Вивезення тіл з місця катастрофи Boeing-777 для нас є першочерговим – міжнародний експерт

Київ, 20 липня 2014 Вивезення тіл з місця катастрофи Boeing-777 та їхня ідентифікація є першочерговим завданням – повідомив Кес ван Баар, представник посольства Королівства Нідерланди на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. У заході також взяли участь Ертугрул Апакан, голова наглядової місії ОБСЄ в Україні та Володмир Гройсман, Віце-прем’єр-міністр України, голова урядової комісії з питань розслідування авіакатастрофи.

Кес ван Баар, представник посольства Королівства Нідерланди, підкреслив, що головним завданням наразі є транспортування тіл загиблих із зони трагедії та їхня подальша ідентифікація. Ця робота, на думку дипломата, має проводитися українськими фахівцями із залученням міжнародних спеціалістів. Також експерт подякував за підтримку в розслідуванні Посольству Австралії в Україні. В цілому, зазначив дипломат, попри те, що ситуація складна, «зусилля українського уряду дають надію».

Ертугрул Апакан, голова наглядової місії ОБСЄ в Україні, у свою чергу дав високу оцінку зусиллям українського уряду в розслідуванні обставин трагедії, проте зазначив, що експерти наразі не мають можливостей для повноцінного розслідування.

“21 спостерігач ОБСЄ вирушив одразу після трагедії. В перший день терористи не допустили фахівців до місця катастрофи, на другий день спостерігачі отримали обмежений доступ”, – сказав він. Дипломат також зазначив, що в розслідуванні активну участь беруть українські фахівці.

Володимир Гройсман підтвердив, що терористи всіляко перешкоджають роботі фахівців, не надаючи їм повного доступу до уламків літака та можливості збирати матеріальні докази. Зокрема, Віце-прем’єр-міністр повідомив, що бойовики надали обмежений доступ до місця падіння літака працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій України, які ведуть пошукові роботи. Представники інших компетентних структур, зокрема Національного бюро розслідувань, не мали змоги повноцінно оглянути місце трагедії. Як відзначив урядовець, «у нас немає сумнівів у тому, хто збив цей літак».

За словами Володимира Гройсмана, 192 тіла загиблих, а також фрагменти 8 тіл вже завантажені у спеціальні вагони-рефрижератори працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій під наглядом бойовиків. Вони відповідним чином опломбовані. Проте терористи не дозволяють почати транспортування, тому остаточно з’ясувати, яким було поводження з тілами, буде можливо, коли потяг прибуде в безпечне місце. Також протягом останніх кількох годин знайдені ще 27 тіл та 20 фрагментів тіл, для перевезення яких також направлені рефрижератори.

Коментуючи заяви про те, що ідентифікація тіл загиблих буде проводитися у м. Харкові, Володимир Гройсман зазначив, що український уряд повідомить про пункт призначення спеціального потяга додатково. Також нез’ясованою залишається ситуація з «чорними скриньками» авіалайнера, що досі не передані українській стороні, відповідно до міжнародного права.

Віце-прем’єр повідомив, що в Україну для допомоги в розслідувані вже прибули 200 експертів з усього світу. Урядовець зазначив, що Україна готова працювати з  будь-якими міжнародними експертами, проте «гарантій безпеки на території, що контролюється бойовиками, ми надати не можемо, а Російська Федерація ще не прийняла рішення з цього приводу. Це рішення має бути прийнято кожною країною окремо».

Раніше Володимир Гройсман повідомляв, що родичі загиблих мають звернутися в посольства України в своїх країнах. Потім їхні заяви будуть надіслані до Міністерства закордонних справ України, яке направить їх до координаційного центру. Також, як повідомив урядовець, у м. Києві вже заброньовано 500 готельних номерів.