Карітас України: 23 тисячі переселенців зі сходу України отримають гуманітарну допомогу на суму 2 мільйони євро

WATCH IN ENGLISH

Київ, 3 березня 2015 року – Міжнародний фонд Карітас України розпочинає нову програму допомоги задля забезпечення базових потреб постраждалим від бойових дій на сході України. Про це заявив на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі президент Карітас України Андрій Васькович.  За його словами, допомога буде спрямована на переселенців, що переїхали до Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська, Краматорська,  Одеси та Києва. Також планується створення мобільної групи для надання допомоги людям за лінією фронту, тобто тим, хто проживає у зоні бойових дій.  «Уряд Німеччини виділив 2 мільйони євро на допомогу вимушеним переселенцям. З цією підтримкою ми зможемо допомогти приблизно 23 тисячам осіб. Це кошти для першочергових потреб: фінансова допомога для проживання, харчування, купівлі одягу, медичних потреб, а також для надання їм психологічної та юридичної допомоги», – зазначив Андрій Васькович.

Григорій Селещук, координатор проекту допомоги вимушеним переселенцям пояснив, що робота їхньої програми, передусім, направлена на людей, які тільки-но залишають небезпечні території і приїжджають практично без нічого. Планується охопити понад 9 тисяч осіб. «Сума допомоги залежить від кількості членів сім’ї. Стандартна родина з трьох осіб отримуватиме у середньому одноразову виплату близько 2 400 гривень», – розповів Григорій Селещук. І зазначив, що допомога спрямовується на соціально вразливі верстви населення, тобто на багатодітні родини, інвалідів, людей похилого віку, вагітних жінок тощо. Також цим людям будуть доставлятися спеціальні продуктові набори. «Вартість наборів складатиме близько 800 гривень. Ця допомога включає в себе не лише каші, як часто буває, а більш суттєвий склад продуктів»,  – уточнив він.

Опіка Карітасу України вимушеними переселенцями розпочалася у травні 2014 року і ведеться у 9 областях. Загалом міжнародний благодійний фонд  допоміг понад 50 тисячам постраждалих від гуманітарної кризи в Україні, серед яких – значна частина – діти. Близько 60 – 80% з них стали свідками насильства і потребують тривалої психологічної реабілітації.