ОБСЄ: Ми не можемо підтвердити повне відведення важкого озброєння

WATCH IN ENGLISH

Київ, 9 квітня 2015 року – Міжнародні спостерігачі не можуть виписати сертифікати, які підтверджують повне відведення важкого озброєння на лінії конфлікту на сході України. Водночас спостерігачі верифікували відведення важкої техніки з боку України після відвідання п’ятьох майданчиків зі зброєю. Про це повідомив речник Спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Боцюрківа, селище Широкине та район Донецького аеропорту залишаються гарячими точками конфлікту: “О 18:30 відбудеться прес-брифінг заступника голови СММ ОБСЄ Олександра Хага у Маріуполі стосовно демілітарізації Широкиного”. Водночас Боцюрків вчергове наголосив на необхідності вільного та безпечного пересування для спостерігачів. Він нагадав, що 7 квітня бойовик так званої “ДНР” відкрив попереджувальний вогонь з важкого кулемета та напівавтоматичної зброї у напрямі одного з членів місії. У зв’язку з цим, Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ засудив погрози та залякування спостерігачів з боку проросійських бойовиків.

Гуманітарна ситуація у населених пунктах поблизу лінії зіткнення стрімко погіршується. Зокрема, у селищах Спартак і Трьохізбенка немає проточної води та відсутнє електропостачання. Пенсіонери, які живуть у прифронтових селищах, таких як Катеринівка, не можуть отримати соціальну допомогу через перекрите транспортне сполучення. Крім того, мешканці прифронтових селищ наражаються на небезпеку через велику кількість снарядів, які не вибухнули. “Зараз починаються сільськогосподарські роботи, але фермери бояться виходити у поле. Вони вже бачили як вибухають міни”, – зазначив Майкл Боцюрків.