170 українських фахівців працюють на місті падіння збитого малайзійського літака на Донеччині під дулами автоматів

Київ, 19 липня 2014 р. – У Шахтарському районі Донецької області на місці падіння літака «BOEING 777-200» «Малайзійських авіаліній» тривають пошуково-рятувальні роботи. Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповів речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Квадрат пошукових робіт визначено площею 25 кв. км. До нього входять населені пункти Московське, Розсипне, Грабове, Стрюкове, та Грабовське водосховище. Вже обстежено близько 18 кв. км території, водолазна група обстежила понад 2 кв. км водосховища. Станом на 07:00 ранку 19 липня виявили тіла 186 загиблих осіб.

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області розгорнуло роботу штабу зі створення належних умов для роботи Державної комісії з розслідування причин авіакатастрофи. У пошукових роботах беруть участь 100 фахівців Державної служби надзвичайних ситуацій України та 18 одиниць техніки, а також 70 фахівців Міністерства внутрішніх справ.

Лисенко наголосив, що пошукові роботи ускладнені присутністю озброєних терористів. Вони продовжують перешкоджати роботі українських рятувальників та тримають їх під дулами зброї.

За словами Лисенка, міжнародна спільнота поклала відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній на проросійських сепаратистів. Речник нагадав, що 18 липня відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН, на якому розглянули питання чергового загострення кризи навколо України після катастрофи авіалайнера «Малайзійських авіаліній».

Президент України Петро Порошенко провів телефонні розмову з віце-президентом США Джозефом Байденом, під час якої вони обговорили результати екстреного засідання Ради Безпеки ООН. Президент України висловив вдячність за послідовну підтримку Сполученими Штатами Америки. Співрозмовники домовились, що подальша координація міжнародних зусиль є важливим елементом для боротьби з тероризмом та подолання нових викликів, з якими сьогодні зіткнулись Україна і весь світ.

Віце-президент США також підтвердив наявність у американської сторони чітких доказів, що ракетний постріл по літаку рейсу MH17 був здійснений з території, яка повністю контролюється підтримуваними Росією бойовиками.

Також відбулися телефонні розмови Петра Порошенка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, та Прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботом. Порошенко запевнив своїх колег, що Україна забезпечить всі необхідні процедури щодо розслідування обставин та поховання загиблих.

У той сам час, конфлікт на сході України не стихає. Вчора Збройні Сили України взяли під контроль південно-східну частину м. Луганськ. «Під час цієї важливої операції українські військові виявили хоробрість, мужність та героїзм», – сказав речник ІАЦ РНБО. Підрозділам Збройних сил України вдалося розблокувати аеропорт міста Луганськ. Сили АТО також ввійшли на територію аеропорту Донецька. Успішні наступальні дії ведуть українські військові і в районі Лисичанська та Сєверодонецька. Національна гвардія за активної підтримки артилерії Збройних сил України заблокувала великий транспортний вузол Донбасу, що є важливим ключовим об’єктом сходу України. Цей успіх дозволив суттєво обмежити постачання зброї та підкріплень терористам.

Протягом доби незаконні збройні формування скоїли 17 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних Сил України в районах Луганська, Артемівська, Рубіжного, Сухої Балки, Таранів, Дібрівки, Олександро-Калинова, Червонопартизанська та Олександрівська.

На українсько-російському кордоні обстановка залишається напруженою.  Протягом доби артилерія терористів обстрілювала позиції сил Держприкордонслужби та АТО. 18 липня протягом доби  пункт пропуску «Маринівка», що на Донеччині, тричі  здійснили артилерійсько-мінометний обстріл. Також учора о 19:30 та у нічний час російські найманці двічі обстріляли на Луганщині пункт пропуску «Червонопартизанськ». Вогнем у відповідь українські військові змусили бойовиків відступити.

Вчора о 22:40 завдяки пильності прикордонного наряду відділу  «Новоазовськ» Донецького загону в 500 м від берегової лінії своєчасно виявлено рух 2-х невідомих  плавзасобів, які прямували в бік українського берега з боку Росії. Враховуючи заборону виходів в море будь-яких плавзасобів в нічний час та з метою запобігання збройного нападу прикордонний наряд  відкрив вогонь на упередження. Плавзасоби з порушниками кордону були змушені змінити курс та повернутися до  Російської Федерації.

За останню добу загинуло 5 та поранено 20 українських бійців.

На території, що тимчасово перебуває під контролем терористів, а саме у Донецьку та Луганську, криміногенна ситуація є вкрай напруженою. Мали місце численні випадки мародерства, викрадення транспорту місцевих мешканців, пограбування, захоплення приватних будівель і приміщень. Озброєні проросійські бандити не зупиняються ні перед чим, відчуваючи невідворотність покарання, мають місце факти поранення та вбивства мирних мешканців, а також викрадення людей з метою отримання викупу.