Якщо ситуація цього вимагатиме, ми готові повернути українських миротворців, задіяних в операціях ООН – полковник Андрій Ординович

Київ, 30 травня  2014 р. «Якщо ситуація на Сході України того вимагатиме і буде прийняте політичне рішення, ми готові повернути українські екіпажі вертольотів, задіяні в миротворчих операціях ООН в Африці, в Україну», заявив Андрій Ординович, заступник начальника головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України, під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі. Він зазначив, що у випадку подальшої ескалації ситуації на Сході України всі 18 екіпажів вертольотів можуть бути відкликані з місць служби в миротворчих місіях.

Полковник Ординович однак зазначив, що на даний момент критичної потреби повертати українських військових для їх участі в АТО немає, хоча план такого повернення розроблений.  «Таке рішення має політичну складову і залежить від рішення Верховного Головнокомандуючого. Для цього також буде необхідно досягнути домовленості з ООН», зазначив Андрій Ординович.

Про високий професійний рівень наших військових, задіяних в операціях ООН, свідчить той факт, що, за інформацією полковника Ординовича, близько 40% авіаційних завдань в рамках миротворчих місій ООН виконуються саме українськими військовими.

За словами полковника Ординовича, участь українських військових в миротворчих операціях ООН не тільки позитивно впливає на міжнародний імідж України, але й суттєво впливає на рівень підготовки наших збройних сил. В рамках таких операцій військові набувають бойовий досвід, навики роботи в багатонаціональному середовищі, специфічні професійні навички (повітряна розвідка, супроводження важливих осіб, застосування зброї і спорядження, тощо).  Участь в операціях ООН також підвищує психологічну готовність військовослужбовців до виконання завдань.

Крім того, країна отримує компенсаційні кошти за участь наших миротворців в операціях ООН – загалом за час участі України в таких операціях в бюджет надійшло близько 1 трл. грн.

Підготовка пілотів в рамках миротворчих операцій ООН і досвід, який вони там набувають (загальний наліт, навички) також суттєво економить бюджетні кошти для такої підготовки.  Наприклад, підготовка льотчика 3 класу вертольоту Мі-8 потребує 150 год. нальоту, що в Україні коштує державі близько 3 млн. грн. (для льотчика 2 класу – 300 год. і вдвічі більша сума відповідно).  В рамках миротворчих операцій ООН за останні роки було підготовано 90 українських пілотів 3 класу.

«Завдяки миротворчим операціям ООН ми маємо 90 кваліфікованих льотчиків  і суттєве підвищення рівня готовності до виконання завдань за призначенням» – зазначив Андрій Ординович.

На даний момент 700 українських військовослужбовців несуть службу в складі миротворчих місій ООН в Ліберії, Конго та Кот-Д’Івуарі.  Ще в 8 країнах наші військові присутні в якості національного персоналу (штабний персонал, спостерігачі тощо). Українські військово-морські сили брали участь у 8 операціях, головною метою яких була боротьба з незаконною торгівлею людьми, запобігання трафіку наркотиків тощо.  Зокрема, флагман наших військово-морських сил – фрегат «Гетьман Сагайдачний» – нещодавно брав участь в двох операціях: «Океанський щит» під проводом НАТО та «Аталанта» (ЄС), в ході яких пройшов  40000 км.  Загалом же за 23 роки участі Україні в миротворчих операціях ООН військові нашої країни взяли участь в 23 місіях, всього в них за цей час були задіяні близько 42 тис. українських військовослужбовців.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio