Андрій Лисенко: Сили АТО знешкодили численні арсенали зброї на Донбасі

Київ, 11 березня 2015 року – Українські військовослужбовці оберігають мир та спокій мешканців Донбасу, знешкоджуючи вибухонебезпечні боєприпаси в зоні антитерористичної операції. Зокрема, підрозділи Національної гвардії України знешкодили склад з близько 1 000 артилерійських снарядів під час обшуку с. Миронівського (Дебальцевської міської ради). Також на блокпосту у с. Дмитрівка Новоайдарського району Луганської області міліціонери вилучили близько однієї тисячі одиниць набоїв різного калібру. Про це повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Крім того, поблизу міста Сватове, правоохоронці вилучили 4 магазина до автомату АК-74, 8 пачок з набоями 5,45 мм, 1 гранату «Ф-1», 2 гранати «РГД-5», 3 пачки тротилу, 1 глушник до автомату АК-74 та 5 гранат для підствольного гранатомета під час обшуку автомобіля”, – додав полковник Лисенко.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, 5 – було поранено.

За словами речника АТО, противник продовжує передислокацію бронетехніки та накопичення ресурсів, насамперед – на Маріупольському напрямку. На Донецькому напрямку спостерігається активізація діяльності диверсійних груп бойовиків. Проросійські бойовики у Донецьку здійснюють набір найманців у нове банд формування, до якого планують залучити близько 200 осіб з досвідом ведення протитанкової боротьби.

Андрій Лисенко розповів, що протягом доби бойовики обстріляли українські позиції 37 разів. Найбільш неспокійною залишається ситуація в районі с. Широкине, Гранітне та Чермалик на Маріупольському напрямку, районі Донецького аеропорту, районі м. Дзержинськ біля Горлівки та біля с. Сокільники на Бахмутській трасі. Після опівночі зафіксовано 3 обстріли з гранатометів поблизу с. Авдіївки та Опитного.

Противник значно активізував повітряну розвідку. За минулу добу було зафіксовано політ 27 ворожих БПЛА.

Водночас групи батальйону «Київ-1» обстежили місто Мар’їнка Донецької області. Бійці виявили місце розташування пари ворожих снайперів, які вели вогонь з покинутого будинку. При спробі затримання один із сепаратистів був поранений, але під вогневим прикриттям зміг відступити.

Крім того, українська контррозвідка затримала громадянина Росії, який пройшов військовий вишкіл у Ростовській області (РФ). Бойовик перебував у складі так званої “ЛНР” й потім загонах на чолі з отаманом Козіциним.

Полковник Лисенко наголосив, що проросійські бандформування продовжують перешкоджати роботі місії ОБСЄ всупереч Мінським домовленостям. Так, члени так званої “ЛНР” відмовили спостерігачам у вільному доступі до територій на українсько-російському кордоні. “8 березня спостерігачі помітили сліди від гусеничної техніки біля селища Червоний Жовтень Станично-Луганського району Луганської області, що знаходиться на українсько-російському кордоні на території під тимчасовим контролем бандформування «ЛНР». На самому кордоні не було жодного бойовика «ЛНР», а прикордонний бар’єр між Україною та Росією на цій ділянці було відкрито. Схожі сліди були помічені у самому селищі, де напрям руху гусеничної техніки повертав до головної дороги”, – процитував звіт місії ОБСЄ Андрій Лисенко.