РНБО: Кількість важкої військової техніки на територіях, які контролюють бойовики, постійно збільшується

WATCH IN ENGLISH

Київ, 10 листопада 2014 року – До районів, які контролюються бойовиками, не припиняється надходження з території РФ значної кількості військової техніки та особового складу. Зберігається концентрація військової техніки бойовиків та ЗС РФ вздовж лінії розмежування. «8 листопада  зафіксовано пересування з РФ у напрямку Сніжного Донецької області двох колон техніки у складі близько 50 тентованих КАМАЗів. Майже кожна буксувала артилерійську установку. Представники моніторингової місії ОБСЄ знову зафіксували наявність колон військової техніки на територіях, підконтрольних терористам. Вчора спостерігачі зафіксували конвой з 17-ти вантажівок ЗІЛ, біля Свердлова, що на 15 км на схід від Донецька. 5 вантажівок транспортували системи залпового вогню «Град». Ще один конвой вантажівок КАМАЗ спостерігачі зафіксували біля Зугресу. 12 з них транспортували 122-міліметрові гаубиці. Ця інформація міститься в офіційному звіті ОБСЄ», – повідомив під час прес–брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.   

За оперативною інформацією з Російської Федерації до Донецька завезено нові автомати АК-74 з лазерними прицілами. Також надходить інформація про надходження  найближчим часом сучасних снайперських гвинтівок.

map_1011

Протягом доби найактивніші обстріли та напади на позиції сил АТО відбувалися на Дебальцевському напрямку. Біля селища Ольховатка з РСЗВ БМ-21 «Град» бойовиками був обстріляний базовий табір ЗСУ. Також з «Градів» та мінометів бойовики тричі обстрілювали українські позиції біля села Нікішине, чотири рази з у районі Новоорлівки, тричі біля Чоронухиного, та сім разів біля селища Міус. З танків та артилерії бойовики обстріляли позиції сил АТО біля населених пунктів Рідкодуб, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Кам’янка, Дебальцеве.

На Донецькому напрямку бойовики позиції українських військових на території аеропорту двічі обстріляли з артилерії та стрілецької зброї. З мінометів та гранатометів обстріляні позиції біля селищ Авдіївка, Піски, Красногорівка, Майорське, Славне. На цьому ж напрямку з танків, гранатометів, мінометів, стрілецької і снайперської зброї терористи обстріляли блокпост біля села Ленінськ. Українські військові відбили атаки ворога та знищили його розвідані вогневі точки.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли позиції сил АТО поблизу населених пунктів Золоте, Нижнє та Трьохзібенка. Нацгвардійці відбили атаку на блокпост біля с.Кримське. «У цьому районі в районі перехрестя доріг Фрунзе – Олександрівське – Слов’яносербськ Луганської області також виявлено велике скупчення техніки та живої сили противника. Сили АТО фіксують переміщення колони та будуть діяти адекватно», – додав полковник Лисенко.

На Луганському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли українські позиції біля села Кряківка, з мінометів позиції біля селища Станично-Луганське та із снайперської зброї ротний опорний пункт на території ТЕС міста Щастя.

На Маріупольському напрямку учора прикордонники зафіксували 1 безпілотний літальний. Поблизу сіл Орловське та Гранітне бойовиками з мінометів були обстріляні ротні опорні пункти сил АТО. «На відстані 500 метрів від блокпосту бойовиків розташованого при виїзді з Новоазовська у напрямку Маріуполя виявлено позицію ЗРК «Панцир» російського виробництва. Наголошуємо, що такі комплекси навіть теоретично не можуть знаходитися на озброєнні ЗС України», – пояснив Андрій Лисенко.

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 5 – поранено.

Терористи не припиняють обстріли населених пунктів з мирними мешканцями. Найбільш напружена ситуація склалася поблизу селища Чорнухине Попаснянського району Луганської області, яке протягом учорашнього дня п’ять разів обстрілювали із систем залпового вогню «Град». «У результаті сильно пошкоджена система електро-, газо-, водо- та теплопостачання, є зруйновані житлові будинки. В Чорнухиному назріває гуманітарна катастрофа, а підійти туди поки неможливо через бойові дії», – підкреслив речник РНБО.

На кордоні районів проведення АТО ДСНС України продовжує забезпечувати роботу 4 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньо переміщених осіб, а саме: у Донецькій області – в районі міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області – в районі міст Сватове та Лисичанськ.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що останні звіти Спеціальної місії з моніторингу ОБСЄ в Україні про рух конвоїв в утримуваних терористами областях являють собою дуже тривожний розвиток ситуації. «Це відбувається на додаток до повідомлень про важкий нічний обстріл у Донецькій області, і звітів останнього тижня про збільшення рухів військ та техніки», – заявила вона.

Державний секретар США Джон Керрі за результатами зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у ході саміту АТЕС не виключив можливості введення нових санкцій проти Росії, зауваживши, що це питання залежатиме від майбутніх рішень Кремля.

Сенатор США Джон МакКейн, коментуючи повідомлення про пересування російських військ і важкої техніки вглиб території України, заявив, що  “Росія порушила угоди про припинення вогню і знову поставляє проросійським сепаратистам в Україні військову техніку та озброєння. Ні для кого не стало сюрпризом повідомлення, що великі колони російських танків, артилерії та військового персоналу повернулися назад у східну Україну”, – заявив МакКейн. “Це має призвести до негайного посилення санкцій США та ЄС щодо РФ”, – додав сенатор.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що ситуація на сході Україні знову погіршується. “На жаль, ситуація знову серйозна. Гадаю, що ми маємо закликати всіх, хто залучений у цей конфлікт, а також російську сторону, щоб знову повернутися до умов мінського протоколу”, – наголосив керівник німецького зовнішньополітичного відомства.