Члены Ассоциации украинских производителей лакокрасочной продукции в следующем году планируют окончательно отказаться от использования свинца в красках – представители отрасли

З наступного року всі члени Асоціації українських виробників лакофарбової продукції планують остаточно відмовитись від використання свинцю у фарбах. Про це заявив Олександр Бричко, виконавчий директор Асоціації українських виробників лакофарбової продукції, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченому підсумкам щорічного Міжнародного тижня з профілактики отруєння свинцем в Україні. За його словами, три роки тому троє членів асоціації вже відмовились від використання свинцю у фарбах. «[Спільно з ОБСЄ] ми створили регламент, який буде затверджуватись або Міністерством [екології та природних ресурсів України] або Кабміном. В найближчі два-три тижні ми будемо подавати його на розгляд в Кабмін, а далі все вже залежатиме від них», – сказав Олександр Бричко.

Денис Павловський, координатор проектів з хімічної безпеки всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86», нагадав про результати дослідження 2016 року, яке лягло в основу розробки технічного регламенту. За даними дослідження, з 53 зразків фарб від 17 найбільших виробників, 30% містили високий рівень свинцю, з них 8 містили небезпечно високі концентрації свинцю. Водночас, 8 зразків мали позначку про відсутність свинцю. За словами експерта, найбільш високі концентрації свинцю містились у яскравих відтінках. «Я хочу звернути особливу увагу всіх учасників, на те, що якраз більшість стін в школах, садочках, дитячих майданчиках пофарбована в жовтий, червоний та помаранчевий кольори. Найбільшу концентрацію свинцю було виявлено якраз у фарбі жовтого кольору і це фарба побутового призначення», – наголосив Денис Павловський.

Коментуючи проблему наявності свинцю у фарбах, Ірина Руденко, в.о. начальника Управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, відзначила, що ця проблема все ще є актуальною в Україні, особливо коли мова йде про дітей. «Незважаючи на те, що негативні наслідки контакту зі свинцем для здоров’я людини добре відомі, вплив цього металу на дитячий організм, зокрема на розвиток розумової відсталості, як і раніше, залишається серйозною проблемою для всіх країн і України зокрема. (…) Використовуючи свинцеві фарби сьогодні, ми наражаємо здоров’я дітей на небезпеку і можемо втратити майбутній інтелектуальний потенціал країни», – наголосила вона.

Фото з прес-брифінгу можна завантажити за посиланням.