Моніторинг українських медіа за 28 січня 2015 року

Незважаючи на жорстку позицію і останнє рішення ПАРЄ позбавити Росію права голосу в асамблеї до вересня 2015 року, Захід поки не вирішується посилювати санкції. Слід, утім, зазначити, що після обстрілу Маріуполя заяви західних держчиновників стали більш жорсткими по відношенню до Росії, але у Москви поки достатньо впливу, щоб стримувати посилення заходів. Завтра Рада ЄС буде розглядати питання про продовження санкцій проти Росії, а також їхнє посилення і розширення санкційного списку. Проти намірів різко виступає Греція, де до влади прийшла проросійська партія, яка демонструє готовність блокувати прийняття рішення.

Слід звернути увагу на те, що, згідно з місцевим сайтом Маріуполя, із рішення Маріупольської міськради, яка 27 січня визнала Росію країною-агресором, а “ЛНР” і “ДНР” терористами, зникли ключові слова. В остаточному документі, розміщеному вже вранці 28 січня на сайті міськради, про Росію не було сказано ні слова.
Різкий, а подекуди пост з матюками Юрія Бірюкова про ухилення від мобілізації в Західних областях, який він вже вилучив зі своєї сторінки на Фейсбуці, отримав дуже багато критики, як в мережі, так і на сайтах. Так, керівник проекту Insider Сергій Щербина  
написав, що якби влада чітко пояснила, навіщо потрібно воювати, було б правильно. «Мужики не розуміють. Що робимо – домовляємося або воюємо? Якщо воюємо, то наступаємо або відступаємо? Що відбувається взагалі – АТО чи війна? Терористи або не терористи? Донецьк беремо або в посадці сидимо без наказу стріляти, п’ємо горілку і ловимо міни?», – написав Щербина. Юрій Бутусов, у свою чергу, на сайті Цензор.нет прямо  написав, що своїм статусом Бірюков «висік Петра Порошенка, радником якого є».

ВІЙНА. ДІЇ В ЗОНІ АТО.

В Авдіївці, яка знаходиться недалеко від Донецька,   декілька днів не стихає артилерія. Місто знаходиться під контролем України та посилено обстрілюється з боку бойовиків. 26 і 27 січня обстріл був настільки сильним, що руйнування з’явилися майже у всіх районах міста. Снаряди потрапили в житлові будинки, магазини, лікарні, бібліотеки, дитячий садок. У місті пошкоджено комунікації, проблеми з опаленням, вже довгий час немає електрики.
Дві літні жінки загинули в результаті обстрілу Попасної козаками так званої “ЛНР”. Також після обстрілу бойовиками пошкоджено одне з містоутворюючих місцевих підприємств – вагоноремонтний завод.

МИРНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ.
Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо Росії, в якій таки наклала на РФ дипломатичні санкціїпозбавивши росіян права голосу в ПАРЄ. Російська делегація заявила, що  припиняє свою участь в деяльності ПАРЄ   та будь-які контакти із асамблеєю до кінця року. Керівник делегації Олексій Пушков підкреслив, що російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Савченко або свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ. Він також повідомив, що Москва серйозно розглядає можливість виходу з Ради Європи, тобто припинення участі в Європейській конвенції з прав людини. Раніше ПАРЄ прийняла поправку до резолюції щодо Росії, в якій закликала російську владу «протягом 24 годин звільнити Надію Савченко».

Reuters повідомляє, що 29 лютого Рада ЄС проведе позачергове засідання у зв’язку із погіршенням ситуації в Україні, на якомурогляне продовження санкцій проти Росії до вересня 2015 року і також підготує варіанти їхнього посилення, а також розширений санкційний список. За інформацією ЗМІ, на шляху нових санкцій може стати Греція. Новий прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас, який є главою проросійської партії Syriza, якаперемогла на виборах,не підтримав заяви лідерів країн Євросоюзу щодо обговорення та введення нових санкцій проти Росії.
Радник державного секретаря США Вікторія Нуланд заявила, щосвобода і мир уЄвропі напряму залежить від України. У США заявили, щоготовізробити нові кроки по підсиленню тиску  на Росію. Хельсинки готові ввести нові санкції проти РФ, якщо буде необхідно, проте країна не має ясної картини того, що відбувається, заявив міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя. Міністр економіки і віце-канцлер ФРН, лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Зігмар Габріельвисказав незгоду з приводу посилення санкцій ЄС проти Росії. Політик впевнений, що ще не настав час замислюватися над новими штрафними заходами.
Financial Times пише, щоПутін більше не намагається добитися створення автономної області Україниабо одержати геополітичні козирі. Вирішивши, що Київ назавжди вийшов з-під впливу Москви, він намагається створити нову державу-маріонетку, яка буде здатною економічно існувати і не буде підкорятися Києву. На думку директора Королівського інституту об’єднаних служб в Лондоні Джонатана Эйала, будь-які спроби мирно врегулювати конфлікт в Україні проваляться, оскільки Путін цілеспрямовано намагається створити так звану “Новоросію”.

ДІЯЛЬНІСТЬ ПАРЛАМЕТА. РОБОТА УРЯДУ.
Міністерство економічного розвитку і торгівлі має намірліквідувати державне агентство “Укрекоресурси” у зв’язку зі скаргами на його діяльність від великої кількості бізнес-асоціацій. «Дзеркало тижня» відзначило, що Бродський і Шеремета намагалися ліквідувати одну і ту ж корупційну схему. Однак у підсумку не змогли нічого довести, поплатившись своїми постами.

СТАБІЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ.
Уряд Канади вирішив виділити Україні додатковий кредит на 200 млн канадських доларів ($160 млн). Про це йдеться в заяві прем’єр-міністра Канади Стівена Харпера.
США і Україна підписали деклараціюпро надання Україні кредитних гарантій на суму $ 1 млрд у першій половині 2015 року. Питання про надання ще $ 1 млрд буде вирішено конгресом США найближчим часом.

ДЕРЖАВА І ФПГ. СПРОБИ ПЕРЕДІЛУ ЕКОНОМІКИ
Hubs пише, щоРінат Ахметов купив в італійській MarazziGroup Торецьке глиняне родовище, тим самим закріпившись на ринках Італії та Росії.
«Інтерпайп» українського мільярдера Віктора Пінчука  відмовляється від  російського ринку. Втрата російського ринку дорого обійдеться групі. Виручка «Інтерпайпу» в 2013 році – $1,52 млрд, випливає зі  звіту компанії, опублікованому блогером, Джоном Хелмером. У Росії компанія продала продукції на $405,8 млн – 26% усієї виручки. У компанії не підтверджують достовірність документа. Роком раніше продаж труб та коліс у Росію принесла корпорації $496 млн.

Перший аукціон з продажу вітчизняної нафти за  новими правилами було заблоковано “Укрнафтою“, яка вирішила, що ціна на їхні ресурси дуже висока. В результаті аукціон довелося перенести на 6 лютого. Тепер компанії доведеться пояснювати Генпрокуратурі, чому вона порушила закон, який зобов’язує добувача продавати нафту щомісяця.

Телеканал “112”, якийпов»язуютьіз близьким до “сем»ї” Януковича Віталиєм Захарченком, хочуть продати за $30 мільйонів . Про це повідомляє “Лігабізнесінформ” із посиланням на двох топ-менеджерів інших телеканалів. За інформацією видання, розглядається також часткова продаж телеканалу з правом управління його редакцією. Телеканал «112» інформацію спростовує.

ІНШІ ВАЖЛИВІ НОВИНИ.
Із рішення Маріупольської міськради, яка 27 січнявизнала Росію країною-агресором, а “ЛНР” и “ДНР” терористами, зникли ключові слова. Про це пише місцевий сайт  0629 . Згідно з інформацією, увечері 27 січня на сайті міськради з’явилася інформація, що Маріупольська міська рада визнала Росію країною-агресором. “Але вночі щось сталося, і мер Маріуполя разом з секретарем міської ради змушені були провести деякі маніпуляції”, – зазначає видання. В остаточному документі, розміщеному вже вранці 28 січня на сайті міськради, про Росію не було сказано ні слова.
Посилаючись на співрозмовників в силовому відомстві «Українська правда» повідомила, щоГенадія Воробйова можутьпризначити новим начальником Генштабу після того, як Муженко себе остаточно скомпрометував після операції в Донецькому аеропорту.

У Кривому Розі декілька сотень людей провели мітинг під стінами міськради, після чого зайшли в будівлю і розташувалися в залі засідань, повідомляють місцеві ЗМІ. У будівлі були представники міліції і батальйону “Кривбас”, але вони не чинили опору мітингувальникам. Ініціативна група громадян поспілкувалася з заступником міського голови Юрія Вілкула – Олександром Фіщенком, висловивши йому свої претензії. В оприлюдненому зверненні до президента України Петра Порошенка, який склали активісти, йдеться про зловживання з боку місцевої влади. На думку протестувальників, місцева влада “грабує бюджет міста” ігнорує вимоги громадськості.

Сума заблокованих коштів на рахунках нерезидентських компаній “сім»ї Януковича” склала $ 1,42 млрд, у тому числі на території України $ 1,37 млрд, повідомляє прес-служба Державної служби фінансового моніторингу.

В Таллінніпочав працювати телеканал ARU TV, який поставив собі за мету боротися проти пропаганди Росії. Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita, відзначаючи, що заснував телеканал білоруський громадський діяч Павло Морозов.