РНБО: Інтенсивність обстрілів українських позицій у зоні АТО залишається високою

WATCH IN ENGLISH

Київ, 23 листопада 2014 р. – Терористи продовжують порушувати режим припинення вогню, і українська армія завдає ударів у відповідь – про це заявив заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Володимир Полевий на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Володимир Полевий повідомив, що обстановка в районах проведення АТО залишається напруженою, і кількість обстрілів в останні дні не змінюється. На Дебальцевському напрямку бойовики неодноразово завдавали ударів по позиціям українських військових з реактивних установок «Град» в районі м. Дебальцеве, с. Орлово-Іванівка, смт Оленівка та смт Ольховатка. Терористи обстрілювали з артилерії опорні пункти та блокпости сил АТО в районі м. Вуглегірськ, с. Новогригорівка, с. Міус та з мінометів – поблизу смт Чорнухине. Українські військові завдають удари у відповідь, бойовики понесли істотні втрати. На Донецькому напрямку впродовж доби бойовики з мінометів, зенітних установок, гранатометів та артилерії обстрілювали позиції українських військових в районі міст Авдіївка та Красногорівка, селищ  Опитне, Веселе, Піски, Тоненьке та Невельське. Захисники донецького аеропорту продовжують утримувати об’єкт під контролем. На Луганському напрямку терористи з установок «Град» обстріляли командний пункт та спостережні пости наших військових у передмісті м. Щастя. Обстріл вівся зі сторони н.п. Весела Гора. Бойовики завдали обстрілів з  танків, артилерії, гранатометів, мінометів та снайперської зброї по опорним пунктам сил АТО поблизу смт Станиця Луганська, Трьохізбенка, Ольхове, Сокільники. В районі Бахмутівської траси терористи завдали мінометних ударів в районі с. Кримське та обстріляли позиції сил Національної гвардії. На Маріупольському  напрямку вчора в цілому було порівняно спокійніше, ніж на півночі.

Представник РНБО заявив, що відомостей про втрати серед українських військових за минулу добу не надходило. Українські силовики проводять активні заходи з підготовки до вирішення бойових завдань у зимовий період. Збройних сутичок на українсько-російському кордоні за межами зони АТО також не було.

Володимир Полевий розповів, що 22 листопада на звільнених територіях Донбасу, як і в інших регіонах України, відбулися заходи з вшанування пам’яті жертв Голодоморів. Місцеві жителі  висловлювали жаль, що внаслідок дій Росії їхні земляки знову опинилися під загрозою голоду. Також РНБО володіє інформацією, що сьогодні у ряді населених пунктів, які захоплені терористами, місцеві мешканці збираються провести акції протесту перед адміністративними будівлями. Люди вимагають від бойовиків забезпечити виплату пенсій та видати гуманітарну допомогу. Невдоволення місцевих мешканців посилюється у зв’язку з поширенням інформації про розкрадання грошей, що завозяться з Росії, керівниками терористичних угруповань, зокрема «козаків».

Під час прес-брифінгу було продемонстроване відео з камери спостереження, на якому зафіксований рух вулицями Донецька білої вантажівки КамАЗ у супроводі двох військових тягачів з гарматами. Це вкотре підтверджує, що у російських «гуманітарних конвоях» до терористів надходить зброя та боєприпаси. Водночас бойовики перешкоджають доставці української гуманітарної допомоги на окуповані території. За добу в регіонах України тимчасово розміщено – 2253 особи, які виїхали з зони АТО, у тому числі 448 дітей, 848 інвалідів та осіб похилого віку. Загалом з Донбасу переселено близько 458 тис. осіб, у тому числі понад 124 тис. дітей, 92 тис. інвалідів та осіб похилого віку. З території тимчасово окупованого півострова Крим виїхали 19,5 тис. осіб.

Представник РНБО повідомив, що за минулу добу піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 273 одиниці боєприпасів, з них:  артилерійських снарядів – 7, мінометних мін – 4; бойових гранат та мін – 14; інших вибухонебезпечних предметів – 248; обстежено 4,2 га територій. Загалом вже обстежено близько 1543 га територій, виявлено та вилучено 28 400 одиниць боєприпасів.