Давід Сакварелідзе: Генеральна прокуратура стане відкритим та прозорим органом

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 лютого 2015 року – Інститут прокуратури в Україні має залишити свою закритість та корупційну діяльнсть у минулому та перетворитись на відкритий і прозорий орган влади, що служить українському народу. Для цього необхідно звільнити прокуратуру від зайвих функцій, які залишились з радянських часів та сконцентруватись на двох задачах: боротьба з корупцією та кваліфікований нагляд за слідством. Про це заявив нещодавно призначенний заступник Генерального прокурора України Давід Сакварелідзе під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Рік тому українці вперше показали, що готові покласти життя заради свободи та побудови суспільства з діючими законами. Генеральна прокуратура потребує антикорупційних реформ в першу чергу”, – наголосив пан Сакварелідзе.

Заступник Генерального прокурора займатиметься кадровою політикою та питаннями євроінтеграції. “В Україні є багато талановитою молоді як в правоохоронних органах, так і в приватному секторі, яких потрібно долучати до реформування прокуратури,” – сказав Сакварелідзе. Насамперед планується суттєве скоречення штату ГПУ. Сакварелідзе розповів, що під час реформування грузинської прокуратури кількість робітників була скорочена з 1,850 до 350. Таким чином стане можливим знищення корупції в органі за допомоги збільшення зарплат. “Коли я прийшов працювати до Генпрокуратури Грузії у 2002 році, я отримував $20, але після реформ ми змогли збільшити рівень заробітних плат працівників до $700 у 2012 році”, – пояснив Сакварелідзе.

Давід Сакварелідзе досі залишається кандидатом на пост Голови Антикорупційного бюро. Наразі також планується створення антикорупційного офісу в апараті ГПУ. Сакварелідзе анонсував презентацію плану реформування Генпрокуратури вже наступного понеділка, 23 лютого. “Українське суспільство заслуговує на ефективну правоохоронні органи, і я готовий долучитися до створення нової відкритої системи”, – завершив пан Сакварелідзе.