РНБО: Бойовики продовжують невдалі спроби штурму донецького аеропорту

WATCH IN ENGLISH

Київ, 13 жовтня 2014 року – «У зоні проведення АТО активність терористів локалізована у приблизно 5 точках, де постійно відбуваються напади і провокації. Це донецький аеропорт, околиці міста Дебальцево, а також Ясинуватський район, де зафіксовано пожвавлення дій терористів. Вчора бойовики тричі невдало атакували донецький аеропорт, який залишається під контролем наших військових. За оперативними даними, через значні втрати, які несуть бойовики під час штурмів аеропорту, у них виникла проблема з поповнення підрозділів особовим складом, бо все більше людей відмовляється ризикувати», – повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

map_1310

За минулу добу терористи обстріляли з установок «Град» позиції сил АТО у районах селищ Піски, Тоненьке, Новокалинове Донецької області, а також Мирна Долина Луганської області. По позиціям українських військових у селі Нікішине Донецької області терористи завдали удару з реактивних установок залпового вогню «Ураган». Внаслідок обстрілів за добу один український військовий загинув.

Терористи та російські військові продовжують активну повітряну розвідку позицій сил АТО та прикордонників. На Маріупольському напрямку зафіксовано та обстріляно 4 безпілотники, поблизу Донецька – 2, а також 3 на адміністративному кордоні з територією окупованого Криму.

Українські військові продовжують заходи щодо підвищення обороноздатності та підготовки до зими. «Станом на 13 жовтня військовослужбовці Національної гвардії України повністю забезпечені зимовою формою одягу. Бійці отримають засоби для обігріву: пересувні печі для обігріву, утеплені намети та каркасно-модульні конструкції із утепленням та вентиляцією», – додав речник РНБО.

Учора Президент України Петро Порошенко зробив заяву щодо реалізації Мирного плану та підвищення обороноздатності держави. Президент підкреслив, що завдяки втіленню положень Мирного плану та встановленню режиму припинення вогню вдалося зупинити активний наступ російських військ, мінімізувати втрати серед наших солдат, звільнити понад 1500 українських громадян, які перебували у заручниках, а також здійснити цілий комплекс заходів з відновлення боєздатності наших військ. Провели ротацію підрозділів, війська отримали нову та відремонтовану техніку. Зараз заводи, які забезпечують армію бронетехнікою, працюють у три зміни. На більшості території зони АТО вдалося побудувати цілу систему фортифікаційних споруд, облаштувати позиції, щоб локалізувати терористичну загрозу та попередити її можливе поширення на інші регіони. Завданнями найближчого часу є остаточне становлення режиму тиші, який досі порушується терористами, відведення важкої техніки від лінії розмежування та встановлення 30 км зони безпеки, встановлення реального контролю над українсько-російським кордоном.

Президент звернув особливу увагу на посилення кадрів у військових та цивільних органах влади. Призначено нових голів обласних державних адміністрацій у Луганській та Донецькій областях, вдосконалено систему координації розвідувальних органів. Найближчим часом відповідно до актуальних завдань будуть призначені нові керівники Міністерства оборони та Державної прикордонної служби.

За тиждень з 6 по 12 жовтня 2014 року тільки виїзними бригадами  «Укроборонпрому»  було відремонтовано 12 танків  Т-64 та його модифікацій, 23 бойові машини піхоти та десанту, 11 бронетранспортерів, 1 артилерійську систему та 4 одиниці автомобільної техніки.

Терористи не припиняють обстрілювати житлові квартали міст на тимчасово підконтрольній їм території. «Учора терористи з важкої артилерії обстріляли Дебальцеве. Внаслідок обстрілу загинув місцевий житель, а одна з мешканок міста отримала тілесні ушкодження. Також зростає кількість збройних сутичок між бойовиками «ЛНР» та козаками «Всевеликого Війська Донського РФ» (отаман М. Козіцин) за право контролю над певними населеними пунктами для подальшого грабунку. Терористи чинять тиск на підприємців. Крім того, російські козаки зацікавлені в отриманні контролю над «вугільними» районами області для забезпечення безперешкодного вивозу до РФ сировини. Про факти незаконного вивезення вугілля до Росії ми неодноразово повідомляли. Також факти грабежу зафіксовані місією ОБСЄ», – зазначив Андрій Лисенко.

У Маріуполі ситуація спокійна та контрольована. Протягом останніх двох тижнів обстрілів позицій сил АТО у районі Маріуполя не було.

Сьогодні відбудеться офіційна передача українській стороні німецької гуманітарної допомоги. 8 жовтня на територію України було доправлено 112 автомобілів з гуманітарним вантажем, у складі якого – 3 пересувних тимчасових містечка, повністю обладнаних для життя у зимовий період.