Широка доказова база допоможе точно визначити ким і звідки був зроблений постріл по літаку МН17

WATCH IN ENGLISH

Київ, 21 липня 2014 року – Обширна доказова база – від вивчення уламків збитого літака до даних американської супутникової розвідки – допоможе точно визначити, ким і звідки була випущена ракета, що збила пасажирський літак Малайзійських авіаліній над Донбасом. Про це повідомив Володимир Дьяков, генерал-лейтенант, колишній заступник командувача Сил ППО ЗСУ, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Головна доказова база, яку важко буде спростувати – це уламки літака, які зараз звозять до Харкова, де створено каркас літака для зіставлення його з уламками фюзеляжу, записи переговорів терористів, факт перевезення комплексу Бук з Росії на територію України, задокументований фотографіями. Також в обов’язковому порядку – необхідно дослідження тіл загиблих і характеру пошкоджень фюзеляжу»,- сказав Володимир Дьяков.

Найдостовірніший доказ, за словами генерал-лейтенанта, який складно спростувати – це уламок ракети, якою був зроблений постріл. «Це найголовніше, тому що на кожній ракеті є дата і серія випуску. Якщо ми знайдемо частини ракети – ми відразу визначимо – що це саме. За серійним номером можна визначити де і коли вона стала на озброєння, в якій армії і полку – це все визначається без проблем», – стверджує генерал-лейтенант.

«Якщо ця вся доказова база буде зібрана, можна буде довести, що літак збили не терористи, а російські військовослужбовці» – підкреслив генерал-лейтенант Дьяков. «Це ті докази, які треба зараз українській стороні і іноземним фахівцям зібрати, щоб визначити, хто стріляв. І тоді буде можна знайти розрахунок, визначити прізвище офіцера і операторів, які зробили постріл».

Ще одним підтвердженням, що установка БУК, з якої був зроблений постріл, була перевезена з Росії, генерал-лейтенант вважає той факт, що на установці була відключена система розпізнавання «свій-чужий». За його словами, оскільки кожен день не було можливості отримувати з Росії і вводити шифр допуску, система розпізнавання була відключена.

За словами Володимира Дьякова, встановити, звідки був зроблений пуск ракети, також допоможуть дані від супутникової розвідки США, яка ймовірно володіє такою інформацією. «І найголовніше – знайти уламок ракети. Тоді довести зворотне вже буде неможливо »- сказав Володимир Дьяков.