Більшість українців не розуміють суть Закону про реінтеграцію Донбасу – дослідження

WATCH IN ENGLISH

Українці скептично ставляться до Мінських домовленостей та не розуміють суть нещодавно ухваленого Закону про реінтеграцію Донбасу. Такі результати досліджень за методом фокус-груп, проведені компанією GfK Ukraine по всій території України. «Люди не вірять, що якийсь закон допоможе реінтегрувати Донбас. Було багато висловлювань про те, що ми можемо приймати будь-який закон, але на ситуацію це не вплине. У деяких респондентів була думка, що необхідно підіймати рівень життя в Україні на підконтрольній території, проводити реформи і таким чином можна досягнути реінтеграції», – розповів Віталій Сизов, аналітик «Донецького інституту інформації», під час презентації дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Усі респонденти висловилися за мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Думки щодо компромісів розійшлися. Обговорюючи питання особливого статусу для Донбасу, опитувані пов’язували цей термін або з наданням автономії за прикладом АР Крим, або з економічною незалежністю регіону. Респонденти називали здебільшого економічні чинники, притаманні процесу децентралізації.

Олександр Дмітрієв, засновник платформи культурних ініціатив «Лампова», розповів, що у питанні амністії погляди також відрізнялися. «Тут ми отримали думку, що амністія має бути, але у жодному разі не повна. І виключно для вищої керівної ланки збройних формувань застосовуватися не може. Загальна думка така: оцінка відповідальності вищих чинів та керівників незаконних збройних формувань має бути поза процесом амністії. Під амністію можуть підпадати виключно особи, які не скоювали тяжких, особливо тяжких злочинів та злочинів, що не стосувалися насильства», – зазначив він.

Серед населення немає упередженого ставлення до громадян, які залишилися за лінією розмежування. Українці позитивно або нейтрально ставляться до ідеї відновлення та збереження контактів з людьми, які проживають на тимчасово непідконтрольній Україні території. «Немає тотального узагальнення, що там всі чужинці, там всі зрадники або сепаратисти. Такого немає. Переважно є або співчуття, або нейтральне ставлення до тих людей, які лишилися жити на тимчасово окупованій території», – підкреслила Марія Золкіна, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Створили Кальміуську групу – об’єднання аналітиків, журналістів та активістів, які сприятимуть відновленню територіальної цілісності України. Один з напрямків роботи групи – розробка досліджень, спрямованих на об’єктивне висвітлення ставлення українців до подій на Донбасі.«Ми вважаємо, що невід’ємною передумовою для успішної реінтеграції окремих територій Донбасу є збереження і посилення комунікації між розділеними конфліктом людьми, а також виважені та неупереджені кроки щодо жителів окупованих територій та переселенців з боку державної влади, – пояснив Голова організації «Громадське телебачення Донбасу» Олексій Мацука. – Необхідно впровадження гуманітарної та соціально-орієнтовної політики щодо непідконтрольної урядові території у вигляді акцій, ініціатив, проектів, які б демонстрували відкритість держави Україна до підтримки зв’язку з мешканцями окупованих територій».