Андрій Дещиця: Вже за декілька днів буде зрозуміло, чи щиро Росія приймала рішення про деескалацію конфлікту в Україні

Київ, 18 квітня 2014 року – У продовження чотиристоронніх переговорів між США, ЄС, Росією і Україною, що відбулися у Женеві, розпочалася розробка механізму втілення прийнятих рішень Моніторинговою місією ОБСЄ. Про це повідомив Андрій Дещиця, в.о. Міністра зовнішніх справ України, після повернення з Женеви на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Він також оголосив, що досягнута на сьогодні домовленість передбачає роззброєння незаконних військових і пара-військових формувань, розблокування незаконно захоплених адміністративних будівель та їхню передачу місцевій владі, розблокування блокпостів на вулицях заради вільного пересування населення. При цьому тим, хто добровільно залишатиме адміністративні будівлі та громадські місця і здасть зброю, буде гарантовано амністію (за виключенням тих, хто винен у тяжких злочинах). «Переговори проходили досить важко, протягом цілого дня, перериваючись лише на необхідні консультації у 2-х чи 3-сторонньому форматі. Однак в результаті всім учасникам вдалося дійти консенсусу щодо прийняття Женевської заяви», – розповів Андрій Дещиця. Нагадаємо, у женевських переговорах щодо ситуації в Україні взяли участь держсекретар США Джон Кері, голова МЗС РФ Сергій Лавров, єврокомісар Кетрін Ештон та Андрій Дещиця з боку українського уряду.

Ключову роль у процесі імплементації рішень відведено Моніторинговій місії ОБСЄ, яка братиме безпосередню участь у переговорних процесах і передачі будинків, вулиць і доріг місцевій владі. Сьогодні в Україні присутні близько 100 представників місії, з них близько 10 – у Донецьку, однак за запитом української сторони число моніторів може бути збільшено з метою одночасної присутності в декількох місцях. За словами А.Дещиці, вже на сьогодні, 18 квітня, запланована зустріч з Крістіаном Шененбергом, Послом Швейцарії в Україні (країна, що головує в ОБСЄ), і заступником голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні з обговорення графіку роботи і залучення до передачі будівель. «Найближчим часом ми хочемо обговорити з ОБСЄ, чи можуть вони операційно приступити до негайної роботи на місцях», – зазначив А.Дещиця. Росія також має брати участь в роботі Моніторингової місії ОБСЄ.

Зі слів в.о. міністра, по низці питань учасники Женевських переговорів не дійшли принципової згоди, тому до спільної заяви такі питання не ввійшли. «Ми обговорювали теми української конституції, федералізації чи децентралізації, торкалися питання російської мови. Однак, не дійшовши по них консенсусу, не включали їх в документ. Тому ми повинні більше працювати з Росією за підтримки міжнародних партнерів, щоб знайти рішення також і по цих питаннях. Водночас у нас немає сумніву, що Крим є інтегральною частиною України, і шляхом політичних і дипломатичних заходів будемо повертати Крим під повну юрисдикцію України», – зазначив А.Дещиця.

Пан Дещиця визначив досить короткий термін, протягом якого український уряд готовий очікувати, поки здадуться сепаратисти. «Усі ми люди, а зараз – Великдень, свято, яке саме по собі призведе до певної деескалації. Якщо ті люди, які мають залишити будівлі і здати зброю, готові це зробити, ми попросимо ОБСЄ виступити посередниками і вести переговори. Інакше, після Великодня будуть більш конкретні дії».

«Міністр Лавров на зустрічі пообіцяв, що Росія хоче деескалації конфлікту в Україні. Через декілька днів побачимо, чи це було щиро», – підкреслив А.Дещиця.

Андрій Дещиця — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України. З 2012 р. – Посол з особливих доручень, Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ з врегулювання конфліктів. З 27 лютого 2014 року в.о. Міністра закордонних справ України.

Фото: dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]