Дмитро Ярош: необхідно все зробити для того, щоб був створений «місточок» між Донбасом і Києвом

Київ, 22 травня 2014 року – Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош розповів на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі про політичні перспективи своєї організації та свої перші кроки у разі обрання Президентом України.

Пан Ярош заявив, що донеччани, кияни чи львів’яни – уся без виключення країна прагне достойного життя. «Правий сектор» зробить усе можливе, щоб вибори 25 травня відбулися належним чином. За цими виборами мають прийти вибори до парламенту та місцевих рад. Ці вибори стануть важливим кроком до здобуття української самостійної соборної держави. Я закликаю кожного, хто хоче, щоб його діти зростали у вільній, процвітаючій державі, допомогти нам у цьому», – сказав він.

За словами пана Яроша, «Правий сектор» хотів би брати участь у всіх виборах – у парламент і в місцеві ради. «Ми переконані, що ті люди, які могли жертовно проявити себе на Майдані, так само жертовно могли б проявляти себе у державному будівництві і відповідно у владних структурах», – зазначив він.

За словами лідера «Правого сектору», коли є зовнішній ворог, необхідно об’єднувати усі сили, які представлені як у владі, так і в опозиції. «Ми розглядаємо варіанти, та й зараз співпрацюємо у багатьох напрямках з тими ж силовими структурами», – сказав він.

Пан Ярош розповів, що бійці «Правого сектора», які зараз є в складі батальйонів територіальної оборони на Донеччині, Харківщині та Дніпропетровщині, не мають жодних проблем, пов’язаних з тим, що їх хтось ненавидить чи до них погано ставляться. «Навпаки, зараз ми відстежуємо, що на Донбасі відбувся певний психологічний перелом, і ті люди, які ще недавно з певною симпатією ставилися до терористів і сепаратистів, тепер вже такої симпатії не висловлюють. Ми отримуємо постійно інформацію про те, що на Донбасі вже говорять: коли прийде «Правий сектор» і нарешті наведе лад», – заявив він. Лідер Правого сектору» висловив думку, що зараз дуже важливо сформувати максимальну кількість добровольчих підрозділів з місцевого населення.

Щодо наміру об’єднатися із партією «Свобода» пан Ярош розповів, що коли йдеться про єдність націоналістичного руху, розглядаються різні конструкції. Не обов’язково зливати «Свободу» і «Правий сектор» як дві політичні партії, які перетворяться в одну, але при цьому координувати діяльність в плані державницькому, в плані розбудови України вони просто зобов’язані. «Націоналістичий рух має бути єдиним», – підкреслив він.
Пан Ярош виділив два важливих напрямки, на яких працюватиме у випадку перемоги на президентських виборах. По-перше, на його думку, необхідно все зробити для того, щоб був створений «місточок» між Донбасом і Києвом. «Сьогодні реально немає тих людей, які б представляли інтереси громадян України Донецької й Луганської областей в Києві, тому це питання треба вирішити. І перше, що треба зробити – це провести дострокові парламентські вибори, щоб люди могли обрати своїх представників в органи центральної влади», – заявив він. Друге – це пришвидшення темпів і покращення ефективності Антитерористичної операції. «Зрозуміло, що з тими, хто взяв в руки зброю, з тими, хто грабує, вбиває і ґвалтує українців ніяких переговорів вестися не може. Там фізична ліквідація їхніх керівників і нейтралізація незаконних військових формувань», – сказав він.

Пан Ярош запевнив громадян, які мешкають у Луганській і Донецькій області, що ніякої насильницької українізації чи якихось інших схожих речей «Правий сектор» там не збирається проводити.

Лідер «Правого сектору» також повідомив, що, на його думку, питання форми державного устрою мало би вирішуватися всім українським народом на референдумі. При цьому він зазначив, що йому ближче президентсько-парламентська форма правління, оскільки, коли існує військова загроза для держави, певна централізація влади просто необхідна.

Відповідаючи на питання, як буде Дмитро Ярош співпрацювати із новим Президентом України, якщо ним стане Петро Порошенко, лідер «Правого сектору» заявив, що необхідно налагоджувати таку співпрацю, яка піде на користь країні. «Подивимось, з чим він прийде, подивимось, що він буде робити. Якщо це будуть державницькі кроки – ми будемо такі кроки підтримувати. Якщо він буде відводити українців в якийсь інший бік від «майданівського» напрямку – звичайно, ми будемо в опозиції до цієї людини», – сказав він.

Дмитро Ярош – лідер «Правого сектору», кандидат у Президенти України на виборах 2014 року.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio