Моніторинг українських медіа за 29 січня 2015 року

Незважаючи на успіх ЄС у переконуванні Греції не ветувати нові санкції проти Росії, про що раніше писали ЗМІ, Афіни залишаються одними з основних союзників Москви. Ціпрас першим запросив у грецький уряд посла Росії Андрія Маслова, щоб обговорити свої занепокоєння через санкції. Крім того, новий прем’єр Греції в травні називав Україну “неонацистською” і критикував санкції проти Росії. Глава МЗС країни сьогодні висловився за «федералізацію» України. The Daily Beast, у свою чергу, повідомляє, що дедалі міцніший союз Росії і Китаю є одним із найважливіших геополітичних подій століття, а Пекін прийняв рішення підтримати російську економіку у що б то не стало.
Слід звернути увагу на казус, який стався
через неправильний заголовок новини з брифінгу начальника Генштабу Віктора Муженка. На прес-конференції він, відповідаючи на питання, наскільки українська армія готова до активних наступальних дій, заявив, що на сьогоднішній день українська армія воює тільки з окремими військовослужбовцями з Росії, а не з підрозділами регулярної російської армії. «5 канал» був перший, хто опублікував новину із заголовком «Україна не має доказів масової участі збройних сил РФ в боях на Донеччині» (зараз новину з сайту прибрали). Після цього новину з яскравим заголовком передрукували багато видань. На Муженка і Порошенка обрушилася критика в соціальних мережах. Журналісти, які розібралися в цій плутанині, пишуть, що ЗМІ самі завдають країні більшої шкоди.

ВІЙНА. ДІЇ В ЗОНІ АТО.

 

Танки проросійських бойовиків прорвалисядо Углегорська, там іде бій, повідомив волонтер Олексій Мочанов на своїй сторінці в Facebook вдень у четвер, 29 січня. Інформацію про бій у місті підтверджують у штабі АТО. За інформацією Мочанова з передової, ворог увірвався в Вуглегірськ з боку Горлівки через утримуваний українськими силами блок-пост – “увійшли їхні танки і піхота”. За наявною інформацією, в місто також зайшов батальйон Нацгвардії, за допомогою якого атаку вдалося відбити. Йде зачистка міста від бойовиків. Зранку в штабі АТО заявили, що українські військові  продовжують бої за УглегорськСводка подій Східного фронту за 28 січня.

ЗМІ повідомили, що глава Генштабу Віктор Муженко заявив, що в Генштабіне бачуть сенсу боротися за адміністративну зону донецького аеропорту в її нинішньому зруйнованому стані, азбройні сили України не б»ються з регулярними частинами збройних сил Россії“На сьогодні у нас є факти участі російських військовослужбовців, громадян РФ у складі НВФ в бойових діях. Бойових дій із підрозділами регулярних військ російської армії ми не ведемо”, – повідомив Муженко. Ефір із Муженкомрізко розкритикував депутат Борис Філатов, написавши у своєму Фейсбуці: «Ну як вам останній виступ Муженка? Тепер переконалися, що депутатські крики і обурення журналістів, це не просто “підступи недоброзичливців Петра Олексійовича”? У Петра Олексійовича головний його недоброзичливець – власне прагнення тримати біля себе відданих і виконавчих ідолів». Статус Філатова вже «залайкали» 5,500 людей.
У той же час Дмитро Ярош заявив “Громадському ТБ”, що
добровольці і частина військових можуть створити “паралельний Генштаб”.

 

МИРНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ.

 

Засідання групи із мирного урегулювання конфликту на Сході України пройде в Мінську 30 січня,  повідомляє МЗС Білорусії. В ДНР і ЛНР вже підтвердили готовність до зустрічі. «Ми підтверджуємо свою готовність до завтрашньої зустрічі в Мінську. Ми готуємо проекти рішень на основі обговорень, що відбулися в понеділок у Донецьку за участю А. Захарченка, В. Теслярського і В. Медведчука», – йдеться в тексті заяви. Раніше президент України Петро Порошенко закликав контактну групу по Донбасу терміново організувати нову зустріч.

За даними ЗМІ, Греція збиралася ветувати нові санкції проти Росії, але до голосування з’явилися обнадійливі повідомлення від німецьких чиновників. Спочатку голова ЄвропарламентуМартін Шульц відвідав Афини,  де зустрівся із новопризначеним прем’єром, пообіцявши поговорити з ним «віч-на-віч». Пізніше глава МЗС НімеччиниФранк-Вальтер Штайнмайєр провів 20-хвилинну зустріч із своїм грецьким колегою і заявив, що вже “менше стурбований”. Пізніше міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзувирішили продовжити до вересня поточного року термін дії персональних санкцій проти Россії по відношенню до приватних осібта компаній у зв’язку із ситуацією в Україні, введених у березні 2014 року. Міністри також вирішили доручити Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій протягом тижня зробити пропозицію про доповнення цих списків новими особами і компаніями, зазначила Могеріні. Незважаючи на стримування Греції, глава МЗС країнивисказався за «федералізацію» України. The Daily Beast, у свою чергу, повідомляє, що  союз Россіїі Китаю, що зміцнюється, є одним із найбільш важливих геополітичних подій століття, а Пекін прийняв рішення підтримати російську економіку, у що б то не стало.

Економіст Джордж Сорос і французький філософ Бернард-Генрі Леві продовжують писати статті про Україну в міжнародну пресу. Після Financial Times їхнястаття вийшла в одній із найвпливовіших газет Германії Frankfurter Allgemeine. Автори пишуть, що Росія робить все, щоб «задушити нову Україну в зародку», тому Захід повинен допомогти провести в Україні реформи.

РЕФОРМИ.

Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва має намір очистити банківську систему країни від “олігархічних” схем, повідомляється на веб-сайті НБУ. У рамках реформування банківської системи України, Національний банк має намір боротися з корупцією, як у НБУ, так і в банківському секторі в цілому. Зокрема, НБУ має намір очистити систему від олігархічних схем функціонування комерційних банків.

ДЕРЖАВА І ФПГ. СПРОБИ ПЕРЕДІЛУ ЕКОНОМІКИ.

Київський апеляційний адміністративний суд 28 січнязадовільнив апеляційну скаргу Держслужби геології та надр на рішення Окружного адміністративного суду Києва і позбавив ТОВ “Голден Деррік” 19 спецдозволів на видобуток нафти і газу.
Ізраїльське видання повідомило, що в новій країні проживання збіглого українського екс-міністра Едуарда Ставицько
розслідують законність одержання ним громадянства.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що енергохолдинг ДТЕК, підконтрольний бізнесменові Рінату Ахметову,використовує акції протестів шахтарів для тиску на Міністерство енергетики та вугільної промисловості.  

 

ІНШІ ВАЖЛИВІ НОВИНИ.

Федеральна служба безпекивідкрила нову справу проти української льотчиці Надії Савченко, повідомляє її адвокат Ілля Новіков. За його словами, справу відкрили за незаконний перехід кордону РФ – стаття 322 Кримінального кодексу РФ.
Головна військова прокуратура
 оголосила про підозру колишньому керівнику “Укрспецекспорту, звинувативши його у розкраданні 7 млн 428 тис доларів коштів держконцерну, повідомляє прес-служба ГПУ з посиланням на генпрокурора Віталія Ярему.

Заступник Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз затриманий у  Криму за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях.

Найбільші суми рефінансу Нацбанк видав під керівництвом Кубіва, отримали – держбанки, Коломойський, Лагун і Бахматюк. Гонтарєва і справді виявилася “найскупішою” у видачі засобів. Позмагатися з Кубівом може хіба що тільки “сімейний” Соркін.

МІЖНАРОДНІ НОВИНИ.

Міжнародне рейтингове агентство Standard&poorsпонизило рейтинги Москви із рівня “ВВВ-” до так званого “сміттєвого” рівня – “ВВ+”. Прогноз по рейтингах – “негативний”. Рішення послідувало услід за зниження суверенного кредитного рейтингу Росії. Поряд із Москвою, S&P знизило рейтинги рівня “ВВ+” і ряду інших російських міст, серед яких Санкт-Петербург.
Датська пивна компанія Carlsberg, яка є четвертим у світі виробником пива,
вирішила закрити дві пивоварні в Росії. Як повідомляє Financial Times, компанія відмовилася від виробництва в Челябінську і Красноярську. Таким чином, потужності компанії скоротяться на 15%, а до 6 тисяч російських працівників залишаться без роботи.

Мешканку Смоленської областізвинуватили у державній зраді, коли вона повідомила в українське посольство про можливе переправлення регулярних військ РФ на схід України під виглядом “відрядження”.  Як повідомляє в своєму розслідуванні “Комерсант”, відповідна справа зареєстрована у базі даних на офіційному сайті суду, а сама обвинувачена була етапована до Москви.