РНБО: Терористи обстріляли патруль спостерігачів місії ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 листопада 2014 года – Ситуація у зоні антитерористичної операції залишається напруженою і суттєвих змін не зазнала. Підтверджуються факти прибуття нових підрозділів російських військ. Також триває нарощення сил ворога на донецькому напрямку – можливо йде підготовка до чергового наступу терористів та російських військ на Донецький аеропорт. «Учора опівдні терористи обстріляли патруль з трьох спостерігачів місії ОБСЄ під час переміщення між блокпостами української армії в районі селищ Кірово і Шуми, що на північний схід від Донецька. За офіційним повідомленням ОБСЄ, після того як один із спостерігачів вийшов з автомобіля, з південного сходу (де знаходяться позиції проросійських терористів), був здійснений постріл з реактивного гранатомета. Снаряд впав в 150 метрах від автомобіля. Через дві секунди пролунало кілька пострілів з 23-мм зенітної гармати, снаряди впали у двох-трьох метрах від автомобіля. Постраждалих в результаті обстрілу немає. Україна засуджує атаку з боку проросійських сепаратистів на членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

map_2711

Головні напрями ударів та обстрілів російських найманців залишилися без змін. Українська артилерія застосовувалася 36 разів та виключно у відповідь на вогонь терористів. На Донецькому напрямку впродовж доби бойовики з реактивних установок «Град» завдали удару по позиціям українських військовослужбовців поблизу села Новокалинове Ясинуватського району. З артилерії та мінометів терористи обстрілювали опорні пункти та блокпости сил АТО в районі населених пунктів Авдіївка,  Піски, Опитне, Веселе, Красногорівка, Березове, Тарамчук, Новомихайлівка. У передмісті Горлівки бойовики обстріляли наші позиції з мінометів та зенітних установок біля села Шуми.

Зростає напруження поблизу міста Первомайська та в районі Бахмутівської траси. «З «Градів» обстріляні опорний пункт під Попасною, позиції поблизу міст  Золоте та Гірське та селищ Трьохізбенка та Фрунзе. Поблизу села Кримське опорний пункт та блокпост обстріляли з артилерії та мінометів», – зазначив речник РНБО.

З установок «Град» та гранатометів обстріляні позиції під  Щастям. Учора на ділянці Станично-Луганська прикордонники знову зафіксували політ безпілотника на напрямку «Єлань (РФ) – Камишне (Україна)». Після цього з артилерії, мінометів та гранатометів обстріляні наші позиції поблизу селища Станиця Луганська та Вільхове.

Наші артилеристи влучним вогнем знищують вогневі точки терористів.

Загалом протягом доби бойовиками здійснено 50 обстрілів сил АТО, внаслідок яких поранено 5 українських захисників. Загиблих серед українських військових немає.

Минулої доби бойовики продовжили наносити вогневі удари по населених пунктах на контрольованій Україною території Луганської області. Під обстріли з різних видів зброї – артилерії, систем «Град» та мінометів потрапили населені пункти Кримське, Щастя, Станиця Луганська, Чорнухине, Трьохізбенка, Золоте, Гірське. За минулу добу до штабу АТО надійшла інформація про загибель 2 та поранення 8 цивільних осіб.

 Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Головнокомандувачем Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі, Командувачем Збройними Силами США в Європі генералом Філіпом Брідлавом. Філіп Брідлав заявив, що в Альянсі занепокоєні бойовими можливостями російських військ, що дислокуються на кордоні з Україною, оскільки вони мають реальні можливості перетнути російсько-український кордон і забезпечити постійне постачання необхідного озброєння бойовикам на Донбасі. Філіп Брідлав зазначив також, що Росія нарощує в анексованому Криму військову присутність, перекидання крилатих ракет і ракет «земля-повітря» в Крим змінює розстановку військових сил у чорноморському регіоні, і НАТО побоюється, що Росія може використовувати Крим як плацдарм для нападів. В Північноатлантичному альянсі також перевіряють, чи не перекидається в Крим атомна зброя.

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Міністром закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом. Міністр закордонних справ Швеції повідомила, що її країна продовжуватиме надавати Україні підтримку, зокрема, надасть гуманітарну допомогу регіонам Донбасу, які постраждали від дій бойовиків. За її словами, Швеція твердо й рішуче підтримуватиме Україну і санкції проти Росії, які ухвалено в ЄС.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що агресивні дії РФ в Україні є загрозою європейському мирному устрою, оскільки «нічим не можна виправдати анексію Криму, як і пряму чи непряму участь Росії у бойових діях на Сході України у Донецьку та Луганську, що є грубим порушенням міжнародного права».

Міністр оборони Канади Роб Ніколсон заявив про наміри канадського уряду додатково виділити $11 млн. для надання українській армії нелетальної військової допомоги. Ці кошти будуть спрямовані на підготовку кадрів, закупівлю захисного спорядження, зимової форми одягу, обладнання знищення вибухових речовин, обладнання зв’язку, придбання приладів нічного бачення та біноклів, обладнання мобільного польового госпіталю, а також на підготовку медичних кадрів. За словами канадського міністра, це є прямою відповіддю на прохання міністра оборони України. Сьогодні вже відправлено літаком першу партію обмундирування, розрахованого на 30 тис. українських військовослужбовців. Інше обладнання буде відправлено морем на початку наступного року.