Президентські вибори в Україні 2019 року відповідають міжнародним стандартам демократичних виборів – Місія СКУ

WATCH IN ENGLISH

Місія Світового конгресу українців констатує, що президентські вибори в Україні 2019 року відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів. «Виборці змогли здійснити своє волевиявлення у день виборів. Дані ЦВК підтверджують явку виборців на рівні понад 62%. Це означає, що українські виборці мають високий рівень довіри до виборчої системи, що є ще одним кроком вперед для розвитку демократії в Україні. На основі результатів спостереження Місії СКУ президентські вибори в Україні 2019 р. відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів», – зазначив Євген Чолій, голова Місії СКУ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Місія СКУ зареєструвала 249 короткотермінових спостерігачів з 18 країн в Центральній виборчій комісії України (ЦВК). Місія СКУ також тісно співпрацювала зі спостережною місією її складової організації – Українського Конґресового Комітету Америки (УККА), яка зареєструвала 88 короткотермінових спостерігачів у ЦВК.Разом місії СКУ та УККА, зареєстрували 337 короткотермінових спостерігачів. Місії СКУ та УККА спостерігали за виборчим процесом у 19 областях України та в українських дипломатичних місіях у 25 країнах.

Спостерігачі зафіксували незначну кількість порушень. Зокрема, ускладнений доступ людей похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями на виборчі дільниці. Ці поодинокі порушення не вплинули на результати виборів. «Найбільшою перешкодою цих виборів була брутальна гібридна агресія Російської Федерації проти України. […]Владні структури України створили режим сприяння для внутрішньо переміщених осіб з Донбасу та Криму, які могли голосувати під час виборів, завдяки запровадженню спрощеної процедури зміни місця голосування», – додав Євген Чолій.

Також Місія СКУ запропонувала зміни до виборчого процесу6 які могли б допомогти його вдосконалити: 1) передбачити, щоб дебати кандидатів у Президенти України відбувалися хоча б за тиждень перед днем голосування, а не за кілька годин перед «днем тиші»; 2) законодавчо скасувати «день тиші» як застарілу процедуру, яка зокрема не враховує значну роль соціальних мереж, які не обмежені у просторі; 3) передбачити, щоб судові оскарження рішень виборчих комісій завершувались так, щоб ЦВК могла виконати покладені на неї зобов’язання згідно з виборчим законодавством; 4) забезпечити створення в медіа-просторі рівних умов для кандидатів у Президенти України, що включало б однаковий час та рівномірне представлення кандидатів.