РНБО: Четвертий російський гуманітарний конвой перетнув кордон. Українські митники жодних документів не оформляли

WATCH IN ENGLISH

Київ, 31 жовтня 2014 року – «Сьогодні близько 7 години ранку розпочалося переміщення так званого російського гуманітарного конвою на територію України. Загалом, у двох російських пунктах пропуску – «Матвєєв Курган» та «Донецьк» – спостерігалось переміщення 76 автомобілів та 147 осіб. Українські прикордонники, які працюють на цих пунктах у рамках міжвідомчих робочих груп, здійснили лише візуальний огляд транспортних засобів і вантажу. Митне оформлення вантажу не поводилося, оскільки немає жодної інформації хто буде його отримувати. За оперативними даними, левова частка вантажу призначена для забезпечення підрозділів бойовиків, оскільки у них є проблеми з постачанням. Частину продуктів росіяни планують перед телекамерами роздати місцевим мешканцям під час псевдовиборів 2 листопада», – заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в оформленні та переміщенні вантажу. За словами речник РНБО російська сторона порушила вимоги міжнародного та українського законодавства щодо переміщення товарів гуманітарної допомоги.

31-10_eng %281%29

Аналіз отриманих даних говорить про тенденцію до збільшення активності розвідувально-диверсійних груп та інтенсивності обстрілів з боку терористів та російських військ. Посилились обстріли контрольованих українською владою населених пунктів Луганської області, переданих до Новоайдарського та Попаснянського районів. У Донецькому аеропорту та в районі Авдіївки бойовики сім разів обстріляли позиції сил АТО з систем залпового вогню, мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї позиції українських військових. Тривають обстріли під Дебальцеве та селищем Тоненьке. «Окрім цього терористи обстріляли наші позиції у Донецькій області в районі селищ Нікішине, Вуглегірськ, Ольховатка, Майорськ, Красногорівка, Миколаївка, Кірове; та у Луганській області в районі населених пунктів Сокільники, Трьохізбенка, Щастя, Кримське, Золоте, Міус, Новогригорівка, Попасна, Чорнухине.

За минулу добу один український військовий загинув, ще 4 отримали поранення. Вчора вдалося звільнити ще одного українського військового, який був поранений у бою і перебував у терористів.

Росіяни продовжують перекидати особовий склад та техніку наступального характеру на території Донбасу, підконтрольні бойовикам. Ця техніка концентрується на донецькому напрямку. Факти ведення повітряної розвідки за допомогою безпілотників були зафіксовані в районі селищ Сартана,  Велика Новосілка у Донецькій області. Ще один безпілотний літальний апарат виявлений прикордонниками на придністровському сегменті українсько-молдовської ділянки кордону поблизу українського селища Садове у Одеській області.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти громадянина Російської Федерації Михайла Порєчєнкова за ст.258-3 Кримінального кодексу України за участь у терористичній діяльності так званої «ДНР». «У рамках свого візиту на підтримку «ДНР» російський актор Порєчєнков відкрив вогонь по українським позиціям з бойової точки терористів поруч з донецьким аеропортом. Звертаємо Вашу увагу, що під час обстрілу позицій українських військових у Донецькому аеропорту громадянин Порєчєнков був у касці з написом «Преса», що грубо порушує журналістські стандарти та зайвий раз підкреслює характер участі російської преси у конфлікті в Україні», – зазначив полковник Лисенко.

Учора у Донецьку бойовики різних збройних угрупувань обстрілювали одне одного з артилерії. У результаті цієї перестрілки загинув 1 мирний мешканець, ще 1 отримав осколкові поранення.