Огляд зарубіжних ЗМІ за 8 липня 2014

Перспективи АТО: Путін не віддасть Донецьк без серйозної битви.
Bloomberg:
“Дійсно, українські сили тепер краще підготовлені і оснащені, чим раніше, частково завдяки недавній допомозі США у розмірі 23 млн доларів”, – говориться в статті. Але їм все ще далеко до російської армії, і Росія не дозволить Україні повернути Донецьк без серйозної битви, заявив Bloomberg Television президент Eurasia Group Ян Бреммер. Едвард Уокер, глава Програми радянських і пострадянських досліджень в Каліфорнійському університеті у Берклі, вважає, що застосування важкої артилерії може “привести до набагато більших жертв серед цивільного населення”. “Перед Києвом стоятиме дуже важке рішення”, – пише він у своєму блозі. “Мета Путіна – змусити Київ піти на угоду, яку він зможе представити як “виконану місію. Велика апокаліптична війна в Донецьку не сприятиме успіху цієї справи”.
www.businessweek.com

Українські силовики заявляють про свій план «задушення сепаратистів блокадою» і не проявляють намірів вести тепер вуличні бої в Донецьку та Луганську, що могло б, на думку експертів, призвести до великих людських втрат, включно з мирним населенням.
search.ft.com
Американські чиновники вважають, що первинною метою Путіна було приєднати Крим і гарантувати Росії подальший доступ до бази ВМС на півострові.
The Wall Street Journal:
“Вони говорять, що його подальші зусилля із дестабілізації Східної України були частиною спроб зміцнити його владу над Кримом”, – пише газета. “Це стратегія: “Йди, поки ти попереду усіх”, – пояснив неназваний чиновник. “Крим – це і є приз”, – додав він. “Хоча офіційні особи США публічно наполягають на тому, що Захід як і раніше виступатиме проти влади Путіна над Кримом, інші офіційні особи в приватних розмовах визнають, що, оскільки значна більшість жителів Криму, мабуть, схвалюють анексію, в осяжному майбутньому ситуація навряд чи зміниться кардинально”, – говориться в статті. На думку цих джерел, у разі успіху операції України на південному сході чітко намітиться компроміс. “Для Заходу це буде послаблення російського впливу на Східну Україну і зміцнення прозахідного центрального уряду в Києві. Росія, зі свого боку, уникне нових санкцій, в той же самий час зберігши Крим”, – переказує газета.
online.wsj.com

Кремлівські радикали продовжують спілкування із Путіним через західні медіа. “Коливання” Володимира Путіна щодо надання військової підтримки проросійським повстанцям на сході України можуть призвести до внутрішньополітичної реакції проти нього.
The Christian Science Monitor:
“Він оголосив про єдність російського світу, і лідери східної України зрозуміли це так, що Росія буде допомагати їм. Але після важкої боротьби в Кремлі, рішення про допомогу було відкладено. Це розглядається як ознака зради патріотами …. Я б не назвав це зрадою поки що. Проте Путін змінив строки, і це створило дуже критичну ситуацію “, – вважає він.
www.csmonitor.com

Обама і Олланд погрожують Росії новими санкціями, якщо Москва не здійснить невідкладних кроків із деескалації кризи на сході України вже у найближчі дні.
Neue Zurcher Zeitung
www.nzz.ch
Die Zeit:
www.zeit.de
В понеділок уряди країн ЄС в принципі погодилися ввести адресні санкції проти нових осіб, що мають відношення до насильства в Україні
The Wall Street Journal:
Один з дипломатів відмітив, що, хоча українські сили за останні декілька днів досягли значних військових успіхів, що дає надію на зниження Москвою передбачуваної підтримки сепаратистів, дипломатична активність дещо знизилася, пише Норман. “В результаті в понеділок країни-члени ЄС прийняли рішення про те, що настав час трохи посилити адресний тиск”, – пояснює журналіст.
online.wsj.com

Міністр закордонних справ Італії, що головує в ЄС, робить кроки, спрямовані на початок діалогу між протиборчими сторонами в Україні
Corriere della Sera:
“Непросто бути посередником між співрозмовниками, які висаджують в повітря мости (!!!) або організовують каральні операції. Проте альтернативи переговорам немає. Робиться ставка на формулу з п’яти пунктів: двостороннє роззброєння з боку української армії і сепаратистів, контроль над кордонами, звільнення ув’язнених і заручників, децентралізація влади в регіонах; гарантія проведення парламентських виборів. Учора увечері президент США Барак Обама і президент Франції Франсуа Олланд звернулися до Володимира Путіна із спільним закликом, щоб ті погодилися сісти за стіл переговорів з Києвом”, – пише видання.
www.corriere.it

Сучасний стан НАТО: Існує Альянс активістів, що утілюється його країною-засновницею Норвегією, яка не убачає ознак того, що російська агресія ось-ось зникне. Ця точка зору протистоїть “мінімалістському” НАТО, до якого хоче приєднатися новий прем’єр-міністр Фінляндії.
The Wall Street Journal:
online.wsj.com

Сучасний стан ЄС: прагнення зменшити домінування Німеччини та бажання відпустити Британію.
The New York Times:
Доведені до відчаю 40-річною жорсткою політикою Британії по блокуванню зусиль Європи обзавестися більш федералізованою структурою, багато європейських лідерів схиляються до того, щоб відпустити її ( з ЄС – прим. ред..) на волю, – говориться в статті. – Проте збереження Британії у блоці (НАТО – прим. ред..), за умови, що вона не стане саботувати тіснішу економічну і політичну інтеграцію в Єврозону, залишається бажаним. Панування німецького економічного мислення, що робить упор на економію і накопичення засобів, а не на інвестиції, “необхідно стримати, щоб Європа не провела ціле десятиліття, страждаючи від стагнації і високого безробіття”, відзначається в статті. Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці вирішив скористатися головуванням Італії в ЄС, щоб кинути виклик пропонованій Берліном політиці. “Його натиск, підтриманий Францією і іншими південними країнами, прагнучими податкових послаблень для відновлення економічного зростання, допомогли добитися обмежених поступок від Меркель і дає Юнкерові шанс зробити економічну політику союзу трохи менш німецькою”, – робить висновок Пол Тейлор.
www.nytimes.com