https://www.youtube.com/watch?v=Myf1ol504bc%20

РНБО: Українська армія вже звільнила 3/4 території, що контролювалася бойовиками на початку АТО

WATCH IN ENGLISH

Київ, 3 серпня 2014 р. – Українські військовослужбовці не ведуть активних бойових дій поблизу місця падіння Boeing-777 та гуманітарного коридору для роботи міжнародних експертів – заявив полковник Андрій Лисенко, речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Полковник Лисенко розповів, що команда міжнародних експертів (члени місії ОБСЄ, фахівці з Малайзії та Австралії) продовжує свою роботу на місці катастрофи Boeing-777. Проте пізніше представники місії були змушені припинити роботу через артобстріл, який відбувався на відстані близько 2 км від місця падіння літака. Також бойовики не дозволили експертам використати безпілотник для обстеження місця катастрофи. «Це дало б можливість швидко обслідувати велику площу і побачити місце у плані, знайти нові докази. Заборона використовувати безпілотник засвідчує, що терористи не зацікавлені у проведенні усебічного та об’єктивного розслідування. Безпілотник міг чітко зафіксувати, що артобстріл, через який місія була змушена припинити роботу, здійснювали саме терористи» – пояснив Андрій Лисенко. За його словами, в понеділок на місце аварії має прибути іноземна поліцейська місія.

Полковник Лисенко відзначив, що наразі триває перегрупування і накопичення сил українських військових на ключових напрямках АТО. Біля населених пунктів Земляне, Авдіївка, Городище, Обозне, Іллінка, Стукалова Балка, Сабівка, Червонопартизанськ, Тепличне, Василівка та Станично-Луганське відбулися сутички між терористами та українськими військовослужбовцями. Водночас, речник РНБО повідомив, що вночі терористи переправили з Росії в зону конфлікту 10 танків, які рухаються у бік Донецька.

Андрій Лисенко повідомив, що ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою. Терористи  регулярно з метою провокації обстрілюють територію Росії, з боку російських військових у відповідь ведеться вогонь по позиціях сил АТО. Триває активна повітряна розвідка з порушенням повітряного простору України. 2 серпня о 16:25 на напрямку «Волошино (Росія) – Благовіщенка (Луганська область України), зафіксовано проліт на територію України на глибину до 300 м безпілотного літального апарата, який здійснював розвідку на висоті 1000 м.

Речник РНБО відзначив, що російська сторона продовжує нарощувати своє військове угрупування біля українсько-російського кордону. Так, у Бєловський та Суджанський райони Курської області перекинута вертолітна бригада збройних сил Росії. Неподалік села Біла Берізка Брянської області виявлено 34 одиниці військової бронетехніки РФ з нанесеною символікою миротворчого військового контингенту. Також до м. Гомель  (Білорусь) вчора прибув російський військовий ешелон у складі 65 платформ із самохідними мінометними установками.

Андрій Лисенко повідомив, що продовжуються активні заходи із затримання терористів. Зокрема, вчора затриманий громадянин України – активний учасник  так званої «Русской православной армии», який створював проросійські агітаційні матеріали, що містять ознаки зазіхання на територіальну цілісність та незалежність України.

Також під час прес-брифінгу полковник Лисенко привітав українських льотчиків з професійним святом – Днем Повітряних Сил Збройних Сил України. Так, понад 100 військовослужбовців Повітряних Сил нагороджені державними нагородами та відомчими відзнаками, а командир транспортної авіаційної ескадрильї «Блакитна стежа» бригади транспортної авіації Повітряних Сил ЗСУ підполковник Костянтин Вікторович Могилко посмертно удостоєний високого звання Героя України.