Економіст прогнозує Росії похмуре економічне майбутнє

WATCH IN ENGLISH

Київ, 29 жовтня 2014 р. – Російський економіст Слава Рабінович вважає, що політика Заходу щодо санкцій несе великі ризики для Російської Федерації. Агресивні дії РФ в Україні означають різкий поворот у політиці російського уряду після 15 років глобальної інтеграції під керівництвом Путіна. Через санкції Росія стає все більш ізольованою від міжнародної фінансової спільноти. Він розповів про це на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Безпрецедентні санкції проти Росії – це відповідь на анексію Криму та підтримку сепаратизму у східній Україні. Інші країни, проти яких міжнародна спільнота застосувала санкції, зокрема Іран та Північна Корея, є відносно невеликим країнами, які не настільки глибоко інтегровані у глобальну фінансову систему. Саме тому складно передбачити економічні наслідки санкцій через відсутність історичних аналогів. «Немає емпіричних даних, щоб провести дослідження, і з’ясувати, що ж станеться» – пояснив пан Рабінович. Різкий розворот Росії до ізоляції відбувся практично миттєво, і був дуже несподіваним. «Відбувся поворот практично на 180 градусів» – зазначив економіст.

Слава Рабінович наголосив, що Росія дуже швидко отримала погану репутацію у міжнародних фінансових колах через нові ризики для інвесторів у цій країні. «Санкції зробили Росію токсичною для прямих інвестицій» – зазначив експерт. У російському уряді та державному апараті сподіваються, що Китай та інші країни допоможуть Росії обійти санкції. Однак «Китай не допоможе Росії» – попереджає Рабінович. Вони ніколи не йдуть на протистояння США, та розуміють, що означає порушення санкцій. Фінансисти не бажають сваритися з Європою та Сполученими Штатами, чи навіть просто мати проблеми з законом.

Хоч санкції однозначно справляють серйозний вплив на російську економіку, без прецедентів у минулому та статистики немає можливості визначити, якими будуть наслідки для економіки. «Ми не знаємо, яких помилок може надалі припуститися Путін» – відзначив Рабінович. Реакція російського уряду на погіршення економічної ситуації може призвести до економічного чи фінансового шоку. Він вважає, що, у випадку раптового колапсу економіки, політична ситуація в Росії може стати загрозливою.