Україна подає позов у 85 млрд дол. США проти Росії

Київ, 5 червня 2014 року. Україна подає позов проти Російської Федерації у розмірі один трильйон гривень (приблизно 84,7 млрд дол. США) за нещодавню анексію Криму. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час звернення до Верховної Ради. За останній місяць Україна вже подала позови проти Російської Федерації за порушення прав українських громадян у Криму Російською Федерацією та її армією.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сказав, що Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження проти Росії і, на жаль, існує обмежена кількість міжнародних судів, де позови такого масштабу можуть розглядатися. Тим не менш, він запевнив український парламент, що держава розгляне всі можливі правові засоби, аби притяuнути Росію до суду.

Економічні втрати України, пов’язані з російською окупацією Криму перевищили один трильйон гривень (що в еквіваленті складає 84,7 млрд дол. США) станом на середину травня і постійно збільшуються, про що повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Цікаво, що Україна готує цілу низку інших позовів, які будуть подані до державних органів та адміністрації Російської Федерації, за незаконне захоплення території України, зазначив український чиновник. За словами міністра Петренка, цей процес може зайняти багато часу, але матиме позитивні наслідки для України.

У квітні ц.р. Україна подала два позови до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації у зв’язку з анексією Росії українського Криму та порушення Російською Федерацією міжнародних зобов’язань по відношенню до України.

Як зазначив міністр Петренко, Україна вже подала скарги до Європейської комісії з прав людини, Комітету з прав людини ООН, Європейського комітету з попередження тортур. На додаток до низки скарг, пов’язаних з масовим порушенням Росією прав людини на Сході України, Міністерство юстиції України також подало докази – відео, яке доводить, що російські солдати несуть відповідальність за порушення прав людини в Криму.

Прикладом таких порушень міністр назвав примусову зміну громадянства – вимога, яка порушує ряд конвенцій, а також Міжнародний пакт про політичні та громадянські права. Міністр Петренко нагадав, що громадяни України, на яких чинили тиск та змушували підтвердити українське громадянство і яким після того автоматично надавали російське громадянство, можуть подати скаргу і повинні отримати компенсацію від Російської Федерації. Міністр також зазначив, що як член Ради Європи Російська Федерація зобов’язана виплатити цю компенсацію.

Як повідомляє bne.eu, криза, пов’язана з кримським «аншлюсом», вже коштувала Росії 200 млрд дол. США, а збитки можуть перевищити суму в 400 млрд дол. США лише за цей рік.