РНБО: На Донбасі зростає активність розвідувально-терористичних груп бойовиків

WATCH IN ENGLISH

Київ, 30 жовтня 2014 року – Бойовики продовжують атакувати позиції українських військових. Найбільше активність терористів зросла на півдні Донецької області. «Ситуація на сході України характеризується зростанням активності розвідувально-диверсійних груп противника та збільшенням інтенсивності й кількості обстрілів. По позиціям сил АТО на північно-західному периметрі околиць Донецька та донецького аеропорту здійснювалися обстріли з «Градів», артилерії, танків та мінометів. Аеропорт залишається під контролем наших бійців», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

30-10_eng

Під Маріуполем в районі Талаківки позиції українських військових двічі обстріляли з важкої артилерії та систем залпового вогню. Масованим вогнем у відповідь ворожу атаку українські військові погасили. Після цього обстріли припинилися, впродовж ночі їх не було. Ситуація в Маріуполі спокійна.

Зараз активність терористів зосереджена в районі селищ Кримське-Сокільники Новоайдарського району. На окраїні цього ж населеного пункту бойовики двічі обстріляли з мінометів український взводний опорний пункт. Блокпост під Кримським було обстріляно з мінометів 7 разів. «Біля села Петрівське Волноваського району під час руху колони сил АТО український підрозділ, який здійснював прикриття, виявив диверсійну групу терористів та вступив у бій. Частина диверсантів була знищена на місті, решту відступили. Під час цього бою загинули 3 наші військовослужбовці, один отримав поранення. Всього протягом доби загинуло 7 та поранено 11 українських військовослужбовців», – зазначив речник РНБО.

Росіяни продовжують ведення повітряної розвідки на кордоні та в районах вздовж лінії бойових зіткнень за допомогою безпілотних літальних апаратів. Учора п’ять українських компаній на базі Житомирського військового інституту ім. Корольова провели випробування українських безпілотних літальних апаратів.

Фахівцями «Укроборонпрому» за добу було відремонтовано 13 одиниць бронетехніки. Відновлено 11 бронетранспортерів БТР-4 НГУ, а також 2 бойові машини піхоти та десанту БМП-1.

Серед бойовиків виникають нові хвилі протистоянь. Учора відбулась перестрілка зі стрілецької зброї та мінометів між загонами НЗФ в районах Комінтерново та Водяне у Донецькій області. За оперативною інформацією, ватажком бойовиків так званої ДНР віддано наказ про передислокацію всіх підрозділів бойовиків з м. Донецька до м. Шахтарськ, за виключенням угрупування «Оплот». «Це викликало нову хвилю протистоянь між бойовиками «Оплоту» та іншими підрозділами. Деякі з них, а саме «Восток», «Кальміус» та «Руська православна армія» планують об’єднатись для протистояння з «оплотівцями». Тих, хто висловлюватиме іншу точку зору з цього питання, чекатиме фізичне усунення. З метою «наведення порядку» в середовищі терористів з Росії на територію АТО прибув диверсійний спецпідрозділ ФСБ РФ «Вимпел», до складу якого входить 100 осіб, які проводитимуть каральні операції серед бойовиків», – розповів Андрій Лисенко.

Черговий так званий «гуманітарний конвой» з РФ терористи планують використовувати для роздачі населенню під час самопроголошених «виборів» 2 листопада. За оперативною інформацією, керівник терористичної організації  «ДНР» Олександр Захарченко пообіцяв мешканцям розстрілювати бандитів за розкрадання і перепродаж гуманітарної допомоги. «При цьому Захарченко відзначив, що мешканцям Донбасу не слід сильно розраховувати на гуманітарну допомогу, оскільки ії на всіх не вистачить. Крім того, він запропонував мешканцям міркувати, як самим «заробити собі на їжу». Фактично Захарченко визнав факти, про які ми повідомляли: левова частка гуманітарної допомоги до мирних громадян на захоплених бойовиками територіях не доходить. Її отримують терористи для власного споживання або продаж через магазини», – додав речник РНБО.

Президент України Петро Порошенко підписав Указ, яким посилюється соціальний захист учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, а також громадян, які проживають на території Донецької і Луганської областей. Указом передбачається, що Кабінет Міністрів має розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про соціальний захист осіб, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь в АТО у складі добровольчих батальйонів, та членів їх родин; а також про зміни до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо надання права на вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів вказаних осіб.

Президент України Петро Порошенко, виступаючи на першому засіданні Ради з питань судової реформи, повідомив, що за останні дні провів велику кількість консультацій зі світовими лідерами і отримав запевнення, що вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей «не будуть визнані цивілізованим світом і кардинально суперечать українському законодавству, Мінським домовленостям і ставлять під загрозу весь мирний процес». За словами Президента, світові лідери наголошують на тому, що вибори мають відбутися виключно у відповідності з українським законодавством.

Зокрема, вчора Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом, під час якої співрозмовники заявили про неприйнятність проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей і що вони суперечитимуть українському законодавству та Мінським домовленостям.

Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні, яку призначено на посаду Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки, наголосила, що пункт 9 Мінського протоколу від 5 вересня виключає проведення будь-яких виборів на території Донбасу, які суперечать українському законодавству.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив плани збройних груп на сході України провести власні “вибори” 2 листопада. Проведення таких виборів порушує Конституцію України та її законодавство. “Ці так звані “вибори” серйозно підірвуть Мінський протокол, який має бути, якомога швидше реалізований в повному обсязі”, – йдеться в заяві Генсека ООН.

Речник верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила про те, що Європейський Союз шкодує у зв’язку з висловлюваннями міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова щодо визнання Москвою так званих місцевих виборів в Луганській та Донецькій “народних республіках”, що суперечить Мінським домовленостям. «ЄС не визнає ці вибори. Ми закликаємо Росію використати свій вплив, щоб допомогти провести місцеві вибори згідно із законодавством України», – заявила Кетрін Ештон.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн висловила переконання, що в українському конфлікті Росія «намагається як у XIX столітті здійснювати великодержавну політику» і досягати воєнним шляхом те, що не вдається політично.

Сполучені Штати підтримали позицію Франції про призупинення рішення про передачу «Містралей» РФ. Міністр фінансів Франції Мішель Сапен заявив, що умов для передачі вертольотоносця «Містраль» Росії на даний час немає.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт повідомив, що  США постачатимуть Україні високі військові технології, які допоможуть військам, що б’ються на Сході, захистити себе. “Наприклад, протимінометні радіолокаційні радарні системи, які ми будемо поставляти разом з навчанням персоналу, як ними користуватися, в найближчі місяці”, – зазначив він.

Речник Державного департаменту США Джен Псакі висловила стурбованість у зв’язку з рішенням російського суду залишити Надію Савченко під вартою ще на кілька місяців. При цьому вона підкреслила, що твердження російського суду, нібито льотчиця Савченко незаконним чином перетнула кордон Росії «є обурливими і суперечать логіці». У той же час, за її словами, відомо, що “Савченко була викрадена на сході України сепаратистами і таємно перевезена до Росії проти її волі”. Псакі назвала рішення російського суду залишити українську льотчицю під вартою до 13 лютого порушенням зобов’язань Росії в рамках Мінської угоди. “Ми закликаємо Росію негайно звільнити її”, – речник Державного департаменту США.