, в ООН також вводиться нова штатна одиниця уповноваженого з дотримання прав корінних народів. Проте, за словами Рефата Чубарова, всі позитивні зміни матимуть довгостроковий ефект, а в Криму ситуація загрозлива і потребує негайного втручання світової спільноти. «Сьогодні мова вже йде про масштабні системні репресивні заходи щодо кримськотатарського народу, спрямовані на витіснення людей з їхньої Батьківщини. Заборона на в’їзд до Криму лідерам кримськотатарського народу, обшуки і вилучення документів Меджлісу, погрози і публічні насильницьке викрадення молодих активістів, неможливість висловлювати точку зору, яка відрізняється від «кремлівської» та ін. Ми потребуємо ефективних інструментів підтримки вже сьогодні. Я переконаний, що спеціальна місія з мандатами ООН може допомогти захистити права нашого народу і сприяти звільненню тимчасово окупованої частини української землі», – сказав він.

Рефат Чубаров стверджує, що позиція кримських татар лишається незмінною – жити на своїй землі, зберігаючи гідність – людську, національну та релігійну. «Якщо якась держава-член ООН може використовувати процедурні норми проти європейської спільноти, то європейське товариство зобов’язане змінити процедуру, ставлячи свої функції, принципи та цінності понад усе», – сказав Голова Меджлісу кримськотатарського народу.