Андрій Лисенко: Проросійські бойовики активно використовують заборонене важке озброєння

WATCH IN ENGLISH

Київ, 30 квітня 2014 рокуМинула доба у зоні АТО пройшла напружено. “Бойовики 17 разів обстріляли наші позиції з 120-мм мінометів, та двічі – з 122-мм гармат”, – повідомив речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

30-04

На Маріупольському напрямку відновилися перестрілки у Широкиному, а на Донецькому напрямку найбільш напруженою ситуація була у Пісках. Також у районі Зайцевого відбулося бойове зіткнення українських військовослужбовців з диверсійно-розвідувальною групою бойовиків, внаслідок вогню сил АТО противник відступив. На Луганському напрямку бойовики проявляли активність у районі Щастя та Сокільників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загинув один український військовослужбовець, четверо отримали поранення.

За словами полковника Лисенка, через обстріли з боку проросійських бандформувань у Донецькій області повністю знеструмлено 31 населений пункт на лінії розмежування. Також частково знеструмлені Донецьк, Авдіївка, Мар’їнка, Горлівка, Вуглегірськ та Дебальцеве.

Андрій Лисенко повідомив, що українські спецслужби заблокували діяльність сепаратистської мережі у Дніпропетровську, яка координувалася бойовиками угрупування “Оплот” та російськими силовими структурами. Злочинці намагалися вербувати мешканців Дніпропетровська для участі у незаконних збройних формуваннях та диверсійній підготовці на окупованих територіях.

У Харькові оперативники вилучили гранатомети РПГ-7 та РПГ-27, дві снайперські гвинтівки “Винторез” з набоями, автомати з підствольними гранатометами, понад 10 гранат, набої різного калібру та 7 кг пластиду з детонаторами. У лісосмузі неподалік Ков’яги Валківського району Харківської області правоохоронці вилучили ще понад 18 кілограмів пластиду, прилипаючі міни СПМ та електродетонатори. Також у Хмельницькому правоохоронці вилучили два десятки гранат РГД-5 та 16 ящиків з набоями калібрів 5.45 та 7.62 мм.